dinsdag 2 januari 2018

AKMOS-voorzitter: 'Het is een selectief deel van het volk dat heeft meegedaan aan pagara-feest'

'De massa was er in principe niet, het gaat om paar honderd mensen en niet om duizenden'

Binda vreest dit jaar weer bedrijfssluitingen


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), vindtvdat de pagara-estafette in Paramaribo nogal op een terugval duidt in tegenstelling tot het grote oudejaarsfeest van de voorgaande jaren. 

'Het is een selectief deel van het volk dat heeft meegedaan aan dit feest. De massa was er in principe niet, het gaat om een paar honderden mensen en niet om duizenden mensen. Het was niet de uitbundige oudejaarsviering die we normaal in de stad kennen', stelt Binda dinsdag 2 januari 2018 in het Dagblad Suriname.

De economische neergang is van dien aard, dat het zelfs impact heeft gehad op het grootste evenement van Suriname, concludeert Binda. 'Dit is heel teleurstellend, vooral voor de toeristen die speciaal daarvoor naar Suriname zijn gekomen.'

Waar vuurwerk normaliter uitverkocht was, is gebleken dat dit eveneens niet massaal is aangeschaft. 'Ondanks dat er in 2017 minder vuurwerk is geïmporteerd, merken we dat de verkoop ervan niet optimaal is verlopen.' Naar zeggen van de AKMOS-voorzitter kijken de meeste handelaren in de maand december uit naar een gunstig verkoop van hun goederen, echter heeft dit evenmin een groot verschil uitgemaakt voor hen. 'Vele mensen hebben niet eens hun salaris op tijd gehad in december.'

Gezien deze taferelen verwacht Binda dat het bedrijfsleven ook in het huidig jaar veel te verduren staat, waarbij bedrijfssluitingen zich weer zullen voordoen.

Asra woedend over ticketaanbieding SLM voor personeel en gezinsleden (staats)bedrijven

'Wij verzetten ons ertegen, dat het belang van de reisagent wordt ondergraven'

SLM-directeur: 'Ik zal de Asra heel gauw ontvangen en wil dat even afwachten, alvorens ik commentaar geef'


De Asra (Associatie van Surinaamse Reisagenten) heeft via de media kennis genomen van een voor reisagenten zeer oneerlijke en ‘on the long run’ vernietigende aanbieding die de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft ten behoeve van (staats)bedrijven, waardoor personeelsleden en hun gezinsleden in aanmerking kunnen komen voor een korting bij het afnemen van SLM-tickets uitsluitend op het SLM passagekantoor, zo bericht het Dagblad Suriname dinsdag 2 januari 2018.

Dat betekent met uitsluiting van de reisagent, waar veel van de bedrijven al jarenlang naar volle tevredenheid hun reiszaken mee doen.

'Onnodig hierin op te merken, dat deze maatregel ook nog volkomen indruist tegen het motto van ‘sell through agent’, waarover wij juist de verzekering kregen dat zulks nog altijd recht overeind staat voor de SLM als waardering van ons streven het belang van de national carrier steeds voorop te stellen', schrijft de Asra.

Om elk misverstand te voorkomen, tekent de Asra aan geen probleem te hebben met de kortingenactie van de SLM in het belang van het reizend publiek, ‘maar wij verzetten ons ertegen dat zulks geschiedt met ondergraving van het belang van de reisagent, door deze uit te sluiten in het aanbieden van dezelfde tarieven’. In dit verband verwijst de organisatie naar de opmerking in het bericht, dat de korting vergelijkbaar is met de 6% commissie, bestemd voor de reisagent, wat dus duidelijk aangeeft dat de korting geen gunst of extra inspanning is van de SLM jegens het reizend publiek, maar louter gaat ten koste van ‘de schrale inkomsten van de reisagent’.

'Het is waar, dat een soortgelijke kortingenactie in het verleden werd geïntroduceerd, maar al gauw begreep de toenmalige leiding dat ernstig onrecht werd gedaan aan reisagenten, die vanwege zulk een aanlokkelijk aanbod zelfs hun trouwe klanten node zagen overstappen naar het passagekantoor van de SLM. Het strekt tot eer van bedoelde leiding dat de actie al gauw werd aangepast door betrokken reisagenten op gelijke wijze als de SLM te laten deelnemen in het corporate kortingenplan.'

In maart 2017 werden de reisagenten ook al onaangenaam verrast met een kasmoni regeling die was gegoten in een jasje van 55 jaar jubileum, een argument waarmee de Asra kon meegaan, ook omdat werd afgesproken dat reisagenten na de oriëntatieperiode zouden worden opgenomen in dit plan. Echter blijkt nu, dat de SLM met al deze acties steeds weer ‘het brood uit de mond stoot’ van de reisagent. Zo zal ook deze ophanden zijnde corporate overeenkomst de bestaanszekerheid van reisagenten ernstig in gevaar brengen. Naast het feit dat deze volkomen indruist tegen het Staatsbesluit van 24 december 2007, dat juist ten doel heeft behoud van bestaande arbeidsplaatsen in ons land, wat ook de SLM steeds huldigt.

SLM-directeur Robbi Lachmising zegt de brief van de Asra onder ogen te hebben gehad, maar er vooralsnog niet op te zullen ingaan. Hij heeft inmiddels enkele Asra-leden informeel gesproken over een formele bijeenkomst. 'Ik wil dit eerst met de Asra uitpraten. Ik zal ze heel gauw ontvangen en een gesprek met ze hebben. Ik wil dat even afwachten, alvorens ik commentaar geef.'

Braziliaanse vrouw dood aangetroffen in appartement aan de Ahinsaweg

Lichaam verkeert in verregaande staat van ontbinding


De Ware Tijd bericht vanmiddag, dinsdag 2 januari 2018, dat in een appartement aan de Ahinsaweg, een zijstraat van de Verlengde Nieuwe Charlesburgweg, het lichaam van een jonge Braziliaanse vrouw is aangetroffen. Het lichaam, dat door de eigenaar van de woning werd aangetroffen, was al in verregaande staat van ontbinding. 

Omdat de woningeigenaar de vrouw al dagen niet gezien had, besloot hij een kijkje te gaan nemen in het appartement. Daar deed hij de ontdekking. Volgens het Dagblad Suriname is de vrouw  aangetroffen in de badkamer, droeg ze geen kleding en was 'het boven gedeelte van haar lichaam in een grote tas verstopt'.

De vrouw is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen, gelet op het feit dat  sporen van geweld in de woning zijn aangetroffen, aldus de Ware Tijd.

De naam van het slachtoffer is nog niet prijsgegeven. De afdeling Kapitale Delicten heeft de zaak in onderzoek. Volgens een bericht van de politie is de vrouw in december als vermist opgegeven bij het korps.

LPM News bericht, dat het gaat om de Braziliaanse Elisângela Ribeiro Domingues (zie foto), 33 jaar oud.

Bee (ABOP): 'Bouterse moet het beleid in 's lands vergaderzaal komen verdedigen'

'Hij is zo weinig in beeld, dat hij niet meer de naam draagt van volkspresident'
 

Waarnemend fractieleider van de ABOP, Marinus Bee, vindt de Nieuwjaarstoespraak van president Desi Bouterse in relatie tot de Jaarrede en de begrotingsbehandeling inconsistent. 

'De debatten over de begroting 2018 zijn verdaagd naar de tweede helft van januari, simpelweg omdat de regering nog niet in staat is het parlement te overtuigen van een gezonde financiële huishouding', zegt Bee dinsdag 2 januari 2018 op Starnieuws.

'Het zou de president sieren als hij de garantie kon geven dat ambtenaren en alle andere werkers die door de overheid worden betaald kunnen rekenen op hun salaris aan het eind van de maand. Hij moet ook aangeven hoe hij de eerdere beloftes die hij heeft gedaan gaat kunnen inlossen. Wat zijn de zwakheden in de regering en hoe gaat hij ze aanpakken?'

'De samenleving heeft het gevoel, dat het land nu niet meer wordt geleid door de president. Hij is zo weinig in beeld dat hij niet meer de naam draagt van volkspresident', meent de ABOP-topper.

De zaken die de president heeft opgesomd, hebben allemaal een voorbereidingsfase. Bee vraagt zich af of de regering deze gaat kunnen afronden in het jaar 2018. Het Assembleelid vindt dat de president het beleid in 's lands vergaderzaal moet komen verdedigen in plaats van het houden van monologen. Deze zijn niet in lijn met met wat in het parlement wordt behandeld. De beloften die de president gedaan heeft, zijn geen weerspiegeling van de ingediende begroting.

'Bijna niemand gelooft in de haalbaarheid van beloften. In 2018 willen we transparantie in alles wat de regering gaat ondernemen want nu is er weinig geloof in het bestuur van het land. Hoe gaat de president de plannen die gepresenteerd zijn financieren? Wat gaat hij doen aan de vele onafgemaakte projecten?'

Slepende burenruzie te Munder, Paramaribo, eindigt met moord

Man schiet met jachtgeweer buurman (28) door het hoofd


De politie van Munder kreeg gisteren een melding van een schietpartij in de Doewatrastraat, een zijstraat van de De Boerbuitenweg. Ter plaatse aangekomen werd het lichaam van de 28-jarige Allex Riley in zijn woning aangetroffen. Hij vertoonde een schotwond aan zijn hoofd, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 2 januari 2018.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat zijn overbuurman het schot heeft gelost. Hij heeft met zijn jachtgeweer door het hoofd van het slachtoffer geschoten met als gevolg dat het slachtoffer ter plaatse het leven heeft gelaten.

Het motief zou een slepende burenruzie zijn. De verdachte is nog niet aangehouden, maar de politie zegt dat dat slechts een kwestie van tijd is. 

Patricia Etnel (NPS): “Met Srd 50.000 kom je niet verder dan fundering woning'

'Staatshoofd probeert mensen eigenlijk blij te maken met een dode mus'


'Iedere keer raak ik verbijsterd van de dingen die hij tegen het volk zegt'


De woningbouw krijgt in 2018 een geheel andere aanpak van de regering. Aangezien de gebruikelijke overheidswoningbouw niet snel genoeg gaat, biedt de overheid in 2018 burgers die hun eigen huis willen bouwen en over een eigen terrein beschikken, een bouwlening van maximaal Srd 50.000 aan tegen een rente van 1% per jaar met een looptijd van 15 jaar. De totale bouwprijs van een woning mag maximaal Srd 125.000 zijn, aldus president Desi Bouterse in zijn nieuwjaarsrede.

NPS-Assembleelid Patricia Etnel zegt vandaag, dinsdag 2 januari 2018, in het Dagblad Suriname, dat het staatshoofd mensen eigenlijk blij probeert te maken met een dode mus, omdat de voorgestelde bedragen met de huidige valutakoersen al lang niet genoeg zijn om alle nodige bouwmaterialen aan te kunnen schaffen.

'In 7 jaren tijd heeft de president een grote troep binnen de woningbouw gecreëerd. Nu in 2018 is er absoluut geen geld meer, dan vraag ik mij af of zij wel in staat zijn bedragen tussen Srd 50.000 en Srd 125.000 te betalen.'

Etnel voert aan, dat in de tweede regeerperiode van ex-president Ronald Venetiaan, toen de koers nog beneden de Srd 3 was, er reeds gestart was met het verstrekken van een bouwlening waar tegen een rente van 7% een bedrag van Srd 100.000 kon worden geleend. Met dit bedrag hadden mensen volgens haar al moeite een huis helemaal af te bouwen. 'Mensen konden toen een klein huisje bouwen. Nu 7 jaren verder, met de dollarkoers van boven de Srd7, met alle problemen en stijgingen van bouwmaterialen, wil de president het volk zeggen dat zij met Srd 50.000 een huis kan bouwen? Met Srd 50.000 kom je niet verder dan je fundering. Ik vraag mij af wat met deze meneer aan de hand is. Iedere keer raak ik verbijsterd van de dingen die hij tegen het volk zegt.'

De politica benadrukt, dat de huidige economische situatie van het land noodzaakt dat minimaal Srd 200.000 tot Srd 300.000 nodig is om een huis af te bouwen. Zij stelt voor de lening van Srd 50.000 op te trekken naar minimaal Srd 175.000. De rente van 1% is volgens haar ook geen hulp, omdat de devaluatie van de Surinaamse munt een blijvende strop is voor de samenleving. 'De banken gaan het niet kunnen volhouden', aldus Etnel.

Het beleid zal volgens de president erop gericht zijn om minimaal 1.000 burgers die dringend een woning nodig hebben en die willen bouwen, te selecteren voor deze versnelde woningbouw. Etnel wil weten hoe, op basis van welke criteria en hoeveel per district deze selectie zal plaatsvinden. Zij vermoedt nu al dat partijpolitiek een zware rol zal spelen.

'Er zijn een heleboel mensen die helemaal niet over een perceel beschikken en genoodzaakt worden een huis te huren. Nu zijn er al een heleboel huizen van de bestaande woningbouwprojecten die niet bewoond zijn, maar je hoort steeds dat iemand al in aanmerking is voor dat huis. Maar, je ziet nooit wie die mensen zijn. Vooral bij het ministerie van RGB (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer) moet er duidelijkheid komen. Er zijn rookgordijnen en zoveel duisternis om alles heen', stelt Etnel.

Volgens de parlementariër wordt het tijd om alle woningbouwinitiatieven of projecten grondig te evalueren om meer transparantie te brengen.

Bijna 600 Colombianen gewond door vuurwerk rond kerst en jaarwisseling

(Bron foto: Prensa Latina)
236 Minderjarigen met ernstige brandwonden, oogletsels en vergiftiging door mengen buskruit


Bijna 600 Colombianen zijn door vuurwerk gewond geraakt tijdens kerstvieringen en de jaarwisseling, meldt het Nationale Gezondheids Instituut vandaag, dinsdag 2 januari 2018. Van de gewonden zijn 236 minderjarig, van wie velen ernstige brandwonden hebben opgelopen, oogbeschadigingen en ernstige vergiftiging als gevolg van manipulatie van buskruit. 

Toch zeggen lokale autoriteiten, dat het aantal getroffen mensen veel lager is dan in dezelfde periode vorig jaar, toen 800 mensen werden gewond door vuurwerk.

De departementen met het meeste gevaarlijk gebruik van pyrotechniek zijn Antioquia, Valle del Cauca, Cauca, Nariño, Cundinamarca en de hoofdstad.

Om te vieren gebruiken veel Colombianen fakkels, raketten en vulkanen, verschillende pyrotechnische artefacten (flashkruit, flitspoeder of foutief zilverkruit genoemd, is een explosief mengsel dat veelvoudig in vuurwerk gebruikt wordt, met name voor knallen en flitseffecten is het uitermate geschikt).

Sommige van de kinderen die gewond zijn geraakt door het gebruik van buskruit in Colombia hebben amputaties van vingers moeten ondergaan.

(Suriname Mirror/Prensa Latina)

Rellen in Braziliaanse gevangenis Colonia Agroindustrial te Goiânia, deelstaat Goiás

9 Gevangenen gedood, 14 raakten er gewond en nog eens tientallen zijn ontsnapt

(Bron foto: Twitter)
Matrassen en dode gevangenen zijn in brand gestoken


Bij rellen in de Braziliaanse gevangenis Colonia Agroindustrial zijn negen gevangenen omgekomen, veertien raakten er gewond en nog eens tientallen zijn ontsnapt. De rellen in de deelstaat Goiás in Midden-Brazilië ontstonden toen leden van twee bendes met elkaar in gevecht raakten.

Leden van de ene bende vielen een gedeelte van de gevangenis binnen waar leden van een rivaliserende bende verbleven en stichtten daar brand. Matrassen en dode gevangenen werden in brand gestoken.



Volgens Braziliaanse media werd zeker een van de dodelijke slachtoffers onthoofd. Zo'n twee uur na het begin van het oproer had het personeel de gevangenis weer onder controle.


106 gevangenen waren ontsnapt tijdens het incident, maar 29 van hen zijn alweer opgepakt.



De overvolle gevangenissen in Brazilië zijn berucht vanwege de geweldsuitbarstingen. Exact een jaar geleden kwamen 56 gevangenen om het leven bij een bloedbad in de gevangenis van Manaus.

In totaal kwamen in de eerste maand van 2017 130 gevangenen om door bendegeweld. De achtergrond van het geweld is een strijd om de macht tussen de drugsbendes Primeiro Comando da Capital uit Sao Paulo en Familia do Norte uit het noorden. Inzet is de controle over de drugshandel, binnen en buiten de gevangenissen.



(suriname Mirror/NOS/Time/Globo/Folha de S. Paulo/Twitter/YouTube)

Marineschip Zr.Ms. Van Speijk onderschept op oudejaarsdag 1.600 kilo cocaïne in Caribische wateren

(Bron foto's: Defensie Caribisch Gebied)
Cocaïne aan boord Tanzaniaans koopvaardijschip onderweg naar de Dominicaanse Republiek

 
Het marineschip Zr.Ms. Van Speijk heeft op oudejaarsdag 1.600 kilo cocaïne onderschept. De drugs was verstopt aan boord van een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip dat onderweg was naar de Dominicaanse Republiek. Dat meldt Defensie Caribisch Gebied vandaag, dinsdag 2 januari 2018.

Het was de tweede drugsvangst binnen twee weken. Op 22 december hield de Van Speijk een go-fast aan met 550 kg cocaïne aan boord. De NH-90 boordhelikopter ontdekte het verdachte koopvaardijschip op Eerste Kerstdag (zie onderaan).

Hierop heeft Zr.Ms. Van Speijk het schip gedurende de nacht geschaduwd, om de volgende ochtend het boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht, het zogenoemde Law Enforcement Detachment (LEDET), aan boord af te zetten.

Vanaf dat moment is het verdacht schip onder controle gehouden en grondig doorzocht. Toen een eerste zoekslag niets opleverde, is in overleg met de autoriteiten besloten om het schip in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek aan de ketting te leggen en verder te doorzoeken.

Op oudejaarsdag ontdekte het LEDET de balen cocaïne die waren verstopt in een ruimte tussen de brandstoftanks. Het schip, de drugs en opvarenden zijn overgedragen aan de Dominicaanse Republiek.

Zr.Ms. Van Speijk vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het verlenen van orkaannoodhulp en het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Kustwacht Caribisch Gebied, als het voor de permanente multinationale drugsbestrijdingsorganisatie, de Joint Interagency Task Force South. De Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigade-generaal der mariniers Peter Jan de Vin, voert het commando over één van de taakgroepen van deze organisatie.



Geen ernstige ongelukken tijdens pagara-estafette in centrum Paramaribo

Vier jongeren tussen vijftien en negentien jaar met een alcoholvergiftiging


Tijdens de traditionele pagara-estafette op oudejaarsdag in de binnenstad van Paramaribo zijn geen ernstige ongevallen geregistreerd. Er waren vier jongeren tussen vijftien en negentien jaar met een alcoholvergiftiging, zegt directeur Roël Brug van de Suriname Centrale Ambulance Dienst (Sur-Cad) vandaag, dinsdag 2 januari 2018, in de Ware Tijd.

Een van hen moest, mede om andere complicaties, worden overgebracht naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De organisatie heeft geen enkel vuurwerkongeval geregistreerd tijdens de pagara-estafette.

'We hebben de menigte op een veilige afstand van het vuurwerk gehouden zodat wij goed overzicht op alles hadden. Zo help je mee aan een ordelijk verloop.'

Het team van de ambulancedienst heeft met de brandweer en politie samengewerkt om het publiek strak in de gaten te houden. Voorgaande jaren is gebleken, dat het publiek te dichtbij kwam bij het afschieten van het vuurwerk tijdens de estafette.

De Sur-Cad-ambulancedienst was met vijftien man en vijf ambulances op verschillende strategische plekken in de binnenstad. Ook waren er medische units met vijf bedden op een terrein aan de Jodenbreestraat om mensen te behandelen. De organisatie verleende deze medische diensten voor de eerste keer in opdracht van de Parbo Brouwerij en Surifesta.

'Nieuwjaarsrede president helemaal in lijn met de traditionele toespraken van de afgelopen jaren'

NPS-voorzitter Rusland: 'De vele voornemens en beloftes leiden niet tot verbetering van situatie'


'De nieuwjaarsrede van de president is helemaal in lijn met de traditionele toespraken over de afgelopen jaren, waarbij hetgeen gezegd wordt niet aansluit op de werkelijkheid. De vele voornemens en beloftes leiden niet tot verbetering van de situatie, maar hebben tot nu steeds slechtere omstandigheden voor de burgers gebracht', zegt Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), dinsdag2 januari 2018 op Starnieuws. 

'De realiteit na de vele beloften over de afgelopen jaren in diverse toespraken is nu dat het onderwijs ernstige problemen kent met demotivatie bij leerkrachten. Dit heeft een negatieve impact op het onderwijsgebeuren met alle nadelige gevolgen van dien voor onze jeugd. Ook binnen de gezondheidszorg sukkelen wij nu verder met steeds het niet nakomen of kunnen nakomen van financiële verplichtingen door de regering', concludeert de NPS-leider.

'De financiële zeer slechte positie waar wij in gemanoeuvreerd zijn door de huidige regering, waarbij we nu zien dat 2018 een jaar zal zijn van weer lenen om de basis verplichte uitgaven van de overheid te kunnen betalen. Dit terwijl het land intussen met meer dan 110 leningen is opgezadeld. Vraag is hoe de president denkt al de beloften en voornemens waar te maken in 2018, omdat de basis voor het realiseren van goede intenties is dat je de juiste intentie en omstandigheden moet hebben om dat te kunnen realiseren. De huidige regering schijnt maar niet slagvaardig en efficiënt het land te kunnen besturen en we zien steeds weer maatregelen die teruggedraaid worden wanneer de regering doorheeft dat ze weer overhaast of ondoordacht besluiten heeft genomen.'

De president heeft volgens Rusland kennelijk nog niet door waar het werkelijke probleem zit waardoor het niet komt tot een daadwerkelijke verbetering van de situatie. 'Helaas hebben wij onze twijfels over de vele voornemens van de regering voor 2018 en zal de trend van 2017 zich voortzetten.'

Bestuursverkiezingen Pertjajah Luhur eind 2018

Partijvoorzitter Somohardjo is van plan zijn hamer over te dragen

 
De Pertjajah Luhur houdt eind dit jaar bestuursverkiezingen. Partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt vandaag, dinsdag 2 januari 2018, op Starnieuws, dat het om belangrijke verkiezingen gaan. De partijleiding en het bestuur van de partijraad zullen compleet worden vernieuwd. 

Somohardjo is van plan de hamer ook over te dragen. Hij wordt dit jaar 75.

De kernen van de partij worden opnieuw geïnstalleerd. Ook worden in diverse districten kernen geïnstalleerd. Somohardjo zegt dat de partij zich klaarmaakt voor de verkiezingen van nieuwe structuren en voor 2020. Een goede organisatie is nodig om de algemene verkiezingen goed voorbereid tegemoet te gaan.

Somohardjo vindt dat jongeren binnen de partij zich steeds meer profileren. Veel jongeren hebben deelgenomen aan de activiteiten van de partij rond haar verjaardag in december.

Hoeveel er ook geprobeerd is om een wig te drijven in de Pertjajah Luhur, het is volgens de politicus niet gelukt om de partij te splitsten, ook al zijn twee Assembleeleden overgelopen. Zij zijn niet op eigen kracht gekozen.

Somohardjo zegt vooruit te kijken en zich te concentreren op de verkiezingen van 2020, waarbij de NDP naar huis moet worden gestuurd.

12-Jarig meisje te Latour, Paramaribo, steekt broer (21)) neer

Meisje krijgt ruzie met broer over kledingstuk...


De Ware Tijd meldt vandaag, dinsdag 2 januari 2018, dat de politie van Latour vrijdag de twaalfjarige R.S. heeft aangehouden nadat ze haar 21-jarige broer had gestoken met een mes. Het meisje, dat manja’s aan het snijden was, kreeg ruzie met haar familielid over een kledingstuk. 

Ze werd zo boos, dat ze met het mes uithaalde en het slachtoffer bij zijn navel trof. Medebewoners konden erger voorkomen.

Het meisje is ingesloten in het Jeugddoorgangscentrum Opa Doeli. Haar broer is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Minder vuurwerkslachtoffers in Suriname (9) dan rond jaarwisseling 2016/2017 (25)

Gevoerde campagne door brandweer zou aan daling slachtoffers hebben bijgedragen....


Dit jaar zijn er tot nu toe minder vuurwerkslachtoffers geregistreerd in vergelijking met de afgelopen twee jaren toen het er 25 per jaar waren. Volgens het Korps Brandweer Suriname zijn negen personen gewond geraakt door vuurwerk, vooral kinderen onder de 10 jaar. Het is vandaag, dinsdag 2 januari 2018, de laatste dag waarop vuurwerk verkocht en afgeschoten mag worden. Dit bericht de Ware Tijd.

De brandweer meldt, dat het negende slachtoffer een meisje van zes jaar is dat op oudejaarsdag ernstig verwond is aan haar hand door vuurwerk van het type 'Big Boss', een soort knalvuurwerk. Het ontplofte in haar hand. Het zesjarige slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen en ze moet vingers missen. Of enige actie wordt ondernomen tegen de ouders van dit meisje is niet duidelijk....

Verder zijn op de laatste dag van het jaar drie personen behandeld door de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Op 27 december, de eerste dag waarop vuurwerk verkocht en afgeschoten mocht worden waren er reeds drie gevallen geregistreerd, namelijk twee kinderen van vijf en tien jaar en een twintigjarige.

De brandweer verwacht dat door de gevoerde campagne zo min mogelijk mensen door vuurwerk zijn verwond. De bewustwording bij de samenleving is belangrijk. Ondanks dat er gewaarschuwd wordt om geen gevaarlijke vuurwerksoorten te verkopen blijkt dat ze elk jaar toch in omloop worden gebracht. Thunder King, Colour Flower , Crazy Robot en Bin Laden zijn er enkele van.

VHP-voorzitter Santokhi: 'President Desi Bouterse trakteert burgers op mooie praatjes'

'Net als bij Jaarrede eind september sluit de president zijn ogen voor de realiteiten van alle dag'


- 'De realiteit van de lege portemonnee valt niet weg te praten met een populistische Nieuwjaarstoespraak'
- 'We krijgen weer een pretpakket aan maatregelen, dat gespeend is van elke realiteit'


'President Desi Bouterse trakteert burgers die zich elke dag afvragen hoe ze moeten rondkomen op mooie praatjes', aldus VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi dinsdag 2 januari 2018 op Starnieuws in een reactie op de Nieuwsjaarstoespraak van het staatshoofd. Hij vindt de toespraak niet hoopgevend, omdat die veel voornemens en wenselijkheden bevat.

'Net als bij de Jaarrede van eind september sluit de president zijn ogen voor de realiteiten van alle dag. Heel frappant, dat president Bouterse de opgesomde projecten niet heeft opgenomen in de begrotingsbehandeling. De realiteit van de lege portemonnee valt niet weg te praten met een populistische Nieuwjaarstoespraak. De president zegt, dat de woningbouw in 2018, een geheel andere aanpak van de regering krijgt. De overheid wil burgers die een eigen perceel hebben en een woning willen bouwen een lening geven van maximaal Srd 50.000 aan tegen een rente van 1% per jaar met een looptijd van 15 jaar. Wie zullen in aanmerking komen? Wat gebeurt er met de resterende huiszoekenden, studenten, landbouwers, ambtenaren, medisch administratief personeel, onderwijzers, binnenlandbewoners, et cetera? De regering kan nauwelijks de salarissen betalen en verplichtingen naar de bijvoorbeeld de gezondheidszorg niet naleven. Ook de burger begrijpt daarom dat leningen tegen 1% te mooi zijn om ook waar te zijn.'

Bouterse zegt in zijn Nieuwjaarstoespraak ook, dat elke burger verzekerd blijft van volledige dekking van medische zorg. Volgens hem komt er een Medisch Fonds. 'Het zou de president sieren als hij kan garanderen dat het verplegende personeel zijn salaris op tijd krijgen. Zullen de extra heffingen op genotsmiddelen en consumptie-producten die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens, genoeg zijn om de kosten te dekken. Heeft de regering al uitgerekend hoeveel geld ze extra binnen krijgt?'

In zijn toespraak suggereert Bouterse, dat de regering meer wil innen bij de multinationals. 'Maar, op basis waarvan gaat hij meer innen? De president heeft geen concrete zaken aangehaald die een verlichting betekenen voor de burgers in hun zak. Hij doet meer aan voorspellingen. Een overeenkomst met de multinationals die met fanfare werd gepresenteerd blijkt niet het resultaat van de gouden toekomst te leveren.'

'Hoe ga je de levensstandaard verhogen met een beroerde gezondheidszorg?', vraagt Santokhi zich af. 'Wederom een misleiding naar het volk toe, een verkiezingsbelofte die de president niet waarmaakt. De burger begrijpt als geen ander dat je de levensstandaard niet kan verhogen, als je niet investeert in de burgers zelf. In zaken zoals onderwijs, gezondheid en veiligheid. Het volk van Suriname wil dat de regering bezuinigt, te beginnen bij de president. Dat de corruptie wordt ingedamd. Het volk wil dat de prijzen in de winkels niet meer stijgen, dat de criminaliteit beheerst wordt, dat onze kinderen werk krijgen en zelfstandig kunnen verdienen, dat het ondernemerschap oprecht wordt ondersteund. Over al deze zaken die dagelijks de zorg zijn van de gezinnen, hebben we in de jaarrede niets gehoord.'

De president heeft met zijn toespraak volgens Santokhi de kans gemist om verantwoording af te leggen waarom de beloften die hij vorig jaar deed niet zijn nagekomen. 'In plaats daarvan krijgen we weer een pretpakket aan maatregelen, dat gespeend is van elke realiteit. De president lijkt de touch met wat het volk doormaakt te zijn verloren.'.

Breeveld (DOE): 'De president bindt duidelijk in tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak'

'Maar, gemaakte missers niet benoemen is beginnen aan een valse start'

'Een oud refrein is ook een rationeel onderzoek bij ons ambtenarenapparaat'


'De president bindt duidelijk in tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak. Het onderkennen dat beloften niet onverdeeld zijn waargemaakt vertoont tekenen van realiteitszin. Het zou goed zijn indien die lange lijst van niet waargemaakte beloften ook door hem zouden zijn opgesomd. Een blik werpen op de toekomst, zonder gemaakte missers te benoemen evenals de maatregelen die daartegen genomen zijn, is beginnen aan een valse start. Het opent namelijk de deur voor herhalen van fouten', zegt DOE-voorzitter Carl Breeveld vandaag, dinsdag 2 januari 2017, op Starnieuws in een reactie op de Nieuwjaarstoespraak van president Desi Bouterse. 

Breeveld noemt twee concrete voorbeelden op van niet waargemaakte beloften:

1. Een drastische aanpak in 2018 van het veelvuldig kwikgebruik dat mens en milieu vernietigt, is noodzakelijk en klinkt politiek mooi, maar hoeveel miljoenen zijn in dit kader resultaatloos uitgegeven via de Commissie Ordening Goudsector met onder meer ook dat doel?
2. Voornemens tot suikerrietaanplant zijn plotseling weer in beeld, nadat er sprake geweest is van miljoenen Amerikaanse dollars kapitaalvernietiging door stopzetting van de suikerrietaanplant van Staatsolie te Wageningen.

'Dit is puru bruku weri bruku beleid. Het ergste is dat nooit maatregelen genomen worden tegen degenen die hoofddaders zijn van deze verspilling van staatsmiddelen', stelt Breeveld.

'Een oud refrein is ook een rationeel onderzoek bij ons ambtenarenapparaat. Iedereen weet al jaren dat dit gebeuren moet. Door de DOE-fractie is bij herhaling hierop aangedrongen. De termen liegen er niet om, right sizen, saneren, rationaliseren, afslanken. Niemand durft de kat de bel aan te binden. Ook vanwege het feit dat de alternatieven niet worden aangedragen. De president is dus weer politiek correct aan het spreken, maar veel hoeven we niet van dit voornemen te verwachten. Er zijn snelle, concrete en vlotte maatregelen te nemen door 'spookambtenaren' af te voeren van de loonlijst. Salaris ontvangen en niets presteren kan niet langer getolereerd worden. Daarnaast moeten personen met meer dan één inkomen bij dezelfde overheid inleveren. Voldoende voorbeelden in ons eigen parlement. Miljoenen dollars kunnen door beide genoemde maatregelen worden bespaard', voert de politicus aan.

De initiatieven om het bouwen van woningen door burgers te vergemakkelijken is zonder meer positief, vindt Breeveld. Voor velen is in aanmerking komen voor een hypotheek een probleem. Leningen van Srd 50.000 tot 125.000 is goed nieuws.

'Maar, waar komt dit echter voor in de begroting? De president had deze voornemens in de jaarrede bekend gemaakt moeten hebben, zodat ook via het inhoudelijk debat van gedachten hierover kon worden gewisseld en voorstellen konden worden gedaan. Bovendien was het dan wellicht ook verwerkt in de nieuwe begroting. Nu mist deze stap een duidelijk financiële basis en blijven wij met vragen zitten.'

Somohardjo (PL): 'Weer populistische beloften van Bouterse om mensen zoet te houden'

Leider Pertjajah Luhur heeft geen goed woord over voor inhoud Nieuwjaarstoespraak Bouterse
  
'Van waar haalt de president geld om leningen te verstrekken aan mensen voor woningbouw tegen 1% rente'


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), vraagt zich af hoe president Desi Bouterse al de dingen die hij op nieuwjaar heeft beloofd, zal waarmaken. Tot nu toe hebben mensen nog geen salaris ontvangen. 'Van waar haalt de president geld om leningen te verstrekken aan mensen voor woningbouw tegen 1% rente', vraagt hij zich vandaag, dinsdag 2 januari 2018, af op Starnieuws. 

'Het is duidelijk dat er geen geld is in de staatskas. Daarom zullen staatseigendommen worden verkocht. Maar, daarmee is er geen productieverhoging gekomen. Door verkoop van panden kunnen een paar maanden salarissen worden betaald, maar dit is geen duurzame ontwikkeling', benadrukt Somohardjo.

Hij merkt op, dat weer populistische beloften worden gemaakt om mensen zoet te houden. De basiszaken, zoals de gezondheidszorg, zijn zorgwekkend, voert Somohardjo aan.

'Waar gaan wij naar toe met het land? Komt er weer een devaluatie en gaat er monetair gefinancierd worden?', vraagt de politicus zich af.

De voorzitter van de zegt verder, dat hij geen vertrouwen heeft in de woorden van de president. Met allerlei zaken die worden aangekondigd zal het erger worden in het land. Ook heeft Bouterse aangekondigd meer te willen innen bij de multinationals. Dit zal maken dat investeerders zullen terugschrikken, want die werken op basis van vooraf gemaakte afspraken. Somohardjo vraagt zich af waarom de president deze voornemens voor dit jaar niet aangegeven heeft in De Nationale Assemblee...

John van Coblijn: 'Banken moeten overheid dwingen beleid te veranderen'

'Onverantwoordelijk gedrag van banken dat zij miljoenen aan de Staat hebben geleend'

´Wij leren als burgers dat je geen heler mag zijn, hoe is het dan mogelijk dat banken doelbewust hebben gewerkt om monetaire financiën te accepteren van Centrale Bank?


Politicus John van Coblijn begrijpt niet waarom Surinaamse banken doorgaan met het verschaffen van miljoenen aan vreemde valuta aan de overheid, terwijl zij weten dat hiermee de economie verder de grond wordt ingeboord. 'Wanneer de overheid bijna honderden miljoenen bij de banken heeft geleend, is dat onverantwoordelijk gedrag van de banken dat zij dit soort bedragen aan de Staat hebben geleend', zegt de politicus maandag 1 januari 2018 in het Dagblad Suriname. 

Volgens gegevens van het Bureau voor de Staatsschuld heeft de regering op 25 juli ruim 24,4 miljoen  Amerikaanse dollar geleend bij de een bankinstelling. Op 9 oktober is nog eens 2.477.500 dollar en 3.255.000 Euro geleend. Deze leningen zijn bestemd om de begrotingsuitgaven te kunnen dekken. Beide leningen hebben een looptijd van een jaar en zijn gesloten tegen 5% rente.

Van Coblijn voert aan, dat de banken de Surinaamse overheid moeten dwingen haar beleid te wijzigen. ´Door de overheid in haar zucht naar geld te blijven financieren, blokkeren zij de diversificatie van de Surinaamse economie. Ook halen zij het Surinaamse bedrijfsleven de mogelijkheid uit handen om tegen goedkopere kosten geld te kunnen lenen´, stelt de politicus.

Om inzicht te krijgen waarom er zoveel problemen optreden, zou er volgens hem een groot onderzoek plaats moeten vinden, waarbij de banken en de relatie van de banken met de overheid onderzocht worden. Het onderzoek moet de gevolgen wijzen van het lenen van miljoenen aan de overheid. ´Wij leren als burgers dat je geen heler mag zijn. Hoe is het dan mogelijk dat banken in Suriname doelbewust hebben gewerkt om monetaire financiën te accepteren van de Centrale Bank van Suriname? Zij wisten wel wat het gevolg kon zijn van het handelen van Gillmore Hoefdraad in 2015. De problemen van monetaire financiering, de wisselkoers die op hol is geslagen en de hoge inflatie zijn het gevolg van het beleid van de banken om de overheid te blijven faciliteren. Hierdoor zit de overheid al jaren met tekorten, omdat zij steeds meer uitgeeft dan zij verdient.´

Tijdens de begrotingsbehandeling is forse kritiek geleverd op het leningenbeleid van de regering. Bekend werd ook, dat de regering 75 miljoen Amerikaanse dollar wil lenen via Oppenheimer. Financiënminister Gillmore Hoefdraad zei, dat de regering nog steeds binnen wet en recht is en het schuldenplafond niet heeft overschreden. Volgens hem is deze 75 miljoen ook bestemd voor financieren van de begroting.

Dat De Surinaamsche Bank (DSB) in november dit jaar in problemen raakte, komt volgens Van Coblijn waarschijnlijk ook door de devaluatie van de Surinaamse munt. ´Er zijn valutaleningen verstrekt aan mensen, waarna bij de terugbetaling vanwege de hoge koersen problemen zijn ontstaan. Als de leningen uiteindelijk niet worden terugbetaald, zal de bank grotere reserveringen voor slechte kredieten moet maken. Ik geloof dat dit ook is gebeurd.´

De DSB en de Centrale Bank van Suriname hebben eerder aangegeven, dat het juist veel beter ging met de bank en dit jaar met winst zou worden afgesloten. De bank heeft begin december bevestigd over de eerste helft van 2017 een winst te hebben geboekt van Srd 16,3 miljoen vóór belasting.

Sylvana Simons presenteert 'wespennest' BIJ1 kandidatenlijst vol 'radicalen'

(Bron foto: BIJ1)
Bekende namen als Sunny Bergman, Anja Meulenbelt en Gloria Wekker op lijst

Kandidaat Bob Schoute : ’Het warme badwater van de witte suprematie begon te stinken'


Sylvana Simons, die dit jaar mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad met haar partij BIJ1, heeft een kandidatenlijst vol activisten, radicalen en een overtuigd kraker gepresenteerd. De lijst telt ook bekende namen als Sunny Bergman en Anja Meulenbelt, aldus maandag 1 januari 2018 onder andere De Telegraaf. 

Simons, zelf lijsttrekster, doet op 21 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam met haar partij BIJ1. De partij doet volgens Simons ’recht aan onze kleurrijke stad’. Ze stelt op te komen voor ’radicale gelijkwaardigheid’ en wil ’geen genoegen nemen met oppervlakkige of cosmetische verbeteringen’. Dat wil ze doen met een clubje activistische aanhangers.

Kandidaat Jazie Veldhuysen wil zich bijvoorbeeld focussen op het ’vertegenwoordigen van een duidelijk internationaal georiënteerd dekoloniaal en antikapitalistisch geluid’, activist Cailin Kuit wil het ’institutioneel racisme en validisme’ uitbannen. Kandidaat-raadslid en ex-dakloze Naomi Doevendans hoopt middels ’privilegetrainingen’ mensen verenigen. In het verleden was de politiek niet aan haar besteed, onder andere vanwege de ’normalisering van discriminatie, de propaganda en de onwetendheid’. Oud-kraker ’vreer’ schrijft dat hij zich geen leven kan indenken zonder activisme en hield zich bezig met de ’linkse strijd in het algemeen’. 'Ik heb de schurft aan het kapitalistische uitbuitingssysteem waarin we zitten', is de boodschap. Kandidaat Bob Schoute schrijft dat de politieke partij van Simons de ’bindende factor is’. Hij vertrok, nadat ’het warme badwater van de witte suprematie begon te stinken’ naar Amsterdam.

Bekendere namen op de lijst zijn pro-Palestina-activiste Anja Meulenbelt, die voorheen voor de SP in de Eerste Kamer zat. 'De onacceptabele onderdrukking van Palestijnen die maar voortduurt heeft van mij nog meer een activist gemaakt dan ik al was', schrijft ze.

Ook Sunny Bergman, die zich in het verleden in de Zwarte Piet-discussie mengde, en emeritus hoogleraar genderstudies Gloria Wekker steunen BIJ1.

Venezuela verhoogt minimumloon met 40%, ondanks economische crisis

Verhoging moet arbeiders beschermen tegen economische oorlog tegen het land door VS en anderen



Venezuela zal het minimumloon met 40% verhogen, en die zal naar verwachting de reeds hoge inflatie nog meer verergeren. Het land lijdt aan een economische crisis waarin tekorten aan voedsel en medicijnen gebruikelijk zijn. De economie van Venezuela is getroffen door dalende olie-inkomsten en de sterk dalende waarde van de nationale munt de Bolivar.

President Nicolas Maduro kondigde de loonstijging in zijn eindejaarstoespraak aan. Hij zei, dat de stap 'de arbeiders zou beschermen' tegen wat hij noemt een economische oorlog tegen de socialistische natie door de Verenigde Staten en anderen.



Eerder dit jaar legde de VS sancties op aan president Maduro, die hem bestempelde als een 'dictator die de wil van het Venezolaanse volk negeert'.

Het jaar 2017 is ontsierd door wijdverspreide protesten en geweld in Venezuela, met als hoogtepunt de oprichting van een constituerende vergadering van de aanhangers van Maduro. Het werd opgericht om de Grondwet van het land te herschrijven, maar nam al snel vele bevoegdheden aan van het door de oppositie geleide parlement.

Sprekend op televisie naast een Venezolaanse vlag, beschreef Maduro de loonsverhoging als 'goed nieuws'. Maar, er is vrees dat deze actie van de president de inflatiecijfers sneller zal verhogen. Het oppositie-geleide congres zeim dat in het afgelopen jaar de prijzen al met bijna 1,400% waren gestegen.

President Maduro besteedde echter het grootste deel van zijn speech aan het beschuldigen van invloeden van buitenaf voor Venezuela's problemen, waarbij hij zei, dat naties zoals de Verenigde Staten, haar valuta aanvielen en de olie-industrie saboteerden.

 (Suriname Mirror/BBC News/TeleSUR/YouTube)