woensdag 13 maart 2019

Costa Rica trekt na 17 jaar aanklacht in tegen Sea Shepherd's Paul Watson

'Ik wil de mensen van Costa Rica bedanken voor hun solidariteit en vooral de steun van minister van Milieu, Carlos Manuel Rodríguez Echandi' 



Het 'Criminal Appeals Court' van het 'Second Judicial Circuit' van San José in Costa Rica heeft in het voordeel van kapitein Paul Watson, oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society, alle aanklachten tegen hem verworpen en een 17-jarig juridisch geschil en 13-jarig internationaal aanhoudingsbevel.

Het juridische geschil begon op 20 april 2002, toen het schip Ocean Warrior, onder het commando van Watson, op weg was naar Costa Rica. Sea Shepherd was uitgenodigd om een ​​samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen ter bescherming van het wereldberoemde maritieme heiligdom, Cocos Island.


Het jaar daarvoor voorzag Sea Shepherd rangers van het Cocos Island National Park van apparatuur en een schip om een ​​onder Ecuadoraanse vlag varend schip, de San Jose, aan te houden en te confisqueren voor illegaal vissen in het beschermde gebied van het eiland.

In 2002 ontmoette de Ocean Warrior het Costa Ricaanse schip Varadero 1, waarvan de bemanning, zo beweerden zij, illegaal haaien vingen om de vinnen af te snijden, in de territoriale wateren van Guatemala. Nadat de Varadero 1 verschillende verzoeken negeerde om de voortzetting van deze praktijk te staken, kreeg Watson toestemming van de Guatemalteekse marine om het schip naar de dichtstbijzijnde haven te begeleiden voor arrestatie. Het incident werd gefilmd en opgenomen in de film Sharkwater van de overleden Canadese regisseur Rob Stewart.



Na het incident heeft de bemanning van de Varadero 1 verschillende klachten tegen Watson ingediend. De zaak resulteerde in de arrestatie van Watson in Duitsland in mei 2012. De arrestatie vond plaats onder een Costa Ricaanse uitleveringsverzoek aan Duitsland. Na de arrestatie van Watson heeft Japan ook een uitleveringsverzoek ingediend.

Duitsland besloot Watson uit te leveren aan Japan, maar hij ontsnapte uit Duitsland, naar Antarctica om zich een laatste jaar tegen de Japanse walvisjagers te verzetten. Een maand na de ontsnapping vroeg Duitsland aan Interpol om een ​​Red List-kennisgeving op Watson te plaatsen voor zowel Costa Rica als Japan.

Watson: 'Dankzij de vastberadenheid en aandrang van ons juridische verdedigingsteam is deze kwestie nu verleden tijd. Ik wil de mensen van Costa Rica bedanken voor hun solidariteit, de gelijkmoedigheid van hun huidige regering en vooral het begrip en de steun van de minister van Milieu, Carlos Manuel Rodríguez Echandi. Nu is het tijd om vooruit te kijken en de inspanningen voor natuurbehoud die onze organisatie en duizenden mensen elke dag over de hele wereld ondernemen om het milieu te verdedigen, te hervatten.'

'Gedurende al die jaren heb ik er altijd naar gestreefd om samen met Costa Ricaanse mensen het prachtige natuurlijke heiligdom van Isla del Coco en andere bedreigde gebieden te beschermen die verbonden zijn met de Marine Corridor van de Eastern Tropical Pacific zoals de Golfo. Dulce en het schiereiland Osa. Ik hoop dat we nu kunnen realiseren.'

(Suriname Mirror/The Maritime Executive/Vimeo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten