'Het blijkt steeds dat de regering zich van onwaarheden bedient'
-'Laten wij eerlijk zijn, als er iemand is die ontslagen moet worden, is dat minister Gillmore Hoefdraad'
- 'Wij moeten het vertrek van Hoefdraad opeisen, desnoods moet men het Kabinet van de President omsingelen'
VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat er consequenties moeten worden verbonden aan ‘leugens’ die door ministers in De Nationale Assemblee (DNA) worden verkondigd. Hij neemt donderdag 14 februari 2019 in het Dagblad Suriname geen blad voor zijn mond en benadrukt dat Arbeid-minister Soewarto Moestadja openlijk als regeringscoördinator heeft gelogen over de ontslaggeruchten van Glenn Gersie als governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
'Het blijkt steeds dat de regering zich van onwaarheden bedient, zeker op het vlak van de Financiën. Er zou eerst geen devaluatie komen, maar het is toch gekomen. Er zou geen monetaire financiering plaatsvinden, maar dat is toch gebeurd. Nu zou Gersie niet ontslagen worden, want het was volgens de coördinator van de regering een roddel. Uiteindelijk is Gersie toch naar huis gestuurd. Laten wij eerlijk zijn; als er iemand is die juist ontslagen moet worden, is dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Hij en Bouterse zijn de personen die de hele financiële situatie van het land hebben ontwricht. Zogenaamd heette het een wereldcrisis', zegt Jogi.
Gelijk na de vervanging van Gersie bij de CBvS is er een zekere opwaartse beweging in de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar te zien op de valutamarkt. Volgens Jogi was bij sommige cambio’s de verkoopkoers woensdag rond de Srd 7,95 en Srd 8. 'De rust die er was is nu verstoord', aldus de VHP’er.
Hij vreest dat de hele financiële sector, die al enige tijd een rust vertoonde, weer zal worden ontwricht met de overname van de zaken bij de CBvS door Hoefdraad. De vrees dat de intentieverklaring tussen de governor en de minister van Financiën om niet monetair te financieren eenzijdig zal worden teruggenomen, wordt nog groter. Volgens hem moet niet uit het oog worden verloren. dat de Financiën-minister tijdens de regering Bouterse-I al de duurste governor was bij de CBvS en uiteindelijk toch een goed opgebouwde monetaire reserve heeft helpen vernietigen. Daarnaast is Hoefdraad de persoon die monetair heeft gefinancierd.
Met een begrotingstekort van meer dan Srd 8 miljard en de miljardenschulden erbij, zal de regering volgens hem niet onderuit komen dan weer monetair te laten financieren. Vandaar dat Gersie als sta-in-de-weg werd gezien.
'Het is een tijdbom. Men verkeert in een situatie waar men niet meer kan lenen, want een uitgelegde kip kan geen eieren leggen. Hoefdraad heeft zoveel geleend, dat niemand meer aan ons wil lenen. Ook bestaat de vrees, dat het obligoplafond zal worden overschreden. Wij zien nu wie de aap is met die scheermes', aldus Jogi.
'Gersie danste niet naar de pijpen van Hoefdraad', vervolgt Jogi. Gersie was tot april 2013 directeur Monetaire en Economische Aangelegenheden van de CBvS. Hij werd toen door Hoefdraad de laan uitgestuurd. Nadat Gersie in 2016 door Bouterse werd benoemd tot governor en vertrouwen genoot van de bankensector en ondernemers, had Hoefdraad geen keus dan weer samen te werken met Gersie. Volgens de VHP’er mag de samenleving haar borst natmaken voor de aankomende ellende.
'Misschien moet de samenleving tijdens de begrotingsbehandeling komen protesteren bij het DNA-gebouw. Wij moeten het vertrek van Hoefdraad opeisen. Desnoods moet men het Kabinet van de President omsingelen', aldus de politicus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten