donderdag 7 maart 2019

Braziliaanse antropologen trachten confrontatie tussen twee geïsoleerde inheemse Amazonestammen te voorkomen

Conflict dreigt tussen de Korubo-stam en de Matis-inheemsen in Javari-Vallei reservaat

(Bron foto: FUNAI)


Braziliaanse antropologen zijn op zoek naar leden van een inheemse Amazonestam die weinig tot geen contact hebben gehad met de buitenwereld om hen te beschermen tegen een rivaliserende inheemse groep en een bloedige botsing te voorkomen. FUNAI, het agentschap voor inheemse zaken in Brazilië (Fundação Nacional do Índio), zei donderdag 7 maart 2019, dat de expeditie naar het reservaat van de Javari-Vallei in het uiterste westen van Brazilië gaat, een regio die groter is dan Oostenrijk en de thuisbasis is van de hoogste concentratie ongecontacteerde stammen ter wereld. 

De Korubo-stam is verspreid en in het bos gescheiden geraakt, blijkbaar als gevolg van de toenemende aantasting van vissers die in het reservaat stropen. Geconfronteerd met uitgeputte middelen en verlies van politieke macht, heeft FUNAI moeite gehad om dergelijke activiteiten te voorkomen.

(Bron foto's: Acervo/Funai)
De meest geïsoleerde groep is nu binnen 20 kilometer van de Matis-inheemsen (Jaguar inheemsen) terechtgekomen, met wie ze in 2014 een dodelijke strijd hadden gevoerd, zegt FUNAI-expeditieleider Bruno Pereira. Het doel van FUNAI is om de groep te beschermen door hen aan te moedigen zich te herenigen met andere minder geïsoleerde Korubo's die in het noorden wonen aan de rivier de Coari.

'Het beste scenario zou een ontmoeting zijn waarbij ze in staat zijn om met hun stamverwanten te praten en besluiten om in de regio Coari te blijven', zegt Pereira. 'Het ergste geval zou een gevecht zijn met de Matis die resulteert in doden', zei hij. Het kan ook verwoestend zijn als de Korubo na contact met buitenstaanders in het bos verdwijnen en elke gewone ziekte oplopen waaraan ze niet immuun zijn, zei hij.

De expeditie is de grootste die door FUNAI in twee decennia is opgezet sinds het beleid van alleen contact opnemen met geïsoleerde stammen in noodsituaties. Dat was het gevolg van de moordpartij in 1995 op een visser die doodgeslagen was met knuppels van de Korubo.

De expeditie, die maanden kan duren, wordt ondersteund door het nieuwe hoofd van het bureau, de gepensioneerde legergeneraal Franklimberg Ribeiro, die het werk van het agentschap met geïsoleerde en geïsoleerde stammen verdedigt. Dat staat in schril contrast met het algemene beleid van president Jair Bolsonaro, die kritiek heeft geuit op het enorme landbezit van Braziliaanse inheemse reservaten als een obstakel voor ontwikkeling, een houding die invasies door illegale houthakkers en mijnwerkers heeft aangemoedigd.

Het Javari-Vallei reservaat, de op één na grootste van Brazilië na het Yanomami reservaat, strekt zich uit over 85.444 vierkante kilometer naar de Peruaanse grens. Het werk van FUNAI ter bescherming van de acht stammen die er wonen, plus nog 16 ongecontacteerde volksstammen waarvan bekend is dat ze in de jungle leven, is deels gefinancierd door buitenlandse hulp, aldus het agentschap.

(Suriname Mirror/Reuters/FUNAI)

1 opmerking:

  1. Lees ook dit:

    https://suriname-mirror.blogspot.com/2019/03/de-willekeur-blokkerings-dictatuur-van.html

    BeantwoordenVerwijderen