Ronnie W. (49), hoofdverdachte in de smokkel van bijna 5.000 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen, is dinsdag 29 januari 2019, door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot 86 maanden cel. Volgens de rechtbank was W. de spil in het logistieke proces, waarin de coke onder een deklading ananassen vanuit Costa Rica in maart 2016 naar Europa kwam, zo bericht Crimesite.nl.
W., die niet bij de uitspraak aanwezig was, moet direct de cel in, mede omdat de rechtbank van mening is dat er gevaar voor herhaling is. De verdachte werkt nog steeds bij een bedrijf dat een rol speelt bij het importeren van containers. Het Openbaar Ministerie (OM) had 10 jaar cel geëist tegen Ronnie W. W. werd eigenlijk veroordeeld tot 8 jaar cel, maar kreeg 10% strafkorting, omdat hij samen met zijn advocaat en een andere verdachte werd afgeluisterd op het politiebureau. Een ernstig vormverzuim concludeerde de rechtbank, maar omdat die afluisteroperatie geen bewijs had opgeleverd werd de eis van de raadsman van W. om het OM niet-ontvankelijk te verklaren niet gehonoreerd.
Dick de L., die 6 jaar tegen zich had horen eisen, werd door de rechtbank veroordeeld tot 68 maanden cel. Omdat hij zo lang in voorarrest heeft gezeten kreeg hij strafvermindering van 5%. De L. had zijn onderneming beschikbaar gesteld als dekmantel voor de cocaïne import. Hij had het duo 'Thomas en Geoffrey' op de achtergrond toegelaten tot zijn bedrijf. De politie heeft het duo nooit kunnen achterhalen.
In totaal importeerde het bedrijf van De L. 97 containers met ananassen. Het fruit werd in Nederland onder de inkoopprijs verkocht. De ananassen werden in Costa Rica cash betaald, totaal zo’n 1,2 miljoen euro. Vandaar dat De L. ook werd veroordeeld voor gewoonte witwassen.
Ismail Ö. was de chauffeur die de lading ananassen in maart 2016 afleverde in een loods in Brabant. Wat de bende niet wist was, dat de Belgische Douane die de coke bij een routinecontrole op het spoor was gekomen, de verdovende middelen op 30 gram na uit de deklading had gehaald en dat het transport naar Nederland onder observatie stond. Ö wordt onder andere verweten dat hij zijn rol heeft proberen te verhullen nadat het transport eenmaal was onderschept.
Bewijs ziet de rechtbank onder andere in onderschepte en ontsleutelde pgp-berichten. Ook Ö kreeg 10% strafkorting, omdat hij gezamenlijk met Ronnie W. en hun raadslieden werd afgeluisterd op een politiebureau in Amsterdam. Ismail Ö kreeg 41 maanden cel. Het OM had 6 jaar geëist.
De overige 2 verdachten, Ted H. en Adil A. kregen respectievelijk 27 maanden en 15 maanden cel. Alle verdachten – met uitzondering van Ronnie W. – mogen hun eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten.
Lees ook de reconstructie van het misgelopen transport:
‘Zit over de 4 ton in broer pfff 100 mil euro geen grap’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten