donderdag 14 februari 2019

Leraren in Colombia opnieuw de straat op om te demonstreren

(Bron foto's: Fecode)
Leerkrachten protesteren tegen geweld, ondermaatse gezondheidszorg en chronische onderfinanciering openbaar onderwijs


De leraren in Colombia hebben hun werk neergelegd en zijn donderdag 14 februari 2019 opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen geweld, ondermaatse gezondheidszorg en de chronische onderfinanciering van openbaar onderwijs. De leraarsstaking is een terugkerend evenement geworden in Colombia; het onderwijssysteem van het land heeft chronisch geleden onder onderfinanciering en het massaal doden en bedreigen van sociale leiders treft ook leraren, die te vaak een doelwit zijn geworden van illegale gewapende groeperingen, vooral degenen die minderjarigen rekruteren. 

'Dit kan niet blijven gebeuren in het land', vertelde Nelson Alarcon van de lerarenvakbond Fecode (Federación Colombiana de Trabajadores de la Educación) dinsdag aan de Escuela Nacional Sindical (ENS).


Afgezien van het aanhoudende geweld en stigmatisering, wijzen de leraren een recente campagne af van voormalig president Alvaro Uribe, de politieke beschermheer van president Ivan Duque, die de schoolleraren van het land beschuldigd van het 'indoctrineren' van kinderen. 'De leraren voeden jongens en meisjes op, we onderwijzen hun waarden zodat ze kunnen beslissen om hun eigen beslissingen te nemen. We indoctrineren ze niet', benadrukt Alarcon.

Alsof de voortdurende moorden, bedreigingen en stigmatisering door de heersende partij niet genoeg waren, heeft de regering van Ivan Duque naar verluidt de inschrijvingsdoelen in zijn nationale ontwikkelingsplan gehalveerd en heeft hij zichzelf speciale bevoegdheden gegeven inzake onderwijs. 'We weten niet wat de president gaat doen met die bevoegdheden. Privaat openbaar onderwijs privatiseren? Overhandig het aan particuliere operatoren?', vroeg Alarcon retorisch.


De meest recente zorgen dragen bij aan grieven over chronische verwaarlozing die al jarenlang voorkomen in de onderwijssector. De leerkrachten konden in 2017 onderhandelen over een loonstijging, maar beloftes die werden gedaan om de toegang tot gezondheidszorg, maaltijden voor schoolkinderen en basisonderwijsinfrastructuur te verbeteren, zijn nog steeds niet vervuld.

Ongeveer 15 minuten nadat de kinderen waren vertrokken, kwam het dak van de school van El Mamón in Corozal, Sucre, naar beneden. 

Van de 520 contracten die werden toegekend om scholen te renoveren door de regering van voormalig president Juan Manuel Santos, werden er 430 nooit uitgevoerd, volgens ENS. Het is onduidelijk of het budget van 630 miljoen dollar dat was toegewezen aan onderhoud wordt achtergehouden of is verduisterd.

Als gevolg van de chronische verwaarlozing verslechterden sommige schoolgebouwen tot het punt dat ze moesten worden gesloopt. In andere gevallen krijgen kinderen volgens ENS lessen in 'onwaardige' omstandigheden.

De leraren zijn het beu en gaan voor de derde keer in een jaar de straat op.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten