dinsdag 29 januari 2019

Transgendervrouw (28) in Brazilië 'pleegt zelfmoord' door van een brug te springen

(Bron foto's: Facebook)
Sheilla Prado springt van brug in Tubarao nadat ze was belaagd door pooiers die haar bedreigden

Ze was actief op social media inzake transrechten


Een transgendervrouw in Brazilië heeft onlangs 'zelfmoord gepleegd' door van een brug te springen, volgens lokale mediaberichten. Een website genaamd Trans Lives Matter heeft gemeld, dat de 28-jarige Sheilla Prado ('Sheilla Bombom', 'Candy') op 20 januari in Tubarao, Santa Catarina, van de brug was gesprongen nadat ze in het nauw gedreven werd door pooiers die haar bedreigden. De website zegt, dat ze slechts 28 jaar oud was toen ze de rivier in sprong. Haar lichaam werd twee dagen later gevonden. 

Lokale mediaberichten verschillen echter van de website Trans Lives Matter over haar dood, en zeggen, dat ze niet achtervolgd werd toen ze van de brug sprong.

Prado was onlangs verkozen als Miss Trans Porto Alegre in Rio Grande do Sul. Ze was vocaal op social media over transrechten, waar ze berichten deelde over trans advocacy en hate crimes.

Brazilië wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld om LHBT + te zijn, met 387 moorden en 58 zelfmoorden van LGBT + -personen in 2017 alleen. Die vijandigheid is vooral ernstig voor transgenders in Brazilië.

In december zei toneelschrijfster Jo Clifford, dat ze 'vreselijke doodsbedreigingen' had ontvangen voor haar één-vrouw theaterstuk, waarin Jezus wordt afgebeeld als een transgendervrouw op aarde. Clifford zei, dat ze 140 keer 'Het Evangelie volgens Jezus, de Koningin van de Hemel' in Brazilië  hadden uitgevoerd en dat ze een enorme respons ontving van de transgemeenschap van het land.

Ondertussen is Brazilië een bijzonder ongewenste plaats geworden voor LGBT + mensen sinds de nieuwe president, Jair Bolsonaro, aantrad. Het ministerie dat toezicht houdt op mensenrechten, dat is omgedoopt tot het ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, heeft geen expliciete verwijzingen gemaakt naar LHBT + -rechten door zijn prioriteiten en interne structuren op te sommen, aldus de Braziliaanse krant O Globo.

Bolsonaro heeft een lange geschiedenis van anti-LGBT + opmerkingen. Hij zei ooit: 'Ja, ik ben homofoob - en daar heel trots op'. Vorig jaar herhaalde hij zijn belofte om twee mannen op straat te slaan als hij zen zou zien kussen.

In 2013, tijdens een interview met de Britse acteur en activist Stephen Fry, zei Bolsonaro dat campagnevoerders die om LHBT + gelijkheid vragen 'onze kinderen willen bereiken om de kinderen in de toekomst tot homo-volwassenen te maken en hun seksualiteit te bevredigen'.


Vorige week nog vluchtte openlijk homo-Congreslid Jean Wyllys uit Brazilië na een toenemend aantal doodsbedreigingen. De linkse politicus, die in oktober werd herverkozen om een ​​derde termijn te dienen, vertelde de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo dat de bedreigingen voor zijn leven waren toegenomen sinds de moord op zijn vriendin en bondgenote, lesbisch gemeenteraadslid Marielle Franco in Rio de Janeiro, in maart 2018.


(Suriname Mirror/pinknews.co.uk/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten