dinsdag 20 november 2018

Ministerie van Arbeid lanceert Facebook-pagina ‘Stop Kinderarbeid SU’

Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid hoopt bewustzijn te creëren inzake kinderarbeid


Met het lanceren gisteren van de Facebook-pagina ‘Stop Kinderarbeid SU’, op het secretariaat van het ministerie van Arbeid, hoopt de Nationale Commissie uitbanning kinderarbeid het nodige bewustzijn te creëren bij de samenleving. 

'We hebben de juridische basis gelegd, nu moeten wij echter bekendheid geven aan de wetten over kinderarbeid, die dit jaar nog zijn aangepast', zegt commissievoorzitter Genti Mangroe in de Ware Tijd van vandaag, dinsdag 20 november 2018.

De Facebookpagina is samen met leerlingen van de Nieuwe Christelijke school gelanceerd aan de vooravond van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. 'Op deze dag schenken wij ook aandacht aan kinderarbeid', benadrukt Mangroe.


De Facebook-pagina moet niet alleen de nodige informatie over kinderarbeid in Suriname verschaffen, maar moet de gemeenschap ook worden aangespoord om haar bijdrage te leveren.
'Op de pagina hebben wij tips hoe de gemeenschap zelf in haar eigen omgeving kinderarbeid kan tegen gaan. Het fenomeen is niet alleen een aangelegenheid van het ministerie, maar van iedereen', stelt Mangroe.

Volgens minister Soewarto Moestadja is kinderarbeid een vrij complex probleem dat alleen opgelost kan worden als betrokken stakeholders actief participeren. De commissie, die in maart is geheractiveerd, is een vrij multi disciplinaire. 'Niet alleen het ministerie van Arbeid moet kinderarbeid aanpakken, maar we hebben ook hulp nodig van andere ministeries zoals het ministerie van Justitie en Politie die ons zal moeten ondersteunen om deze wetten uit te voeren', verduidelijkt Moestadja.

Een vertegenwoordiger van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zit ook in de commissie. 'Met de bijdrage van onze universiteit moeten wij de nodige data en rapporten opmaken die ons werk moet ondersteunen als het gaat om het uitbannen van kinderarbeid. Door al deze actoren te betrekken willen wij dit vraagstuk structureel aanpakken', aldus de bewindsman.

Volgens Gloria Lie KwieSjoe, die het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen vertegenwoordigt binnen de commissie, is deze nationale aanpak de juiste. 'Niet alleen in Paramaribo zien we kinderen op straat knippa verkopen, maar in de goudvelden in Sipaliwini hebben we ook kinderen die werken of in Albina waar ze als sjouwers geld verdienen. In deze gebieden moeten we kinderarbeid ook verbannen', aldus Lie KwieSjoe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten