'Zelfs een kind kan snappen, dat de politie zonder auto's niet kan surveilleren'
'De overheid mag haar burgers niet in de steek laten, waarop het nu wel lijkt'
Een familie in het ressort De Nieuwe Grond is het afgelopen weekend bruut overvallen, mishandeld en met ernstige lichamelijke letsels achtergelaten. De familie is zelfs beschoten. 'De beelden met bloed, die op social media circuleren, wakkeren een gevoel van diep medeleven, van onrecht, van afgrijzen, van hoe mensen zo onmenselijk kunnen zijn. Het gevoel van onmacht wordt met de dag groter. Dit geval staat niet op zichzelf. Dagelijks ervaren onschuldige burgers ontzettend veel zinloos geweld, schade en trauma's , als gevolg van criminaliteit', zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag, maandag 4 februari 2019, op Starnieuws.
'Criminaliteit moet met hand en tand bestreden worden, omdat deze schade, onmenselijke leed en jarenlange trauma veroorzaakt', benadrukt de volksvertegenwoordigster. De verantwoordelijkheid om de burger te beschermen, de criminaliteit te beheersen en terug te dringen, ligt bij beleidsmakers, die dat vrijwillig op hun schouders hebben genomen.
'Eenieder weet dat we criminaliteit nooit honderd procent kunnen bestrijden, maar de plicht die beleidsmakers hebben is alles en dan ook alles in het werk stellen, dat criminaliteit voorkomen wordt. Maar, als meerdere politiestations al langer dan zes maanden zonder vervoer zitten, dan kan ik geen enkele andere conclusie trekken dan dat deze ernstige zaken op onze beleidsmakers geen enkele indruk maken en dat ze hun verantwoordelijkheid niet serieus nemen. Ergo, ze laten willens en wetens toe, dat landgenoten slachtoffer van ernstige criminaliteit worden. Het argument van geen geld, voor vervoer voor de politie kan en mag nooit geaccepteerd worden, omdat zelfs een kind kan snappen, dat de politie zonder auto's niet kan surveilleren en dus geen toezicht en controle zal kunnen uitoefenen. Een ressort zonder auto betekent, dat de politie niet in staat is bij een melding uit te rijden. Het betekent, dat ze afhankelijk is van andere ressorten en dat vertraagt de snelheid van optreden. Het geeft het signaal naar criminelen, dat er geen of onvoldoende toezicht en surveillance is.'
Beleidsmakers moeten volgens Mathoera eindelijk gaan begrijpen, dat elke beroving of overval, één teveel is. De impact van een beroving is schokkend en laat levenslange trauma achter. Deze beïnvloedt het veiligheidsgevoel negatief, welke nadelige gevolgen kan hebben voor andere sectoren.
'De overheid mag haar burgers niet in de steek laten, waarop het nu wel lijkt. Geen begeleiding in veel gevallen, geen financiële tegemoetkoming en vaak ook geen enkele informatie over de daders en de oplossing van hun zaak. Zij moeten hun probleem zelf oplossen en kijken, hoe ze de trauma verwerken en hun leven oppakken. Een enkele, die het kan permitteren zoekt professionele hulp. Het grootste deel moet levenslang de trauma dragen en alle schade zelf herstellen. En dit alles in een periode, waar burgers met veel moeite de eindjes aan elkaar moeten knopen om brood op tafel te zetten. Het beetje spaargeld door hard werken wordt hun op beestachtige manier afgepakt, zonder dat iemand zich bekommert om hun leed en al helemaal niet om de onrecht, die hun is aangedaan', aldus de volksvertegenwoordigster.
Slechts een fractie van de zaken wordt volgens Mathoera opgehelderd, waardoor veel daders vrijuit gaan. Daardoor kunnen ze jaren gedijen in de criminaliteit. 'En als ze al veroordeeld worden, blijken ze binnen enkele jaren weer op straat, door de vele gratie-verleningen en de kwijtschelding van een derde van hun straf door goed gedrag in de gevangenis. De overheid moet veel nadrukkelijker een hard beleid voeren tegen brute carrière criminelen. Zij moeten beseffen, dat dit gedrag onacceptabel is en dat het hard afgestraft gaat worden. Dat signaal mag harder en nadrukkelijker. Het wordt tijd dat de burger beter beschermd wordt tegen dit zinloos geweld en gruwelijk onrecht.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten