Kredietbeoordelaar Moody's heeft de vooruitzichten voor Suriname gewijzigd in stabiel vanuit negatief en bevestigt zij de B2-rating. Dit staat in een gisteren uitgegeven persbericht door Moody's (zie hieronder), en het ministerie van Financiën was er als de kippen bij om een en ander via overheidsspreekbuis het Nationaal Informatie Instituut te melden.
Moody’s neemt waar, dat de liquiditeitsdruk in 2018 is afgenomen en voorziet een verlichting van de financieringsdruk in 2019 en 2020 vanwege ruimere beschikbaarheid van binnenlandse en buitenlandse financiering voor de begroting. Ook hoeft de overheid geen heel grote aflossingen meer te verrichten. De grote internationale bond wordt in 2026 voldaan, zo destilleert Starnieuws vandaag, vrijdag 1 maart 2019, uit het bericht van het ministerie van Financiën.
Moody’s maakt eveneens melding van lichtere financieringskosten voor de overheid, omdat duur schatkistpapier kon worden omgezet in de omgeving waarin de inflatie sterk is gedaald.
In zijn vooruitblik stelt het rating agentschap ook, dat de schuld van de regering hoog zal blijven, maar in lijn met de 'peers', terwijl de betaalbaarheid van schulden zal verbeteren vanwege het hogere concessionele deel dan voorheen.
De soevereine rating van Suriname zou kunnen worden verlaagd in het geval van een verslechtering van de fiscale prestaties wanneer die zouden leiden tot een stijging van de overheidsschuldquotes of een materiële verzwakking van de economische groeivooruitzichten. Een aanzienlijke toename van het liquiditeitsrisico van de overheid, zoals indien een stijging van de binnenlandse financieringskosten of beperkte externe financieringsopties zich zouden voordoen, zou de rating verslechteren.
Moody's zou overwegen om de rating te upgraden in het geval van een duurzame vermindering van het begrotingstekort welke zou resulteren in een aanzienlijke daling van de overheidsschuld ratio. Dit zou waarschijnlijk zijn, indien met fiscale maatregelen de inkomstenbasis uit de niet-mijnbouw zou verbreden en diversifiëren, staat in het persbericht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten