'Onverantwoordelijk gedrag van banken dat zij miljoenen aan de Staat hebben geleend'
´Wij leren als burgers dat je geen heler mag zijn, hoe is het dan
mogelijk dat banken doelbewust hebben gewerkt om monetaire
financiën te accepteren van Centrale Bank?
Politicus John van Coblijn begrijpt niet waarom Surinaamse banken doorgaan met het verschaffen van miljoenen aan vreemde valuta aan de overheid, terwijl zij weten dat hiermee de economie verder de grond wordt ingeboord. 'Wanneer de overheid bijna honderden miljoenen bij de banken heeft geleend, is dat onverantwoordelijk gedrag van de banken dat zij dit soort bedragen aan de Staat hebben geleend', zegt de politicus maandag 1 januari 2018 in het Dagblad Suriname.
Volgens gegevens van het Bureau voor de Staatsschuld heeft de regering op 25 juli ruim 24,4 miljoen Amerikaanse dollar geleend bij de een bankinstelling. Op 9 oktober is nog eens 2.477.500 dollar en 3.255.000 Euro geleend. Deze leningen zijn bestemd om de begrotingsuitgaven te kunnen dekken. Beide leningen hebben een looptijd van een jaar en zijn gesloten tegen 5% rente.
Van Coblijn voert aan, dat de banken de Surinaamse overheid moeten dwingen haar beleid te wijzigen. ´Door de overheid in haar zucht naar geld te blijven financieren, blokkeren zij de diversificatie van de Surinaamse economie. Ook halen zij het Surinaamse bedrijfsleven de mogelijkheid uit handen om tegen goedkopere kosten geld te kunnen lenen´, stelt de politicus.
Om inzicht te krijgen waarom er zoveel problemen optreden, zou er volgens hem een groot onderzoek plaats moeten vinden, waarbij de banken en de relatie van de banken met de overheid onderzocht worden. Het onderzoek moet de gevolgen wijzen van het lenen van miljoenen aan de overheid. ´Wij leren als burgers dat je geen heler mag zijn. Hoe is het dan mogelijk dat banken in Suriname doelbewust hebben gewerkt om monetaire financiën te accepteren van de Centrale Bank van Suriname? Zij wisten wel wat het gevolg kon zijn van het handelen van Gillmore Hoefdraad in 2015. De problemen van monetaire financiering, de wisselkoers die op hol is geslagen en de hoge inflatie zijn het gevolg van het beleid van de banken om de overheid te blijven faciliteren. Hierdoor zit de overheid al jaren met tekorten, omdat zij steeds meer uitgeeft dan zij verdient.´
Tijdens de begrotingsbehandeling is forse kritiek geleverd op het leningenbeleid van de regering. Bekend werd ook, dat de regering 75 miljoen Amerikaanse dollar wil lenen via Oppenheimer. Financiënminister Gillmore Hoefdraad zei, dat de regering nog steeds binnen wet en recht is en het schuldenplafond niet heeft overschreden. Volgens hem is deze 75 miljoen ook bestemd voor financieren van de begroting.
Dat De Surinaamsche Bank (DSB) in november dit jaar in problemen raakte, komt volgens Van Coblijn waarschijnlijk ook door de devaluatie van de Surinaamse munt. ´Er zijn valutaleningen verstrekt aan mensen, waarna bij de terugbetaling vanwege de hoge koersen problemen zijn ontstaan. Als de leningen uiteindelijk niet worden terugbetaald, zal de bank grotere reserveringen voor slechte kredieten moet maken. Ik geloof dat dit ook is gebeurd.´
De DSB en de Centrale Bank van Suriname hebben eerder aangegeven, dat het juist veel beter ging met de bank en dit jaar met winst zou worden afgesloten. De bank heeft begin december bevestigd over de eerste helft van 2017 een winst te hebben geboekt van Srd 16,3 miljoen vóór belasting.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten