donderdag 14 februari 2019

Tien steden in zuidoost Brazilië getroffen door riviervervuiling na dambreuk Brumadinho

Toxische metalen in het water, waaronder lood en chroom, gedetecteerd



Tien steden in het zuidoosten van Brazilië lijden door vervuiling van de Paraopeba-rivier na de dambreuk bij een mijn, die bijna drie weken geleden 166 mensen doodde en 155 vermisten achterliet, vermoedelijk overleden, volgens ambtenaren.

Met mineralen doordrenkt slib van de ramp nabij de stad Brumadinho heeft 120 kilometer van de Paraopeba-rivier vervuild en heeft invloed op de steden langs de rivier, aldus het Instituto Mineiro de Gestão das Águas (IGAM) in de getroffen staat Minas Gerais in een rapport.

Ambtenaren hebben de lokale bevolking gewaarschuwd het rivierwater niet te gebruiken om te drinken, dieren te drenken of irrigatie. Milieumaatregelen van de overheid hadden niveaus van toxische metalen in het water, waaronder lood en chroom, gedetecteerd in de eerste 20 kilometer van de lekkage.

IGAM directeur Marilia Carvalho de Melo werd geciteerd door een lokale nieuwswebsite die zei, dat het 'onwaarschijnlijk' was dat het afval zover zou komen als een waterkrachtcentrale op de Sao Francisco-rivier waar de Paraopeba zich mee voedt.

De instorting van de dam van de mijn van de Braziliaanse mijnbouwgigant Vale - de tweede in drie jaar in dezelfde regio waar het bedrijf betrokken bij was - leidde ertoe dat miljoenen tonnen restanten van mijnafval vrij kwamen.

De meeste mensen die werden gedood en vermist waren werknemers in de ijzerertsmijn, waarvan velen lunchen in het cafetaria van de faciliteit, in de schaduw van de dam. Sommige bewoners in de buurt werden ook weggevaagd en begraven onder dikke modder. Reddingsdiensten hebben dagelijks gewerkt om lichamen uit het slib te lokaliseren en terug te halen. Hun laatste bevestigde dodental van 166 op woensdag 13 februari 2019 was een toename van één ten opzichte van de vorige telling een dag eerder. Het aantal vermisten, 155, werd herzien ten opzichte van de vorige telling van 160. Ambtenaren hebben gezegd dat het mogelijk is dat niet alle lichamen van de vermisten worden teruggevonden, waardoor een definitieve eindtelling moeilijk te bepalen is.

Van Vale, 's werelds grootste mijnbouwer van ijzererts, is sinds de ramp een kwart van de beurswaarde weggevaagd doordat investeerders hun aansprakelijkheid, reputatieschade en mogelijk strengere industriële voorschriften in Brazilië wogen.

Vale is een Braziliaans mijnbouwconcern uit Rio de Janeiro. Het is na Petrobras het grootste bedrijf van Brazilië en behoort tot de top van de ijzererts producenten. Vale heeft een notering aan de Bovespa en aan de New York Stock Exchange.

De onderneming werd in 1942 als Vale do Rio Doce (Zoetwater-vallei) opgericht door toenmalig president Getúlio Vargas ten gevolge van de Washington-akkoorden en leverde tijdens de Tweede Wereldoorlog ijzererts aan de Amerikaanse oorlogsindustrie. Vijfenvijftig jaar later werd Vale do Rio Doce geprivatiseerd waarna in 2007 de naam van het bedrijf werd ingekort tot Vale.

Het bedrijf ontgint, bewerkt en produceert metalen zoals onder meer ijzererts, nikkel, bauxiet, aluminium, chroom, koper en titaan. Veruit het belangrijkste product is ijzererts en dit maakt zo’n driekwart van de totale omzet uit. Nikkel staat op een tweede plaats met een omzetaandeel van ruim 10%. Het heeft verder een belang in de Moatize steenkolenmijn in Mozambique in samenwerking met het Japanse bedrijf Mitsui & Co. Deze mijn kwam medio 2011 in productie en zal een uiteindelijke capaciteit hebben van 22 miljoen ton steenkool per jaar.

Vale exploiteert mijnen in Brazilië maar ook in Angola, Argentinië, Australië, Canada, Mongolië en Zuid-Afrika. Het is werelds grootste producent van ijzererts. (lees hier meer over Vale)

(Suriname Mirror/France24/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten