Fransen beroepen zich op de grensovereenkomst van 1915
'De diplomatie is aan het werk en het is daarom nu stil'
'Het bepalen van een grenslijn kan niet eenzijdig plaatsvinden. Dat maakt dat je soms onduidelijkheden krijgt zoals we hebben gezien bij de twee gevallen', zegt minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) vandaag, dinsdag 29 januari 2019, in de Ware Tijd, doelend op het optreden van de Franse gendarmerie vorig jaar tegen Surinamers op de eilanden Kapasitabiki en Singa Teté in de Marowijnerivier.
Dat gebeurde respectievelijk in september en oktober. Eigendommen werden door de Fransen in brand gestoken in bijzijn van Surinaamse politieagenten en militairen.
'De diplomatie is aan het werk en het is daarom nu stil', zegt Pollack-Beighle. De bedoeling is dat de landen uiteindelijk tot een grensverdrag komen.
De grenscommissie en Surinaamse diplomaten hebben woensdag gesproken met de Franse ambassadeur in Paramaribo, Antoine Joly. 'We hebben een heel goed gesprek gehad met de Fransen. We zijn aan het onderhandelen om te komen tot verduidelijking van de grenslijn zoals die is opgenomen in de grensovereenkomst van 1915', zegt de minister. Of de grenslijn destijds eenzijdig is bepaald, wil ze niet zeggen.
Suriname zal spoedig de plaatselijke gemeenschappen informeren over de jongste ontwikkelingen 'We willen ook de informatie van de lokale mensen opnemen bij de besluitvorming. De gewoontes van de bewoners zijn ook erg belangrijk', stelt de bewindsvrouwe.
Na de ontmoeting van woensdag gelooft de minister dat er goede perspectieven zijn om het grensaspect heel spoedig te verduidelijken.
Of de Fransen zich met hun optreden terecht beroepen op de overeenkomst van 1915, laat de minister vooralsnog in het midden. 'Het feit dat we om de tafel zitten vanwege de acties, betekent dat we de overeenkomsten aan de orde stellen. De Fransen moeten ons bewijzen op basis waarvan ze hebben gehandeld.'
Ze kan nog niet zeggen hoe de lokale mensen zullen weten waar precies de grenslijn loopt. 'Ik wil u vragen om me te ontslaan om verdere details te geven, omdat de onderhandelingen nog gaande zijn.'
Leo Brunswijk was niet bereikbaar voor commentaar. Hij was voorzitter van de commissie die belast was met de organisatie van de driedaagse liba krutu 8, 9 en 10 oktober 2018 te Drietabbetje, waaraan onder anderen vertegenwoordigers van zes marronstammen hebben deelgenomen. Er rezen in deze vergadering vragen over de acties van de Fransen.
In één van de achttien punten in het Drietabbetje Akkoord vraagt het traditioneel gezag hierover opheldering van de regering. Het document is overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten