dinsdag 6 februari 2018

Palmoliewerknemers in Colombia zijn slavenbestaan zat en staken

Zo'n 1.000 arbeiders via onderaannemer op palmolieplantage Indupalma willen in vaste dienst

(Bron foto: colombiainforma.info)


Een duizendtal werknemers die via een onderaannemer werken op de palmolieplantage Indupalma in het Colombiaanse departement Cesar is in staking gegaan om in directe dienst genomen te worden. Uit de vakbondswereld en de politiek zijn al vele steunbetuigingen gekomen. Maar de zaak zit nog in het slop, zo schrijft Wies Ubags dinsdag 6 februari 2018 op de website van de FNV.


Ze noemen het zelf een slavenbestaan. Het overgrote deel van de werknemers van Indupalma in San Alberto, Cesar, 1.400 mensen, werkt in dienst van een onderaannemer van de plantage. Het is een werkwijze die zijn oorsprong heeft in de tijd dat de eerste plantages werden opgericht, in de jaren zestig van de vorige eeuw. De plantageëigenaar trok werklui aan die op hun beurt mensen meenamen die verlegen zaten om werk. Deze werklui die mensen meenamen zijn uitgegroeid tot ondernemers met een soms onbetrouwbaar karakter. Ze vertrekken bijvoorbeeld met de noorderzon met al het geld dat hun ‘werknemers’ hebben afgedragen voor sociale zekerheid.


Andrey Piñeres, een van de leiders van de staking, legt uit. 'Dagelijks houden ze 23.000 pesos (is 6,59 euro) op je loon in voor verzekeringen en vergoedingen van transport en dergelijke. Dan moet je nog maar afwachten of je met het werk dat er die dag voorhanden is genoeg kunt verdienen om uit het rood te komen.'

De vaste werknemers, 480 mensen, ontvangen keurig maandelijks hun loon, hebben recht op vrije dagen en een jaarlijkse bonus, hebben hun sociale verzekeringen en krijgen aanvullende steun voor voeding en het onderwijs van hun kinderen. Hun vakbond steunt de staking van de via een onderaannemer werkende collega’s.

Vijf toegangen geblokkeerd
Indupalma is beboet wegens het onderaannemen van het overgrote deel van zijn werknemers. Het is in strijd met de Colombiaanse Arbeidswet. Maar, aan het eisenpakket van de vakbond voor werknemers van onderaannemers in de palmolieplantages UGTTA (Unión General de Trabajadores Tercerizados de la Agroindustria) wilde het bedrijf in december 2017 geen gehoor geven. 669 van de 1.009 UGTTA-leden besloten daarop tot een staking, die begon op 25 januari. Ze hebben de vijf toegangen tot het 8.800 hectares tellende bedrijf geblokkeerd, waardoor de activiteiten op de plantage tot stilstand zijn gekomen.


Materiële steun nodig 
De UGTT en het bedrijf zijn nog in dialoog, maar Indupalma heeft aangegeven dat het moeilijk is om in één klap meer dan duizend mensen in directe dienst te nemen. Andrey Piñeres: 'Drie bedrijven in de regio hebben dat wel gedaan en hun productiviteit is aanzienlijk toegenomen.' De families van de stakers leven op de rand van armoede en hebben door de staking geen inkomsten meer. Ze zijn afhankelijk van steun van elders. 'Politieke steun krijgen we wel', zegt Piñeres, 'maar wat we vooral nodig hebben is materiële steun.'

Overheid afzijdig
Indupalma is nog niet naar de rechter gestapt om een verbod af te dwingen. Daarom is de politie ook nog niet tegen de stakers opgetreden, maar de UGTTA betreurt het dat de overheid zich verder afzijdig houdt van de situatie. Het ministerie van Arbeid heeft Indupalma een boete van 2,95 miljard pesos (is een kleine 850.000 euro) opgelegd wegens het niet nakomen van de Arbeidswet en heeft ook de werknemers die werken via onderaannemers bij Indupalma ontvangen om over de situatie te spreken, maar het heeft nog geen uitvoering aan het innen van de boete gegeven.

De vakbondscentrale CUT in de hoofdstad Bogotá heeft het ministerie opgeroepen om tot actie over te gaan en ervoor te zorgen dat alle werknemers direct in dienst komen. De CUT wijst erop dat Indupalma niet alleen de Colombiaanse wet, maar ook internationale regelgeving met betrekking tot arbeid schendt.

Intussen heeft ook de linkse senator en presidentskandidaat Jorge Robledo steun aan de staking gegeven. Maar, het ziet ernaar uit dat er meer solidariteit aan de stakers nodig is om het ministerie van arbeid en Indupalma in beweging te krijgen.




(Suriname Mirror/FNV/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten