maandag 5 februari 2018

Vakbondsman Leeflang verwijst beschuldigingen aan adres personeel Esther Stichting naar rijk der fabelen

'Beschuldigingen niet waar en slechts bedoeld om directrice van haar plaats te verdrijven'


Beschuldigingen geuit richting het personeel en leiding van de Esther Stichting als zouden de inwoners een slechte behandeling krijgen en het er erg verwaarloosd uitzien, verwijst  bondsvoorzitter Murwin Leeflang naar het rijk der fabelen. Die  vermeende misstanden zouden blijken uit een brief die geschreven is door iemand die het tehuis regelmatig bezoekt. Deze persoon heeft ernstige zaken naar voren gebracht betreffende discriminatie van bewoners, slechte voeding, niet hygiënische en erg vieze kamers en zelfs klachten van seksueel misbruik. 

De bondsvoorzitter zegt maandag 5 februari 2018 in het Dagblad Suriname, dat deze beschuldigingen totaal niet waar zijn en slechts bedoeld zijn om de directrice van haar plaats te verdrijven. De voorzitter is van mening, dat er een transformatiefase gaande is en mensen er niet van houden wanneer orde komt, omdat zij dan beperkt zijn om te doen wat zij willen doen.

Directrice Liefda Somo verduidelijkt dat bij haar komst er reeds een plan was om de stichting te transformeren. Dit houdt in dat de stichting toegankelijker zou worden gemaakt voor andere groepen naast patiënten en het bekijken van mogelijkheden om de stichting minder afhankelijk te maken van overheids-en donormidddelen. Er is in dit kader juist werk van gemaakt zaken op orde te stellen.

'Instanties als OW, BOG en KBS zijn getuigen van de onhygiënische toestand, welke ik aangetroffen heb op de Esther Stichting. Ze zijn mijn partners geweest bij de aanpak. Ten aanzien van klachten over discriminatie van bewoners is dit mij nimmer opgevallen noch gerapporteerd. De keuken werkt sinds 2017 in shiftverband.' De directrice stelt vervolgens, dat er een verschil is in wat mensen willen en wat goed voor ze is. Voeding kan vervolgens niet onverantwoordelijk bereid worden, zodat het kan voldoen aan de wensen van elke individuele bewoner. Zeker waar er ziektebesef ontbreekt. Tijdens de ronde zegt de directrice dan ook juist van de bewoners te vernemen, dat de voeding vaak teveel is.

De Esther Stichting is momenteel bezig maatregelingen te treffen tegen bewoners, die zich niet gedragen volgens de regels zonder aanzien des persoon en aard van opname. Twee bewoners hebben recentelijk een waarschuwingsbrief ontvangen en een is overgeplaatst naar een andere instelling vanwege bijzondere redenen. Er is verder een onderzoek ingesteld door de directie en een contactpersoon van een bewoner met betrekking tot beweringen over seksueel misbruik. De directie heeft ingestemd met de wijze waarop de familie dit wenst te onderzoeken, maar niet elke individu kan binnenlopen om informatie te winnen.

'Tijdens de oriëntatiefase van het proces raakten wij geconfronteerd met middelen en diensten van de stichting die inefficiënt en ineffectief gebruikt werden. In veel gevallen zelfs misbruikt. Bij het treffen van maatregelingen zullen belanghebbenden zich natuurlijk inzetten om hun belangen veilig te stellen.'

'Deze aanvallen op de stichting zijn reeds bij het uitwerken van het transformatieplan opgenomen in onze risicoanalyse, waarbij ook beheersmaatregelen zijn uitgewerkt. Dit is onder andere de reden waarom de Esther Stichting niet in de publiciteit treedt. Echter heeft de gemeenschap ook recht op informatie, aangezien de stichting ook gebruikmaakt van gemeenschapsgelden', aldus de directrice. Het antwoord op de veelvuldige aantijgingen is dat alle middelen en diensten nu aangewend worden ten behoeve van de stichting en de transformatiefase voorgezet zal worden.

'In ons overleg is continu gekeken naar zaken van het personeel. Zaken zoals mensen die nog geen vaste aanstellingen hadden. De directeur heeft deze situaties rechtgetrokken. Er waren mensen die geen schoolopleidingen konden volgen, dat nu ook toegankelijk is gemaakt. Toch zal je altijd een groep mensen hebben die zit te kijven', zegt Leeflang. 'Mensen willen hun eigen ding doen op hun manier en wanneer dat niet kan, willen ze een andere bond opzoeken om hulp te vragen.'

De grootste probleemgroep in dit kader is volgens de bondsvoorzitter de interieurverzorgers en de mensen die werken in de linnenkamer of wasserij. Hij verduidelijkt nogmaals, dat er geen probleem binnen de Esther Stichting is en de persoon die de brief geschreven heeft, dit gedaan heeft om de directrice af te laten zetten. 'Ik ga daaraan in ieder geval niet meewerken.'

Suriname heeft haar eerste diamantkantoor....

Glomac specialiseert zich in taxatie, opkoop en verkoop van Surinaamse edelstenen


Glomac NV heeft vrijdag haar deuren geopend in Paramaribo. Het bedrijf specialiseert zich in de taxatie, opkoop en verkoop van Surinaamse edelstenen en is daarmee uniek in Suriname, zo stelt het bedrijf in een vandaag, maandag 5 februari 2018, uitgebracht persbericht. 

Het mogen taxeren van diamanten is een hooggespecialiseerd beroep dat internationale ervaring van minimaal vijf jaar vereist bij één van de wereldwijde Diamond Traders. Glomac NV beschikt over een taxateur en twee diamantslijpers die hun specialistisch vakopleiding in België, de VS en Israël genoten, aldus het bedrijf, zonder nadere specifieke informatie te verschaffen. Op het internet is vandaag ook nog niets over Glomac NV te vinden...

Bij de opening waren vertegenwoordigers van het Kabinet van de President en de ministers van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn, van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, van Arbeid, Soewarto Moestadja, en van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle en zakenrelaties aanwezig.

Minister Welzijn feliciteerde Glomac dat het in de huidige tijd een dergelijke, gewaagde stap maakt en een voor Suriname volledig nieuwe industrie te starten. 'We moeten u dankbaar zijn voor uw werk en samenwerking met de regering om deze sector te organiseren.'

Tot de edelstenen waarmee Glomac zal werken behoren diamanten, maar ook gekleurde steentjes zoals saffieren, robijnen en smaragden, die in het binnenland gevonden worden.

De dienstverlening die Glomac aan haar klanten biedt is het vaststellen van de waarde van de edelstenen. De klant kan daarop besluiten om de stenen te verkopen aan het bedrijf, die deze vervolgens verwerkt tot bijvoorbeeld een sieraad. De sieraden worden gemerkt onder het merk 'G'.

Legale export van de stenen is nog niet mogelijk, omdat Suriname geen lid van de World Diamond Council (in New York, VS) is. Een dergelijk lidmaatschap stelt Glomac, en anderen, in staat om diamanten te verhandelen op de zwaar gereguleerde diamantbeurzen in de wereld, waarvan de bekendste zijn Tel Aviv, New York, Dubai en Antwerpen.

Wie mogelijk een edelsteen heeft gevonden en de waarde ervan wil laten vaststellen, kan contact opnemen met Glomac NV aan de Fayalobistraat 4 in Paramaribo of bellen met 749.94.87 of via info@glomac.org.

Braziliaanse federale rechtbank heft verbod van verscheping 25.000 runderen naar Turkije op

Breder verbod op transport van levende dieren blijft gehandhaafd 


Dierenrechtenactivisten protesteren al jaren tegen lange afstandsreizen runderen


Een Braziliaanse federale rechtbank heeft gisteren, zondag 4 februari 2018, een bevel opgeheven dat het transport van ongeveer 25.000 runderen uit de haven van Santos blokkeerde, waardoor de lading de haven kon verlaten, maar een breder verbod op transport van levende dieren gehandhaafd blijft.

Het oorspronkelijke bevel was uitgevaardigd namens een dierenrechtengroep die bekend staat als Fórum Nacional de Proteção e Defesa Animal, die had betoogd dat de langeafstands vervoerpraktijken neerkomen op dierenmishandeling, aldus het vonnis.

De zending heeft nu de haven verlaten en vertrekt naar Turkije, volgens een woordvoerder van Minerva SA, de Braziliaanse vleesverwerker die de dieren verkocht aan een klant in dat land. De reis duurt meestal 16 dagen.

Het zeetransport van levende dieren uit Brazilië is nog steeds verboden, nadat een lagere rechtbank vrijdag een rechterlijk bevel had uitgevaardigd.

Oorspronkelijk zouden 27.000 runderen op 1 februari worden verscheept, maar het bevel dat het vertrek van het schip verhinderde, leidde er ook toe dat sommige dieren niet op het Panamese veeschip NADA (zie foto - bron: Easygram) werden geladen.

Minerva zei, dat het opheffen van het bevel alleen diende om de NADA toe te laten Santos te verlaten. De achtergebleven dieren werden in quarantaine geplaatst, zei de woordvoerder van Minerva. De exacte locatie van de dieren in Brazilië kon niet worden bepaald.

Het schip vertrok gisteren aldus Companhia Docas do Estado de São Paulo, die de grootste haven van Latijns-Amerika in Santos uitbaat.

Ter informatie beelden uit 2008 van de verscheping van runderen van Brazilië naar Libanon:





(Suriname Mirror/BeefCentral/Reuters/vista-se.com.br/Facebook/YouTube)

VS overweegt nieuwe sancties tegen Venezuela

'Verenigde Staten overweegt import van olie uit Venezuela te blokkeren'


De Verenigde Staten overweegt de import van olie uit Venezuela en de export van geraffineerde olieproducten naar het land te blokkeren. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zondag 4 februari 2018 tijdens een persconferentie in Argentinië. Met een dergelijke sanctie kan de regering van de Venezolaanse president Maduro verder onder druk worden gezet om weer terug te keren naar de grondwet, zo verklaarde Tillerson. 

In zijn verklaring zei hij het volgende over de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen Venezuela.

'Een van de aspecten in de overweging van sancties op olie is het effect dat het zal hebben op bevolking van Venezuela. Is het een stap waarmee we dit misschien sneller tot een einde kunnen brengen? Als we niets doen om dit tot een einde te brengen, dan vragen we de Venezolaanse bevolking ook om hier nog langer onder te leiden. 

 We kijken naar de opties en hoe we de impact op de belangen van Amerikaanse bedrijven kunnen verzachten, maar er zijn ook andere landen in de regio waar het effect op kan hebben. We moeten er rekening mee houden dat we die landen geen schade toebrengen met een actie die wij nemen. We zijn het dus aan het bestuderen en het wordt overwogen.'


Venezuela is door slecht economisch beleid en door de daling van de olieprijs in grote problemen gekomen. Het land heeft vrijwel geen valutareserves meer en de regering heeft de geldpers aangezet om de import van essentiële goederen te kunnen betalen. Het gevolg is dat de lokale munt zo goed als waardeloos geworden is, waardoor spaarders al hun koopkracht zijn kwijtgeraakt en winkels niet meer bevoorraad worden.


Er zijn grote tekorten aan voedsel, medicijnen en andere basisvoorzieningen. Het lijkt erop dat de Amerikaanse regering door middel van economische sancties de druk op Maduro nog verder wil verhogen, in de hoop dat zijn regering valt.

De sancties die momenteel al van kracht zijn hebben betrekking op een aantal personen in de regering van Maduro en verbieden Amerikaanse banken en beleggers om staatsobligaties van Venezuela te kopen.

(Suriname Mirror/Geotrendlines/De Telegraaf/Al Jazeera/YouTube/Twitter)

Stinasu: 'Houtkap op Brownsberg niet van recente datum'

'Samen met Commissie Ordening Goudsector moet monitoringsysteem versterkt worden om illegale praktijken op te sporen en tegen te gaan'


Tijdens zijn eerste drie bezoeken aan het Natuurpark Brownsberg heeft de nieuwe bestuursvoorzitter van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), Ricky October, geen recente houtkapactiviteiten aangetroffen. Voordat zij Brownsberg bezochten, zijn October en zijn delegatieleden op gps-kaarten van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht nagegaan waar er open plekken zijn in het natuurpark. 

'We hebben daarbij drie gebieden bezocht waar duidelijk te zien was op de gps dat het bos daar niet intact was. We hebben bij ons daaropvolgende bezoek inderdaad gezien, dat er aan houtkap is gedaan, maar gezien de staat van het bos is dat niet van nu. Het moet minstens een jaar geleden zijn geweest', zegt October vandaag, maandag 5 februari 2018, in de Ware Tijd.

Deze bevindingen staan haaks op beelden op Facebook - waarop is te zien, dat er aan houtkap wordt gedaan in het gebied - die recent voor wat ophef hebben gezorgd en die ook de aanleiding zijn geweest voor October en een deel van zijn bestuur om het natuurpark te bezoeken.

De voorzitter die in november benoemd en in december geïnstalleerd is, erkent dat het natuurpark een groot gebied beslaat en dat nog niet alle geïdentificeerde plekken zijn aangedaan. 'We wilden bijvoorbeeld in de omgeving van Witikreek kijken wat de situatie is, maar we kunnen dat niet in één dag doen. Het moet via het stuwmeer en dat gaat niet in één dag.'

In het verleden was het de taak van parkwachters, die veelal buitengewoon agent van politie waren, om alarm te slaan over illegale praktijken binnen de grenzen van het park. October zegt dat dit nog gebeurt, 'maar door de jaren heen is het korps vanwege allerlei redenen behoorlijk afgeslankt. Er is een samenwerking tussen Natuurbeheer en Stinasu voor parkwacht. Samen met de Commissie Ordening Goudsector moet het monitoringsysteem versterkt worden om illegale praktijken op te sporen en tegen te gaan.'

Twee vriendinnen brengen herbruikbare designfles D-Bottle van roestvrijstaal op markt op Curaçao en in Nederland

'In deze fles blijven dranken tot 24 uur koud en tot 12 uur warm'

 
Twee vriendinnen die elkaar jaren geleden ontmoetten op Curaçao zijn een actie gestart tegen het groeiende probleem van plastic afval. Sinds half december verkopen Lara Melkert en Yvette Kloos de ‘D-Bottle’ op Curaçao en in Nederland; een designfles van roestvrijstaal die herbruikbaar is. 



Terwijl hun kinderen op de stranden van Curaçao speelden, zagen Melkert en Kloos een toename van ernstige vervuiling. In het bijzonder van plastic. De vriendinnen voelden de verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar een oplossing voor dit groeiende probleem van plastic afval en begonnen met die overtuiging met de verkoop van de D-Bottle. In deze fles blijven dranken tot 24 uur koud en tot 12 uur warm, zo stelt het duo in een persbericht.

'De ideale fles voor elke gelegenheid. En hiermee reduceer je het eenmalig gebruik van plastic flesjes.' Bij elke D-Bottle die verkocht wordt, doneren zij eenzelfde soort fles aan een kansarmer kind op Curaçao. De dames zijn ervan overtuigd dat ieder kind water lekker vindt zolang het maar koud is.

'Wij willen graag helpen voorkomen dat zij alleen zoete drankjes in plastic flesjes meenemen naar school of naar het sporten. Vandaar dat wij op het idee ‘Buy One. Give One’ gekomen zijn.'

Op dit moment zijn de twee het bedrijfsleven aan het benaderen om op korte termijn samen met grote partijen de eerste kinderen te voorzien van hun gedoneerde flessen. De donatieprojecten zijn terug te vinden op de website van D-Bottle. 'Hoe mooi is het dat je niet alleen jezelf blij maakt met deze prachtige fles, maar ook iemand anders en tegelijkertijd het plastic gebruik reduceert?' 

Serieuze dreiging dat Isla-raffinaderij op Curaçao geheel plat gaat

Curaçao Refinery Utilities heeft problemen met levering stroom



Als het probleem van de levering van stoom vanuit CRU (Curaçao Refinery Utilities) niet wordt opgelost, dan is er een serieuze dreiging dat de Isla-raffinaderij vanaf komende donderdag geheel platgaat. De leiding van de raffinaderij hoopt vandaag of morgen te weten of het probleem verholpen kan worden, anders zal de raffinaderij in de aanloop naar donderdag de verschillende installaties gefaseerd moeten uitschakelen. Dat zegt adjunct-directeur Karel van Haren van Refinería Isla maandag 5 februari 2018 in het Antilliaans Dagblad.

De CRU heeft 6 boilers voor de productie van stoom voor de catcracker. Drie boilers zijn op dit moment niet in gebruik. De verwachting is dat twee boilers binnenkort weer kunnen worden gebruikt. Er is een vierde boiler, maar de raffinaderij heeft geen vergunning om deze na 8 februari in te zetten, deze boiler moet verplicht worden gereviseerd.

Als de catcracker niet gebruikt kan worden, heeft dat gevolgen voor de productie van onder andere benzine. Volgens Van Haren loopt de uitbetaling van de salarissen geen gevaar in het geval de raffinaderij gedwongen wordt om alle installaties stop te zetten.

'Actieve betrokkenheid Nederland bij rechtshandhaving noodzakelijk bij waarborgen veiligheid Caribisch Koninkrijk'

'Nederlandse bijdrage aan rechtshandhaving in Caribische landen van groot belang voor rechtsstaat ter plaatse'


Voor het waarborgen van de veiligheid in de Caribische delen van het Koninkrijk is en blijft de actieve betrokkenheid van Nederland bij de rechtshandhaving noodzakelijk. Dat stelt staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer (zie hierna), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 februari 2018.

Daarin reageert hij op de zogeheten ‘beleidsdoorlichting’ van de inspanningen van Nederland ten aanzien van de ‘waarborgfunctie’ die vast onderdeel is van de begroting voor Koninkrijksrelaties. De belangrijkste conclusie van de in november gepubliceerde beleidsdoorlichting (over de periode van 10 oktober 2010 tot en met 2016) is ‘dat de Nederlandse bijdrage aan de rechtshandhaving in de Caribische landen van groot belang is voor de rechtsstaat ter plaatse’.



Ondanks de kanttekening, dat het resultaat van de vele honderden miljoenen euro die Den Haag in de waarborgfunctie heeft gestoken ‘lastig kwantificeerbaar’ is leeft er bij Knops geen enkele twijfel: 'Er bestaat voor mij geen discussie over de inzet en samenwerking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten op het gebied van rechtshandhaving. Deze inzet is en blijft noodzakelijk om de veiligheid in het Caribisch deel van het Koninkrijk te waarborgen.'

De bewindsman verwijst naar het regeerakkoord van Rutte III: 'Onderstreept wordt dat het zijn van een Koninkrijk ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt, in het bijzonder voor het waarborgen van integriteit van bestuur en van effectieve rechtshandhaving en grensbewaking. Dit vraagt in mijn ogen om een constructieve en praktische samenwerking binnen ons Koninkrijk. Hoewel rechtshandhaving een landsaangelegenheid betreft, wil ik mij hier blijvend voor inzetten.'

'Ik weet niet wie de vrienden of vijanden zijn en ik heb mijn leven lief'

Oud-voorzitter BEP Waterberg: 'Meer dan 60 procent partij ziet mij liever gaan dan komen'


'Als meer dan 60 procent van de partij mij liever ziet gaan dan komen, waarom zou ik hier nog moeten komen? Ik weet niet wie de vrienden of vijanden zijn en ik heb mijn leven lief. Ik houd mezelf echt niet voor de gek.' Dit zei Celsius Waterberg, die het zaterdag bij een bestuursverkiezing als voorzitter moest afleggen tegen Ronny Asabina. Hij ziet dit als een vingerwijzing en stelt vandaag, maandag 5 februari 2018, in de Ware Tijd, dat hij het partijcentrum aan de Nieuw Weergevondenweg nu minder zal bezoeken. 

Waterberg, die samen met Rudolf Zeeman de BEP in het parlement vertegenwoordigt, heeft in zijn afscheidstoespraak gezegd, dat hij meer in het parlement en thuis te vinden zal zijn. Hij heeft de partij vijf jaar geleid en zegt zich nu 'blij, opgelucht en bevrijd' te voelen.

De gewezen voorzitter benadrukt, dat hij zich niet op eigen initiatief heeft gekandideerd. Delen van de partij hebben hem daarvoor benaderd. Hij huldigde het principe van het voordeel van de twijfel. Hoewel de gewezen voorzitter zegt, dat hij helemaal niet teleurgesteld is over het verkiezingsresultaat, wekken zijn uitspraken een andere indruk, aldus de Ware Tijd.

Asabina zegt dat hij geen slechte ervaring heeft met Waterberg. 'Hij is mijn huisdokter en ik denk dat ik daarmee heel veel heb gezegd. In het traject van samenwerken ga je meningsverschillen en verschil van inzichten hebben.'

Pertjajah Luhur (PL) Nickerie wil zelfstandig en alleen de verkiezingen van 2020 in

PL-voorzitter: 'Of we alleen of in samenwerkingsverband verkiezingen ingaan, daarover is nog geen besluit genomen'


Structuren van de Pertjajah Luhur (PL) in Nickerie hebben te kennen gegeven, dat zij voorstander zijn om zelfstandig en alleen de verkiezingen van 2020 ingaan, dus niet in combinatieverband. 'Als hoofdbestuur hebben wij een luisterend oor voor de wensen van onze structuren. Daar houden we rekening mee. Maar, of we daadwerkelijk alleen of toch in samenwerkingsverband de verkiezingen ingaan, daarover is nog geen besluit genomen. Dat zullen we binnen de partij in groter verband moeten bespreken', zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo vandaag, maandag 5 februari 2018, op Starnieuws.

De PL-voorzitter was in de afgelopen dagen veelvuldig in het rijstdistrict in verband met de geplande installatie en herinstallatie van de kernen. Het streven is er op gericht om 200 kernen te hebben geïnstalleerd dan wel geherinstalleerd, voordat de hoofdbestuursverkiezingen in december dit jaar plaatsvinden.

Het hoofdbestuur van de partij zal de komende weken en maanden intensief werken aan de installatie en herinstallatie van de kernen, daarbij ondersteund door de partijstructuren en ondersteuningsgroepen in de verschillende districten. In dit kader is de PL voornemens om minstens één keer per maand een Aktua Festa te organiseren. Tijdens deze activiteit zullen de kernen die in de afgelopen periode zijn geïnstalleerd of opnieuw zijn geïnstalleerd, aan de samenleving worden gepresenteerd.

De eerste Aktua Festa wordt 3 maart te Dessa gehouden. Tijdens de Aktua Festa worden niet alleen de kernen van één bepaald district gepresenteerd, maar van verschillende districten. Dat gebeurt op logistieke verantwoorde wijze. Zo kunnen in Wanica de kernen van Wanica, Commewijne en Saramacca samen worden genomen, maar voor die van Nickerie zal het te ver zijn om de event bij te wonen.

'Nickerie zullen we op een andere dag samen met Coronie moeten presenteren. Op deze manier kunnen we er zeker van zijn, dat we alle 200 kernen hebben geïnstalleerd of geherinstalleerd vóór de bestuursverkiezingen in december en deze ook aan de samenleving hebben gepresenteerd', legt Somohardjo de gedachte achter de PL Aktua Festa uit.

President Bouterse ontvangt eerste tranche van 1.041.667 IAmGold-aandelen

5 Miljoen Amerikaanse dollar is in januari betaald


President Desi Bouterse heeft de eerste tranche van 1.041.667 IAmGold-aandelen ontvangen. Dit heeft de topman van IAmGold, Steve Letwin, onlangs op een receptie bekendgemaakt. De ceremoniële overhandiging vond in januari plaats aan president Desi Bouterse. Dit bevestigt Sharmila Jadnanansing, Director Legal and Corporate Affairs van Rosebel Gold Mines, vandaag, maandag 5 februari 2018, op Starnieuws. 

Daarnaast is joint venture partner NV 1 in januari ook 5 miljoen Amerikaanse dollar betaald.

De planning voor goudproductie in de Saramacca-concessie staat op de 2e helft van 2019. De investeringen voor het Saramacca-project voor 2018 is geschat op circa 85 miljoen. De eerstvolgende vervaldag voor de levering van de tweede tranche van 1.041.667 IAmGold-aandelen zal in december 2018 zijn en de derde en laatste tranche van 1.041.667 aandelen wordt geleverd in december 2019. De 3.125 miljoen IAmGold-aandelen die door Rosebel Gold Mines in drie ongeveer gelijke tranches worden vrijgegeven aan de regering van Suriname/de aangewezen NV 1, met tussenpozen van 12 maanden. Begonnen is met de levering van de eerste tranche in december 2017.


In 2016 bereikte IAmGold/Rosebel een akkoord met de regering van Suriname over de verkrijging van de Saramacca-concessie met als doel exploratie naar goudvoorkomens. Het recht van exploratie is in december 2016 uitgegeven aan Rosebel Gold Mines, zegt Jadnanansing. Het Saramacca-concessiegebied, ook bekend als Anomaly M, bevindt zich op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de Gross Rosebel mill, de huidige mijnoperatie van Rosebel en onmiddellijk ten zuidoosten van het Sarafina-concessie gebied waarop een optie is verleend aan Iamgold/Rosebel.

De voorwaarden voor de verkrijging van de Saramacca-concessie zijn als volgt:
- een eerste betaling van 200.000 Amerikaanse dollar, die werd betaald in 2016 bij de ondertekening van de overeenkomst;
- na de afronding van due diligence door Rosebel, moest Rosebel nog eens 10 miljoen betalen, welk bedrag reeds in december 2016 is voldaan;
- een aanpassing van de aankoopprijs zal worden berekend afhankelijk van het succes van het boorprogramma dat Rosebel in de eerste 24 maanden zal uitvoeren. Dit bedrag kan maximaal US$ 10 miljoen bedragen. 5 Miljoen is al betaald in januari 2018, conform de overeenkomst van augustus 2016.

Het Saramacca-project valt binnen het UJV-gebied zoals gedefinieerd in de overeenkomst van mei 2013 - 2e wijziging van de Delfstoffenovereenkomst van 1994 - met de regering van Suriname. De overeenkomst brengt een joint venture tot stand, vennootschap onder firma, waarbij Rosebel Gold Mines een participatie van 70% zal hebben en de overheid, namens deze NV 1, een participatie van 30% op een volledig betaalde basis zal verwerven.

Het Rosebel-team werkt aan verschillende studies die volgens internationale standaarden en met inachtneming van de richtlijnen van NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) en Surinaamse wet- en regelgeving worden uitgevoerd, zegt Jadnanansing. Het gaat om onder andere het milieu- en sociale effectenonderzoek en het scopings-haalbaarheidsonderzoek. Hierbij wordt voortdurend gekeken naar de nauwe samenwerking en leidende rol van Surinaamse consultants, die op verschillende onderdelen de studies uitvoeren.

'Vanuit een geïntegreerde visie van talentontwikkeling binnen de organisatie, is een significante rol weggelegd voor de werknemers van Rosebel die zich nu onder andere bezighouden met social engagement met de community's en studies naar biodiversiteit, maar in het gehele traject van exploratie naar goudproductie krijgen werknemers binnen de organisatie de mogelijkheid zich verder te verdiepen, te ontwikkelen en een leidende rol te spelen', aldus Jadnanansing.

Politie en Justitie heropenen onderzoek naar moord op John Wijngaarde te Terneuzen in 2003

Wijngaarde is in Suriname geboren en had de bijnaam ‘Zwarte John’

 
Politie en Justitie hebben het onderzoek naar de moord op John Wijngaarde heropend nadat er nieuwe aanwijzingen zijn opgedoken. Zij hopen deze zaak na ruim vijftien jaar alsnog op te kunnen lossen.  Op 16 mei 2003 werd in een loods aan de Stationsweg in Terneuzen het levenloze lichaam van John Andro Wijngaarde aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat hij al enkele weken daarvoor om het leven was gebracht, aldus de politie vandaag, maandag 5 februari 2018.

Slachtoffer Wijngaarde is in Suriname geboren en had de bijnaam ‘Zwarte John’. Hij was destijds 56 jaar en had geen vaste woonplaats, maar verbleef al jaren in Terneuzen. Wijngaarde hield zich vooral op in kringen van daklozen en drugsgebruikers en was voorzitter van de Stichting Steunfonds Drugsverslaafden en Daklozen in Terneuzen.

In juni 2003 besteedde het opsporingsprogramma ‘Opsporing Verzocht’ uitgebreid aandacht aan de zaak. Dit leverde tientallen tips op. Eind juni werden in Terneuzen een man en een vrouw aangehouden. Zij werden na enkele dagen wegens gebrek aan bewijs in vrijheid gesteld.

In februari 2004 werd het onderzoek weer opgepakt, waarna in maart van dat jaar twee mannen werden aangehouden. Beiden werden in januari 2005 vrijgesproken van de doodslag. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs. De Hoofdofficier van Justitie loofde in 2003 een beloning uit van € 20.000 voor de gouden tip die zou leiden naar de oplossing van dit misdrijf. Deze beloning is nog steeds van kracht.

Het cold case team van de politie in de eenheid Zeeland-West-Brabant heeft eind vorig jaar nieuwe informatie binnen gekregen waarna het onderzoek is heropend.

De politie kan zich voorstellen dat er mensen zijn die na zoveel jaren alsnog iets over ‘Zwarte John’ of zijn dood willen vertellen. Hebt u meer informatie? Bel dan met de politie: 0900 8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 1220 7006. Vermeld hierbij zaaknummer: 2017112076. Belt u liever anoniem: 0800-7000. Of via het Team Criminele Inlichtingen in een vertrouwelijk gesprek: 079 3458999. U kunt ook onderstaand tipformulier invullen.

De Telegraaf besteedt vandaag op haar website in het onderdeel ‘De Gouden Tip’ aandacht aan dit onderzoek.

Musicus Ronald Snijders pleit voor een standbeeld voor kunstenaar Erwin de Vries

(Bron foto's: Facebook)
'Ik reis speciaal naar Suriname om deze overleden grote Surinamer de laatste eer te geven'


De Nederlandse musicus en schrijver van Surinaamse afkomst Ronald Snijders pleit voor het laten maken en plaatsen van een standbeeld voor de wereldberoemde kunstenaar Erwin de Vries, die op 1 februari op 88-jarige leeftijd overleed. 

'Ik reis speciaal naar Suriname om deze overleden grote Surinamer de laatste eer te geven en zal zeker weer voor hem fluitspelen! En pleiten voor het laten maken en plaatsen van een standbeeld', meldt hij zondag 4 februari 2018, op zijn Facebookpagina, zo meldt de Ware Tijd.



Het borstbeeld van de musicus wijlen Eddy Snijders (1923 -1990), vader van Ronald Snijders is ook door Erwin de Vries vervaardigd.

'Van mij maakte hij tweemaal een schilderij en ik speelde solofluit bij enkele grote exposities van hem in de Kunsthal te Rotterdam en in Knokke, Belgie. We waardeerden elkaar enorm.'

Tenminste zes mensen gedood bij zware overstromingen in Bolivia

Zo'n 50.000 mensen in zeven van de negen departementen van het land zijn dakloos geraakt

(Bron foto's: Santiago Times)

Tenminste zes mensen zijn omgekomen bij zware overstromingen in de Andes-natie Bolivia, waar dagenlang regen duizenden mensen dakloos heeft gemaakt, velden onder water heeft gezet en huizen verwoest. Eén man stierf toen hij werd weggesleept door een opgezwollen rivier en vijf mensen werden gedood bij verkeersongevallen veroorzaakt door de regen, zei de burgemeester van Cotagaita in het zuidelijke departement Potosi.


De autoriteiten hebben gezegd, dat ten minste 50.000 mensen in zeven van de negen departementen van het land dakloos zijn geraakt.

De zwaarst getroffen gebieden liggen aan de zuidelijke grens met Paraguay en Argentinië. Landelijk Ontwikkelingsminister Cesar Cacarico zei, dat de overstroming ook 33.000 velden heeft beschadigd.

Tijdens een bezoek aan de stad Tupiza in het departement Potosi beloofde president Evo Morales om slachtoffers te helpen bij de wederopbouw en om boeren van zaden te voorzien.



De autoriteiten hebben nu de Nationale Noodhulpprogramma's (COEN) geactiveerd om de inspanningen om slachtoffers van overstromingen hulp te bieden, te coördineren. Ten zuiden van de grens spoelden razende overstromingen auto's en huizen in Argentinië weg nadat zware regenval een rivier deed overstromen in het noordwesten.


Ongeveer 10.000 inwoners werden vrijdag 2 februari 2018 geëvacueerd uit dorpen langs de Pilcomayo-rivier. Het stuk van de Pilcomayo dat door Salta stroomt, in het noordwesten van Argentinië, steeg snel na de ongewoon zware regenval, zodat sommige bewoners uit het hoge water moesten worden geplukt.



Ambtenaren zeiden, dat de rivier minstens zes meter is gestegen en naar verwachting tot het midden van deze week zal blijven stijgen.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Santiago Times/Twitter/YouTube)

Colombiaanse regering opent haar eerste opvang voor Venezolanen

(Bron foto: Twitter)
Onderdak voor maximaal 48 uur voor 120 mensen per dag bij grensstad Cucuta


De Colombiaanse regering heeft haar eerste opvang geopend voor Venezolanen die in steeds grotere aantallen over de grens stromen om te ontsnappen aan de economische crisis in hun land. De kale opvanglocatie die zaterdag 3 februari 2018 in de buurt van de grensstad Cucuta opende, biedt onderdak aan maximaal 48 uur voor 120 mensen per dag. Zwangere moeders, ouderen en minderjarigen die legaal het land zijn binnengekomen, krijgen voorrang.

Het wordt beheerd door het Rode Kruis.

Cucuta is de afgelopen weken overweldigd door een steeds grotere uittocht van Venezolanen. Velen slapen op straat en de misdaad in de stad neemt toe doordat bendes rekruteren en profiteren van de wanhopige migranten.

Circa 35.000 Venezolanen komen dagelijks Colombia binnen. Velen van hen gaan samenwonen of maken korte uitstapjes om voedsel en medicijnen te kopen die al jaren thuis schaars zijn.



Maar, de cijfers zijn de afgelopen maanden flink gestegen, met een geschatte 200.000 die nu op zoek zijn om te blijven, als een viercijferige inflatie de olierijke natie dieper in de afgrond stort.


Ze worden niet allemaal omarmd te midden van een groeiende hysterie, dat de economische vluchtelingen banen stelen en overweldigende, reeds uitgerekte middelen.

Vorige week hebben de autoriteiten 130 Venezolanen gedeporteerd die illegaal het land waren binnengekomen en buiten sliepen op een basketbalveld in Cucuta. Migratie-autoriteiten proberen ook de handhaving van wetten te verscherpen, zelfs als Colombia de tijd dat Venezolanen in het land kunnen verblijven van 90 dagen tot twee jaar verlengt.

'We proberen zo royaal mogelijk te zijn, maar we moeten ook orde hebben', zei minister van Buitenlandse Zaken Maria Holguin deze week na een speciale kabinetsvergadering om de veranderlijke situatie te bespreken.

President Juan Manuel Santos zal naar verwachting donderdag naar Cucuta reizen om rampenplannen voor de snelgroeiende humanitaire crisis te bespreken.


(Suriname Mirror/Voice of America/Twitter/YouTube)