vrijdag 1 februari 2019

Regering heeft moeite met rond maken eigen wijzigingen in drie wetsontwerpen kiesstelsel

Struikelblok onder leden Assemblee blijft schrappen samenwerking partijen vóór verkiezingen

Brunswijk (ABOP): 'De NDP is bang, dat door samenwerking van andere partijen, ze de verkiezing zal verliezen'


De regering is er nog niet helemaal uit wat betreft de wijzigingen die aangebracht zullen worden in het kiesstelsel. Vicepresident Ashwin Adhin heeft gisteren in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat er nota's van wijzigingen zullen komen in de wetsontwerpen, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 1 februari 2019.

Het is nog niet duidelijk welke impact de wetswijziging zal hebben op de verkiezingsorganisatie en de kiezer, indien de zetelverdeling op ressortniveau op basis van evenredigheid zal plaatsvinden. Nu wint de partij die 51% van de stemmen haalt alle zetels in een ressort.


Tijdens de openbare commissievergadering van gisteren bleek,aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 1 februari 2019, dat niet over alle voorstellen hetzelfde wordt gedacht.

Het schrappen van de samenwerking van partijen vóór de verkiezing doet nog stof opwaaien. Volgens commissielid Ronnie Brunswijk (ABOP) komt de NDP alleen met voorstellen als die in haar voordeel werken. Volgens hem is de NDP bang, dat door samenwerking van andere partijen, ze de verkiezing zal verliezen. Brunswijk zegt op dit punt terug te zullen komen bij de behandeling in de plenaire vergadering.

Melvin Bouva (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, stelde dat op basis van de afgelegde eed, wetten worden behandeld. Het gaat volgens hem niet om het behartigen van partijbelangen.

Over het afschaffen van de 1%-regeling om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, is er wel overeenstemming. Asiskumar Gajadien (VHP) vindt wel dat indien er sprake is van een borgsom, het bedrag in de wet moet worden opgenomen. Dit wordt ondersteund door Raymond Sapoen (coalitie). Dit geld moet na de verkiezing teruggeven worden aan partijen die wel voldoen aan de regels. Wat het precies zal worden, daarover moet er nog overeenstemming worden bereikt. De regering moet zich ook nog uitlaten over de verkiezing bij voorkeur. Voorgesteld is door commissieleden om de drempel om bij voorkeur gekozen te worden te verlagen naar 50%.

Sapoen benadrukte dat de partij die de kandidaten op de lijst plaatst, ook kijkt naar de achtergrond van de kandidaten.

Bouva zei, dat kiezers meer zeggenschap moet worden gegeven om hun voorkeur te bepalen. De regering moet nog antwoorden op diverse vraagstukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten