dinsdag 20 november 2018

16 Venezolanen uit migrantenkamp in Bogota verbannen na gewelddadig protest tegen voedselrantsoenen

(Bron foto: Luisa Gonzalez/Reuters)
'Het idee achter dit humanitaire kamp was om levensomstandig- heden van de mensen te verbeteren'

- 15 Gearresteerde migranten zijn dezelfde dag naar Venezuela gedeporteerd 
- Een opgepakte minderjarige wordt overgedragen aan het Colombiaanse kinderwelzijnsinstituut


Zestien mensen zijn verbannen uit een kamp gebouwd voor dakloze Venezolaanse migranten in Bogota na een gewelddadig protest tegen voedselrantsoenen, zeiden ambtenaren maandag 19 november 2018.

Ambtenaren in de Colombiaanse hoofdstad zeiden, dat een groep migranten in het kamp proviand plunderde, tenten vernietigde en de politie aanviel op de locatie waar 470 Venezolaanse vluchtelingen zijn ondergebracht. De Colombiaanse Immigratie-directeur Christian Kruger zei, dat 15 migranten werden gearresteerd nadat ze met de politie in botsing kwamen en maandagavond naar Venezuela zouden worden gedeporteerd. Een minderjarige die tijdens het protest ook was gearresteerd, wordt overgedragen aan het Colombiaanse kinderwelzijnsinstituut.

'Het idee achter dit humanitaire kamp was om de levensomstandigheden van deze mensen te verbeteren en hen te helpen hun waardigheid te herstellen', zei Kruger. 'Maar, ze vergissen zich als ze denken dat we acties zullen toestaan die de veiligheid van Colombiaanse mensen of van de Venezolanen in het kamp bedreigen.'

Migranten hebben gezegd gefrustreerd te zijn over de distributie van voedsel en regels die het koken verbieden. Het kamp wordt gerund door de gemeentelijke overheid van Bogota, die voedsel in blik aan migranten drie keer per dag uitdeelt en gemeenschapsgroepen heeft gevraagd om geen extra voedsel naar de site te brengen.

Bogota's hoofd van Sociale Integratie, Cristina Velez, zei dat de stad de veiligheid rond het kamp zal versterken en tegelijkertijd de meest kwetsbaren zal blijven ondersteunen.

Het kamp is het eerste in zijn soort in Colombia. Het werd vorige week gebouwd om migranten te accommoderen die eerder in tenten leefden die gemaakt waren van plastic zeilen en afvalmateriaal buiten het busstation van de stad. Meer dan 1 miljoen Venezolanen zijn naar Colombia verhuisd om te ontsnappen aan hyperinflatie en voedseltekorten thuis.

(Suriname Mirror/The Associated Press/kansas.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten