Pedagogische instituten worden omgetoverd tot HBO-instellingen
Volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 12 juli 2018, zijn bij pedagogische instituten veranderingen op komst. Er is een commissie ingesteld die zich moet buigen over het transformeren van deze scholen naar een HBO-instelling. Voor dit schooljaar zijn er nog inschrijvingen van het MULO toegestaan, maar in de nieuwe situatie zal HAVO vereist zijn.
Op de pedagogische scholen is al zes jaar de opleiding de 'Nieuwe Leerkracht', waarbij de instapeis tot nu toe MULO is. De hernieuwde opleiding voor leerkrachten moet ervoor zorgen, dat het onderwijsproces op de lagere scholen op peil wordt gehouden. In de praktijk blijkt, dat de 'nieuwe leerkrachten' nog niet in voldoende mate in het veld functioneren.
Ook heerst er een situatie, waarbij deze groep in een atmosfeer terecht komt waarin alle collega's volgens het 'oude systeem' zijn opgeleid. Al gauw komen zij niet tot uitvoering van de nieuwe manier van lesgeven.
Hoewel de opleiding al zes jaren gaande is, kan het effect nog niet worden gemeten. Hortence Promes, directrice van het Surinaams Pedagogisch Instituut, zegt dat de leerkrachten die volgens de nieuwe methode zijn opgeleid het veld nog niet hebben overgenomen. Ze vertelt dat er nog wat haken en ogen zijn aan de nieuwe aanpak. Promes geeft aan, dat de stage op de werkplek bij het oude systeem beter was ingericht. Toch ziet ze ook een aantal plussen bij de nieuwe opleiding, maar deze zouden continu moeten worden bijgesteld.
Promes vindt het jammer dat het oude is weggegooid voor een totaal nieuw ding. Leerkrachten die al jaren lesgeven worden bij de avondopleiding in het nieuwe systeem onderricht. Zij die niet op de avondopleiding zitten vallen buiten de boot. Promes zegt verder, dat aan de vernieuwing van de kweekschool een pilot vooraf had moeten gaan. Maar, volgens haar is de 'Nieuwe Leerkracht' landelijk geïmplementeerd zonder pilot vooraf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten