maandag 5 februari 2018

Vakbondsman Leeflang verwijst beschuldigingen aan adres personeel Esther Stichting naar rijk der fabelen

'Beschuldigingen niet waar en slechts bedoeld om directrice van haar plaats te verdrijven'


Beschuldigingen geuit richting het personeel en leiding van de Esther Stichting als zouden de inwoners een slechte behandeling krijgen en het er erg verwaarloosd uitzien, verwijst  bondsvoorzitter Murwin Leeflang naar het rijk der fabelen. Die  vermeende misstanden zouden blijken uit een brief die geschreven is door iemand die het tehuis regelmatig bezoekt. Deze persoon heeft ernstige zaken naar voren gebracht betreffende discriminatie van bewoners, slechte voeding, niet hygiënische en erg vieze kamers en zelfs klachten van seksueel misbruik. 

De bondsvoorzitter zegt maandag 5 februari 2018 in het Dagblad Suriname, dat deze beschuldigingen totaal niet waar zijn en slechts bedoeld zijn om de directrice van haar plaats te verdrijven. De voorzitter is van mening, dat er een transformatiefase gaande is en mensen er niet van houden wanneer orde komt, omdat zij dan beperkt zijn om te doen wat zij willen doen.

Directrice Liefda Somo verduidelijkt dat bij haar komst er reeds een plan was om de stichting te transformeren. Dit houdt in dat de stichting toegankelijker zou worden gemaakt voor andere groepen naast patiënten en het bekijken van mogelijkheden om de stichting minder afhankelijk te maken van overheids-en donormidddelen. Er is in dit kader juist werk van gemaakt zaken op orde te stellen.

'Instanties als OW, BOG en KBS zijn getuigen van de onhygiënische toestand, welke ik aangetroffen heb op de Esther Stichting. Ze zijn mijn partners geweest bij de aanpak. Ten aanzien van klachten over discriminatie van bewoners is dit mij nimmer opgevallen noch gerapporteerd. De keuken werkt sinds 2017 in shiftverband.' De directrice stelt vervolgens, dat er een verschil is in wat mensen willen en wat goed voor ze is. Voeding kan vervolgens niet onverantwoordelijk bereid worden, zodat het kan voldoen aan de wensen van elke individuele bewoner. Zeker waar er ziektebesef ontbreekt. Tijdens de ronde zegt de directrice dan ook juist van de bewoners te vernemen, dat de voeding vaak teveel is.

De Esther Stichting is momenteel bezig maatregelingen te treffen tegen bewoners, die zich niet gedragen volgens de regels zonder aanzien des persoon en aard van opname. Twee bewoners hebben recentelijk een waarschuwingsbrief ontvangen en een is overgeplaatst naar een andere instelling vanwege bijzondere redenen. Er is verder een onderzoek ingesteld door de directie en een contactpersoon van een bewoner met betrekking tot beweringen over seksueel misbruik. De directie heeft ingestemd met de wijze waarop de familie dit wenst te onderzoeken, maar niet elke individu kan binnenlopen om informatie te winnen.

'Tijdens de oriëntatiefase van het proces raakten wij geconfronteerd met middelen en diensten van de stichting die inefficiënt en ineffectief gebruikt werden. In veel gevallen zelfs misbruikt. Bij het treffen van maatregelingen zullen belanghebbenden zich natuurlijk inzetten om hun belangen veilig te stellen.'

'Deze aanvallen op de stichting zijn reeds bij het uitwerken van het transformatieplan opgenomen in onze risicoanalyse, waarbij ook beheersmaatregelen zijn uitgewerkt. Dit is onder andere de reden waarom de Esther Stichting niet in de publiciteit treedt. Echter heeft de gemeenschap ook recht op informatie, aangezien de stichting ook gebruikmaakt van gemeenschapsgelden', aldus de directrice. Het antwoord op de veelvuldige aantijgingen is dat alle middelen en diensten nu aangewend worden ten behoeve van de stichting en de transformatiefase voorgezet zal worden.

'In ons overleg is continu gekeken naar zaken van het personeel. Zaken zoals mensen die nog geen vaste aanstellingen hadden. De directeur heeft deze situaties rechtgetrokken. Er waren mensen die geen schoolopleidingen konden volgen, dat nu ook toegankelijk is gemaakt. Toch zal je altijd een groep mensen hebben die zit te kijven', zegt Leeflang. 'Mensen willen hun eigen ding doen op hun manier en wanneer dat niet kan, willen ze een andere bond opzoeken om hulp te vragen.'

De grootste probleemgroep in dit kader is volgens de bondsvoorzitter de interieurverzorgers en de mensen die werken in de linnenkamer of wasserij. Hij verduidelijkt nogmaals, dat er geen probleem binnen de Esther Stichting is en de persoon die de brief geschreven heeft, dit gedaan heeft om de directrice af te laten zetten. 'Ik ga daaraan in ieder geval niet meewerken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten