vrijdag 1 februari 2019

Jack Menke: 'De PhD School is clean, er zijn helemaal geen vreemde geldstromen'

'Alle geld is te verantwoorden'

- 'Voornaamste reden van Ferrier om mij te ontslaan is compleet onwaar'
- 'Rapport dat de misstanden aankaart waarin ik genoemd wordt, slaat nergens op, klopt feitelijk niet en is beneden niveau'


'De PhD School is clean', benadrukte Jack Menke gisteren op zijn laatste dag als voorzitter van het universiteitsbestuur tijdens een buitengewone gecombineerde algemene ledenvergadering, waarin hij personeel van de universiteit toesprak, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 1 februari 2019. 'Er zijn helemaal geen vreemde geldstromen, omdat alle geld te verantwoorden is. De voornaamste reden van onderwijsminister Lillian Ferrier om mij te ontslaan is compleet onwaar. Ook het 15 pagina's tellende rapport dat de misstanden aankaart waarin ik genoemd wordt, slaat nergens op, klopt feitelijk niet en is beneden niveau.'

Menke heeft gesproken over de mijlpalen van de onderwijsinstelling, de plaats die het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) heeft ingenomen, de toekomstvisie en uiteraard zijn ontslag.

Na de vergadering heeft Menke journalisten te woord gestaan. Puntsgewijs en uitgebreid is hij ingegaan op de ontstane situatie.

Menke is ontslagen door minister Ferrier, omdat hij 'conflicterende functies' bekleedde. Hij is voorzitter van het universiteitsbestuur en voorzitter van de board bij de PhD School geweest. Hij zou niet willen verklaren over de ‘vreemde geldstromen’ die zijn ontdekt bij de administratie van het IGSR. Ook zouden sommige documenten van de PhD School niet in orde zijn.

'De voornaamste reden hiervoor is uw conflicterende betrokkenheid bij de PhD School, uw onbehoorlijk handelen door beslissingen te nemen zonder de rest van het bestuur daarin te kennen, althans zonder de vooraf vereiste goedkeuring of consensus van de rest van het bestuur', las Menke uit de ontslagbrief. Hij merkte op, dat hij wel is voorgedragen door het bestuur om voorzitter te zijn van de Board.

Op de persconferentie van de minister een week geleden heeft Jenny Johns-Christoffer van het bestuur van de universiteit overigens meegedeeld dat 'om de betrokkenheid' te stimuleren, de universiteit toestaat dat iemand in meerdere besturen van de instelling mag zitten. Menke benadrukte, dat er constant over en weer is gecommuniceerd met het IGSR, het universiteitsbestuur en de Board. Maar, er werd steeds vaker over kleine dingen gesproken, terwijl het beleidsdocument van de PhD school maar niet werd geformaliseerd, aldus Menke.

De gelden van de PhD School zijn weliswaar bij het IGSR ondergebracht en niet op de algemene plek waar andere faculteiten dat doen, zei Menke mee. 'Het is maar een kwestie van simpel overschrijven, alles is verantwoord, traceerbaar'Dus er zijn geen vreemde geldstromen. Het IGSR is sinds het aantreden van de nieuwe directeur een target geweest. De instelling doet goed werk, het doet meer dan onderwijs geven, doelen worden gehaald, er wordt werk van binnen- en buitenland naar binnengehaald. Het scenario speelt al zeker een jaar. Ik weet niet wat men wil bereiken, waarom er zoveel verwarring is gesticht, om te vissen in troebel water.'

Menke zei ook, dat men doorheeft dat niet hij de verwarring heeft veroorzaakt en vindt het jammer dat de universiteit nu een deuk heeft. Maar, hij blijft verbonden als docent. Omdat hij nog steeds gelooft dat de instelling 'de motor van ontwikkeling is' en gestelde doelen nog steeds gehaald kunnen worden.

Ondertussen neemt Lothar Boksteen waar als voorzitter van het universiteitsbestuur. IGSR-directeur Danny Lachmon is buiten functie gesteld. Hij mag het terrein niet betreden. De totale Board en het coördinatieteam van de PhD School hebben hun functie neergelegd.

Menke deelde mee dat een plan is uitgezet om op uiterlijk 1 maart de activiteiten van de PHD School te hervatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten