donderdag 15 november 2018

Inheemse mars in Ecuador van 600 kilometer om een einde te maken aan mijnnbouw

Inheemse groepen roepen overheid op ontwikkelingsprojecten in Amazone te stoppen


Voedsel, land en water van inheemsen worden bedreigd


Meer dan 1.500 inheemse demonstranten hadden een duidelijke boodschap tijdens hun mars door Ecuador's hoofdstad Quito woensdag 14 november 2018: stop mijnbouw op of in de buurt van het inheemse gebied.

'We moeten samen vechten', zei Alexandra, een inheemse vrouw uit Kichwa die meer dan 600 kilometer liep op traditionele sandalen van de zuidelijke Amazone-regio Zamora Chinchipe naar Quito. Ze was een van de ongeveer 80 inheemse demonstranten die op 3 november vertrokken vanuit hun geboorteland met als doel de bescherming van hun water en territorium te verzekeren



Honderden meer van andere inheemse groepen vergezelden hen onderweg. 'Het is gewoon niet mogelij, dat de overheid en transnationale bedrijven ons bos, onze meren, ons paramos willen blijven vernietigen', vertelde Alexandra aan Al Jazeera.

De demonstranten eisten een ontmoeting met president Lenin Moreno, die hij donderdag wilde houden, zonder een tijd vast te stellen. Yaku Sacha Perez Guartambel, president van de Confederación de Pueblos de la Nacionalidad Kichwa del Ecuador (Ecuador Runakunapak Rikcharimuy) en een van de leiders van de mars, was tevreden, maar bleef sceptisch en zei dat eerdere gesprekken met de regering 'niets hebben opgeleverd'.

Zamora Chinchipe is een van de provincies die het meest wordt getroffen door de mijnbouwindustrie van het land. Het is gelegen in de Condor-bergketen (Cordillera del Condor), de thuisbasis van verschillende inheemse gemeenschappen, een gebied dat bijzonder rijk is aan biodiversiteit, omringd door dicht nevelwoud.


Maar de regio is ook rijk aan mineralen, waar kleinschalige mijnwerkers werken en de grootste open mijnen van Ecuador zich bevinden. Dit omvat de Chinese Mirador-kopermijn, de eerste open mijn van de regio. 'Ze bevinden zich nog in de constructiefase en de gevolgen voor het milieu zijn erg groot', zegt Carlos Mazabanda, Ecuador Coördinator bij Amazon Watch, aan Al Jazeera.

Meer dan 1.200 hectare primair bos verdween voor de mijn, die de rivieren, het leven in het water en de toegang van de inheemse gemeenschappen tot water heeft beïnvloed, voegde hij eraan toe. 'Daarom is de mars vertrokken vanuit deze regio en eist dat meer projecten zoals deze niet zouden worden ontwikkeld', zei Mazabanda.

De spanning tussen inheemse gemeenschappen en de mijnbouw in de Cordillera del Condor bereikte een piek in 2016, toen het Ecuadoraanse leger de Shuar-gemeenschap uit de stad Nankits verdreef om plaats te maken voor de open kopermijn van San Carlos Panantza. De gemeenschap probeerde verschillende keren om het gebied opnieuw te veroveren, wat eindigde in een agressieve impasse met autoriteiten en de dood van een politieagent.



De voormalige regering van Rafael Correa reageerde door de inheemse activisten 'terroristen' te noemen en ze op een zwarte lijst te zetten, maar ze zijn inmiddels verwijderd. De Chinese mijn is momenteel in ontwikkeling. 'Het was soms heel moeilijk ... meer dan wat dan ook, omdat de overheid niet naar ons luistert, en sommigen van ons hebben geen plek om te wonen. We moeten onze huizen verlaten vanwege mijnbouwprojecten', zei Alexandra.

Vorig jaar marcheerden inheemse gemeenschappen bijna twee weken lang van de Amazone-stad Puyo naar Quito om een einde te maken aan oliewinning in het regenwoud. President Moreno, die demonstranten ontmoette, stemde ermee in om alle nieuwe olie- en mijnbouwconcessies stop te zetten die de voorafgaande toestemming van lokale gemeenschappen niet hadden verkregen. De beslissing werd geprezen door milieuactivisten en beschouwd als een kleine overwinning voor inheemse rechten. Maar. maanden later vervolgde de regering met plannen om percelen grond in de Amazone te veilen voor olie-exploratie, ondanks bezwaren van lokale gemeenschappen.



Verwacht wordt dat de regering in december 2019 een lijst met in aanmerking komende bedrijven zal vrijgeven en contracten zal ondertekenen. De regering blijft ook buitenlandse investeringen in haar mijnbouwsector stimuleren, met als doel het mijnbouw-BBP te verdubbelen tegen 2021. Beide initiatieven, volgens de regering, zijn bedoeld om de economie van Ecuador te stimuleren, die nog steeds worstelt sinds de daling van de internationale olieprijzen in 2014, die ook een grote desinvestering in de olie-industrie veroorzaakte.

Juan Pizar, een Kichwa-demonstrant uit de zuidelijke provincie Canar, zei dat land nabij zijn gemeenschap van Tambo is goedgekeurd, maar de groep werd niet geraadpleegd. 'We willen het niet', zei hij tegen Al Jazeera. Mazabanda zegt, dat inheemse gemeenschappen veel meer initiatieven hebben gepland om de druk op de regering steeds meer op te voeren om haar beloften na te komen.


Dinsdag heeft een kleine groep Amazone-inheemse vrouwen het ministerie van Hydrocarbons bezet, en geweigerd te vertrekken tot ze met minister Carlos Perez hebben gesproken en hem een lijst met eisen voorleggen - namelijk dat olieboringen in de Amazone stoppen.



Vanaf woensdagavond waren de vrouwen nog steeds in het ministerie. 'Olie zal onder de grond blijven, omdat we het menselijk leven willen beschermen. Laten we allemaal er op uit gaan om het leven te verdedigen', schreef Gloria Ushigua op haar Facebookpagina terwijl ze binnen was

(Suriname Mirror/France24/Al Jazeera/El Diario/YouTube/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten