'Als je Gersie wegforceert, kan dat alleen zijn, omdat je van plan bent boze dingen te doen'
De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar is gisteren gestegen naar Srd 7,95, terwijl die dinsdag nog tussen de Srd 7,70 en 7,75 lag. De opwaartse beweging van de wisselkoers houdt volgens velen verband met het dinsdagavond aan de kant zetten van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) door president Desi Bouterse.
Een 'zegsman uit het financiële circuit' beweert vandaag, donderdag 14 februari 2019, in de Ware Tijd, dat er ronduit paniek is ontstaan op de financiële markt. Hoewel er hardnekkige geluiden waren, is het ontslag van Gersie als een bom ingeslagen.
'Het is een integere man die vertrouwen inboezemde. Als je hem dan wegforceert, kan dat alleen zijn omdat je van plan bent boze dingen te doen.' Maar, de bron ziet de koersstijging niet als gevolg van alleen het wegsturen van Gersie.
Hij geeft aan, dat de sociaaleconomische situatie al geruime tijd aan het verslechteren is en dat de situatie 'minder fraai' maakte.
Daarbovenop kwam, dat de banken cash-opnamen van valuta limiteren. 'Kennelijk hadden zij reeds hun risicoanalyse gemaakt en gemeend dit te moeten doen. Nu echter dit bijna gelijk valt met het ontslag van de governor, is de beer los. Iedereen is paniekerig geworden.'
Er is woensdag vrijwel geen geldhandel geweest, omdat iedereen de kat uit de boom kijkt. De deskundige denkt dat de koers voor de dollar nog verder zal stijgen. Opvallend genoeg is de koers voor de euro hetzelfde gebleven. Dat verklaart de man door het feit, dat euro's nu niet echt gewild zijn. Sedert het debacle met de aangehouden miljoenen in Nederland heeft die munt moeten inboeten. 'Ik denk dus niet dat we veel verschuiving daar zullen zien.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten