zondag 13 januari 2019

Gajadien (VHP): ‘Ashwin Adhin is gewoon een pion, een speelbal’

'Suriname internationaal te schande gezet met aanwezigheid Adhin bij inauguratie Maduro'

'Hij wordt hier, daar en overal verschoven door de president, dat is zijn rol in het geheel, gewoon een pingpongbal'


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vindt dat Suriname internationaal te schande is gezet met de aanwezigheid van vicepresident Ashwin Adhin bij de inauguratie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. 

'Ashwin Adhin is gewoon een pion, een speelbal. Hij wordt hier, daar en overal verschoven door de president. Dat is zijn rol in het geheel. Gewoon een pingpongbal. Met het sturen van Adhin naar Venezuela heeft de president Suriname geplaatst op de lijst van junklanden die Venezuela ondersteunt', zegt Gajadien zondag13 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

De Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft besloten de legitimiteit van de nieuwe termijn van Maduro niet te erkennen vanaf 10 januari 2019. Deze resolutie, die donderdag werd aangenomen, werd met 19 stemmen voor, 6 tegen en 8 onthoudingen goedgekeurd. De Verenigde Staten, de Europese Unie en 13 landen in Amerika (Lima-groep) hebben vorige week gezegd, dat zij het presidentschap van Maduro niet erkennen.

President Desi Bouterse zei dinsdag tijdens zijn geruchtmakende persconferentie, dat Suriname niet bezig is Venezuela te verdedigen. Internationaal schrijven ze volgens de president voor dat legitiem gekozen presidenten binnen de grondwet te allen tijde moeten worden verdedigd binnen hun constitutie. 'Het gaat niet om ideologie. Het gaat om internationale afspraken en principes waar Suriname zich aan houdt', zei het staatshoofd over de beslissing van de Lima-groep.

Gajadien zegt niet verbaasd te zijn dat Bouterse ‘ervoor gekozen heeft om een bondgenoot te ondersteunen, die ook gewend is nietige besluiten te nemen’. Hij verwijst naar het besluit van Maduro om het Venezolaans parlement buiten spel te zetten, terwijl in Suriname ‘Bouterse al jaren wetten aan zijn laarzen lapt’. 'Zo zie je dat president Bouterse eigenlijk gewend is om met nietige besluiten te werken. We hebben dat gezien in de kwestie van de Amnestiewet. Als oppositie hadden wij toen aangegeven dat het een nietige wet is, maar hij heeft toch getracht om het in uitvoering te brengen', stelt de parlementariër.

De Permanente Raad van de OAS vindt, dat de noodzakelijke voorwaarden moeten worden overeengekomen voor het houden van een nieuw verkiezingsproces, dat de wil van de Venezolaanse burgers echt weerspiegelt en op vreedzame wijze de huidige crisis oplost in dat land. Verder spoort de raad alle lidstaten en permanente aan om waarnemers van de OAS uit te nodigen om, in overeenstemming met het internationale recht en hun nationale wetgeving, diplomatieke, politieke, economische en financiële maatregelen te nemen die zij passend achten, om bij te dragen tot het snel herstel van de democratische orde in Venezuela. 

De organisatie blijft solidair met het Venezolaanse volk en zal er alles aan doen om de situatie in Venezuela te keren. De secretaris-generaal van de OAS heeft de opdracht om de resolutie door te geleiden naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten