Ingenieurs en onderzoekers van de Pontificale Katholieke Universiteit van Peru (PUCP, Pontificia Universidad Católica del Perú) hebben een geklimatiseerde biodome gecreëerd dat de levensomstandigheden van de zuidelijke inwoners van Peru zou kunnen verwarmen.
De low-impact-uitvinding, die werkt op zonne-energie, kan huisvestingsproblemen oplossen voor mensen in notoir koude streken zoals het departement Puno.
'De koepel bestaat uit twee delen: het eerste deel is om ons te isoleren van het klimaat, zodat de buitentemperatuur helemaal geen invloed heeft op de binnentemperatuur', vertelde Ronald Más, een onderzoeker bij PUCP, tegen Andina persbureau in een gepubliceerde video.
'Het tweede deel is alleen maar om een zone van comfort binnen het biodome te garanderen en wordt aangedreven door zonnepanelen.'
Een prototype werd gebouwd in Mazocruz, een berucht koude streek in Peru waar de temperatuur soms tot minus-20 graden Celsius daalt. Maar, een verwarmingssysteem dat wordt gebruikt met water dat wordt gemaakt door zonne-energie, zorgt ervoor dat de binnenkant van de koepel meer dan comfortabel is voor menselijke bewoners. 'Omdat het hoger in hoogte is, trekt het een zeer goede hoeveelheid zonnestraling aan', zegt Más.
'Het systeem verwarmt het gebied met thermische en elektrische stroom. Het thermische gedeelte fungeert als een collector die de zonne-energie verzamelt en deze als een vloeistof naar een opslagtank overbrengt, zodat de interne lucht kan worden verwarmd.'
Más voegt hieraan toe, dat dit een temperatuur binnen de koepel van overal van 20 tot 35 graden Celsius garandeert. De dome kan maximaal 10 personen tegelijk bevatten.
De initiële investeringskosten voor de bouw van de dome en het hightech energiesysteem worden geschat op 440.000 zolen (of ongeveer 135.500 dollar).
Op de 46e internationale tentoonstelling van uitvindingen in Genève afgelopen april won het biodome de zilveren prijs in de categorie acclimatisatie, gezonde huizen en hernieuwbare energie.
(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten