zondag 13 januari 2019

Bolivia opent in de nabije toekomst een ambassade in Turkije

President Evo Morales plant een bezoek aan Turkije in maart 


De Boliviaanse president Juan Evo Morales Ayma zei deze week, dat als gevolg van de uitbreiding van de bilaterale betrekkingen met Turkije Bolivia in de nabije toekomst een ambassade in Turkije zal openen. De overeenkomst over het openen van de ambassade werd bereikt tijdens een ontmoeting tussen de Turkse vicepresident Fuat Oktay en de Boliviaanse president in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, donderdag 10 januari 2019. 

Oktay was in de hoofdstad van Venezuela om de inauguratieceremonie van president Nicolas Maduro bij te wonen.


Morales zei op Twitter dat hij van plan is om Turkije in maart te bezoeken, eraan toevoegend dat Turkije en Bolivia besloten hadden om een ​​werkcommissie in te stellen om de bilaterale banden te versterken.

De Boliviaanse president, als president van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), nodigde eerder de Turkse regering uit om deel te nemen aan de vergaderingen van de groep.

De 58-jarige linkse- en voormalige cocaboer regeert al meer dan een decennium over Bolivia, waarbij de economie van het land jaarlijks met gemiddeld 4,6 procent is gegroeid, meer dan het dubbele van het percentage voor Latijns-Amerika.

In 2009 stelde de nieuwe Boliviaanse Grondwet een limiet van twee zittingsperioden van vijf jaar vast. Morales vroeg kiezers om een ​​extra termijn in een referendum in 2016, maar verloor het. Vervolgens diende hij een verzoek in bij het Constitutionele Hof, dat oordeelde dat termijnlimieten een schending zijn van de mensenrechten van de president.


De ontevredenheid in de Boliviaanse samenleving over het verwijderen van termijnlimieten en de voorgestelde ontwikkeling van inheemse landen heeft de reputatie van Morales de afgelopen jaren geschaad, en sommigen zien in Morales een vergelijking met de Venezolaanse president Maduro.

Morales oogste vorig jaar kritiek vanwege zijn nieuwe presidentiële paleis, een wolkenkrabber met 29 verdiepingen en een suite van 1.068 vierkante meter met een jacuzzi, een sauna, een fitnessruimte en een massageruimte.

(Suriname Mirror/Ahval News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten