(Bron foto: EPA) |
Drugs komen vooral uit Colombia, daarna volgen Brazilië, Ecuador, en Suriname
In de haven van Antwerpen is het afgelopen jaar meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën (Federale Overheidsdienst). Het is bijna tien ton meer dan in 2017, wat ook al een recordjaar was. Douane en Accijnzen zijn een stuk efficiënter geworden, concludeert minister voor Financiën Alexander De Croo.
Tegenover 2017 gaat het om een stijging van bijna 22 procent. Sinds 2014, toen 8,1 ton cocaïne werd onderschept, is de vangst verzesvoudigd. De drugs komen in de eerste plaats van Colombia, daarna volgen Brazilië, Ecuador, en Suriname.
Gerechtelijk directeur Stanny De Vlieger ziet verschillende oorzaken voor die toename aan drugsvangsten.“De productie van cocaïne is toegenomen in Zuid-Amerika. Onder meer doordat de guerillabeweging FARC in Colombia aan terrein heeft verloren, zijn andere groeperingen opgestaan die proberen mee te surfen op de enorme winstgolf van deze vorm van criminaliteit. Er is ook sprake van toegenomen consumptie van cocaïne. De drug wordt algemeen aanvaard en getolereerd door de publieke opinie, wat de drempel tot gebruik mogelijk verlaagt.
De stijging van in beslag genomen cocaïne doet zich ook in andere Europese havens voor.
In september 2018 werd in Antwerpen het Stroomplan gelanceerd. Een onderdeel hiervan is het KALI-team. Dat team met zestig speurders van lokale en federale politie krijgt voor haar drugsonderzoeken steun van inspectiediensten, douane en van de Nederlandse politie. De resultaten van dit team zullen later dit voorjaar worden bekendgemaakt.
Op 19 januari 2018 onderschepte de douane een container met een lading ananas, afkomstig uit Costa Rica met bestemming Nederland. In de lading werd 443,60 kilo cocaïne ontdekt. De container werd naar een loods in Stabroek gebracht om de coke eruit te halen. Zes verdachten werden gearresteerd. Ook een advocaat werd gearresteerd, omdat hij bij de drugssmokkel zou betrokken zijn.
— willem-jan joachems (@willemjanjo) January 11, 2019
Ik mocht in de containerscanner van Antwerpen een kijkje nemen. Hier ontgaat de douane niks. Dankzij de X-stralen zoals ze het zelf noemen. pic.twitter.com/ot9mrcbJyE— willem-jan joachems (@willemjanjo) January 11, 2019
Het kernteam tegen drugshandel binnen de douane werd afgelopen jaar verdubbeld, van tien naar twintig. Bij de ondersteunende diensten, die niet uitsluitend met drugs bezig zijn, kwamen 23 werknemers bij. Er werd ook een bestelling geplaatst voor een tweede ‘backscatter’, een X-ray scantoestel dat geïmplementeerd wordt in een bestelwagen. Ook de samenwerking tussen de verschillende autoriteiten verloopt vlotter, zegt De Croo.
In april 2018 kondigde de douane aan in de toekomst alle relevante containers in de haven te willen screenen, terwijl dat vandaag slechts 1,6 procent is.
(Suriname Mirror/Belga/Het Laatste Nieuws/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten