maandag 31 december 2018

Uitstaande overheidsschuld overheid Curaçao stijgt tot 51,2 procent van het bbp

Hogere binnenlandse schuld komt door toename betalingsachterstanden aan SVB en APC


De schuldquote van de overheid van Curaçao stijgt tot 51,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) per eind 2018. De toename van de uitstaande overheidsschuld is het gevolg van een stijging van de binnenlandse schuld, omdat de buitenlandse schuld afneemt, zo meldt de Centrale Bank CBCS, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 31 december 2018.

De hogere binnenlandse schuld komt door een toename van de betalingsachterstanden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC). De buitenlandse schuld neemt af als gevolg van de jaarlijkse aflossing van de ‘sinking bond’ die in januari 2015 werd uitgegeven.



Volgens de laatste projecties, zo vervolgt de Centrale Bank, zal de overheid van Curaçao in 2018 een overschot van 27,5 miljoen op de gewone dienst van de begroting registreren. 'Dit is een ommekeer vergeleken met het tekort van 116,8 miljoen in 2017.'Deze verbetering is het gevolg van een verwachte groei van de overheidsinkomsten gecombineerd met een daling van de uitgaven.

De inkomsten nemen vooral toe door meer belastinginkomsten, in het bijzonder de belastingen op inkomen & winst en goederen & diensten. De uitgaven zullen afnemen door minder subsidies aan overheidsinstellingen en minder uitgaven aan goederen & diensten.

Vervolgens staat de CBCS stil bij de ontwikkelingen in de eerste negen maanden van 2018. In die periode registreerde de overheid van Curaçao een tekort van 39,1 miljoen op de gewone dienst van de begroting. Dit is een daling van 17,9 miljoen vergeleken met dezelfde periode in 2017. Het lagere tekort was het gevolg van een daling van de overheidsuitgaven (619,1 miljoen) die de afname van de inkomsten (601,2 miljoen) overtrof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten