Venezuela zal het minimumloon met 40% verhogen, en die zal naar verwachting de reeds hoge inflatie nog meer verergeren. Het land lijdt aan een economische crisis waarin tekorten aan voedsel en medicijnen gebruikelijk zijn. De economie van Venezuela is getroffen door dalende olie-inkomsten en de sterk dalende waarde van de nationale munt de Bolivar.
President Nicolas Maduro kondigde de loonstijging in zijn eindejaarstoespraak aan. Hij zei, dat de stap 'de arbeiders zou beschermen' tegen wat hij noemt een economische oorlog tegen de socialistische natie door de Verenigde Staten en anderen.
Eerder dit jaar legde de VS sancties op aan president Maduro, die hem bestempelde als een 'dictator die de wil van het Venezolaanse volk negeert'.
Het jaar 2017 is ontsierd door wijdverspreide protesten en geweld in Venezuela, met als hoogtepunt de oprichting van een constituerende vergadering van de aanhangers van Maduro. Het werd opgericht om de Grondwet van het land te herschrijven, maar nam al snel vele bevoegdheden aan van het door de oppositie geleide parlement.
Sprekend op televisie naast een Venezolaanse vlag, beschreef Maduro de loonsverhoging als 'goed nieuws'. Maar, er is vrees dat deze actie van de president de inflatiecijfers sneller zal verhogen. Het oppositie-geleide congres zeim dat in het afgelopen jaar de prijzen al met bijna 1,400% waren gestegen.
President Maduro besteedde echter het grootste deel van zijn speech aan het beschuldigen van invloeden van buitenaf voor Venezuela's problemen, waarbij hij zei, dat naties zoals de Verenigde Staten, haar valuta aanvielen en de olie-industrie saboteerden.
(Suriname Mirror/BBC News/TeleSUR/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten