zaterdag 24 november 2018

Veteranen en ex-militairen: 'We weten niet meer aan wie wij moeten vragen om de president te spreken'

'Nu voert Bouterse een gemene streek uit door resocialisatietoelage van Srd 200 weg te halen'


Het bestuur van de Vereniging van Veteranen en ex-militairen heeft donderdag haar grieven kenbaar gemaakt op een persconferentie in het gebouw van C-47. 'We hebben toenadering gezocht tot C-47 voor specifieke arbeidszaken. Ook is er een coöperatie van de vakcentrale waarin we zullen worden ondergebracht', zei voorzitter Stanley Fernand. De Vereniging van Veteranen en ex-militairen heeft het vertrouwen in de leiding van het Nationaal Leger opgezegd. 'We houden de deur op een kier', zei bestuurslid Waldo Jameson, aldus zaterdag 24 november 2018 de Ware Tijd.

Van minister Ronni Benschop van Defensie kreeg de groep te horen, dat zij niet meer binnen het ministerie kunnen worden ingezet, omdat het departement naar academici op zoek is.

Voorts maakt voorzitter Stanley Fernand zich er boos over, dat voor een groot deel van de groep de resocialisatietoelage van Srd 200 door president Bouterse is stopgezet. 'De president zei nog dat Venetiaan zich moest schamen dat hij ons Srd 200 heeft gegeven. Nu voert Bouterse een gemene streek uit door dit bedrag weg te halen. Je geeft ons niets dan pak je het ook nog af', zei Fernand.

Ook dringt het bestuur al jaren aan op een gesprek met het staatshoofd. Het wordt al het twaalfde verzoek om ontvangen te worden. 'We weten niet meer aan wie wij moeten vragen om de president te spreken.'

De voorzitter heeft er moeite mee, dat delen van de groep worden klaargestoomd voor het arbeidsproces, terwijl de gemiddelde leeftijd van een ex-militair 55 jaar is. 'Vanaf 2007 trekken we aan de bel.' De ex-militairen geven aan, dat de toenmalige minister van Defensie, Ivan Fernald, heel veel voor hen heeft gedaan. 'We zijn geholpen aan banen als jachtopzieners en boswachters.' 

Ook heeft een deel een opleiding bij Justitie gevolgd om rechters te beschermen, hiervan is niets terecht gekomen. Met de ziektekostenverzekering waarover zij beschikken kunnen zij alleen terecht bij de psychiater en het militair hospitaal. Ze geven aan dat de stichting re-integratie ex-militairen hen een worst heeft voorgehouden.

Het parlement heeft nooit over de problemen van de ex-militairen gesproken. 'Het leed dat ons wordt aangedaan is zeer groot.' De groep is niet verzekerd van een pensioen ondanks er inhoudingen op hun lonen zijn gepleegd toen zij actief militair waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten