De aanvoer van hulpgoederen, zoals voedsel en medicijnen, vanuit de Verenigde Staten via Curaçao naar Venezuela kan beginnen. Curaçao, Nederland en de Verenigde Staten (VS) hebben gisteren het verdrag getekend dat dit regelt. In het verdrag staan de context en de voorwaarden aangegeven waaronder Curaçao als humanitair knooppunt zal functioneren, zo meldt vandaag, zaterdag 16 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.
De afspraken zijn opgesteld conform de voorwaarden die door de Curaçaose regering en de Staten zijn besproken. Zo wordt in het verdrag benadrukt dat de verzending van hulpgoederen vanuit Curaçao naar Venezuela alléén kan plaatsvinden als de omstandigheden dat toelaten en wanneer de distributie in Venezuela onder vreedzame omstandigheden kan plaatsvinden. Tot die tijd kan vanuit Curaçao hooguit doorvoer naar andere landen voor opslag plaatsvinden.
In het verdrag wordt verder het humanitaire karakter van de hulpverlening en het gebruik van civiele transportmiddelen daarbij beschreven. Ook is in het verdrag vastgelegd, dat er geen gebruik zal worden gemaakt van de FOL (Forward Operating Location) op luchthaven Hato, die immers alleen voor regionale drugsbestrijding gebruikt kan worden.
After a successful visit of Ambassador @petehoekstra, the United States of America and the Kingdom of the Netherlands signed an agreement, detailing the access and use of our facilities in Curaçao as a humanitarian hub for aid to the people of Venezuela. pic.twitter.com/uNh41xHlVh— Eugene Rhuggenaath (@EugeneRhugg) March 15, 2019
De VS mogen Curaçao een jaar lang als knooppunt en springplank gebruiken voor humanitaire hulptransporten naar Venezuela. De kosten die gemoeid zijn met de inzet van Curaçao als centrum voor humanitaire hulp vanuit de Verenigde Staten aan Venezuela zullen ten laste komen van de Verenigde Staten. Daarnaast verbinden de Verenigde Staten zich om - waar mogelijk - de inkoop van humanitaire hulpgoederen voor Venezuela op Curaçao plaats te laten vinden, zo laat de regering in een schriftelijke verklaring weten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten