'De grootste impact van deze situatie op FinaBank is dat er nu mopperende klanten zijn'
Los van wat ontevreden klanten en beperking van euro-aankopen door banken, heeft de aanhouding in Nederland van een geldzending uit Suriname weinig impact gehad op de financiële sector, stelt Eblein Frangie, directeur bij de FinaBank, zo schrijft vandaag, donderdag 15 november 2018, de Ware Tijd.
Voor een belangrijk deel komt dat door maatregelen van de financiële autoriteiten. Zij hebben de getroffen banken voorzien van de middelen die in april door de Nederlandse douane in beslag zijn genomen. 'Er vinden voorlopig geen geldzendingen plaats naar Nederland', zegt Frangie. Finabank is één van de getroffen banken.
'Op dit moment hebben we geen probleem met het feit, dat de geldzendingen zijn gestopt, omdat we beperkt euro's aannemen. Uiteraard heeft dat impact op het betalingsgedrag van onder meer de goudsector en de vraag naar dollars.'
Hoe lang er geen export van euro's zal plaatsvinden, kan de bankdirecteur moeilijk zeggen. Elke bank heeft maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat hun cliënten transacties kunnen blijven uitvoeren. De grootste impact van deze situatie op FinaBank is dat er nu mopperende klanten zijn, onder wie 'multinationals die euro's accepteren van klanten maar deze niet aan FinaBank kwijt kunnen of storten in de ruime mate' die mogelijk was vóór het aanhouden van de geldzending. Ook zit de bank nu met veel meer euro's in de kluis.
Intussen zijn juristen in Nederland bezig met de Nederlandse autoriteiten om de aangehouden geldzending van in totaal 19,5 miljoen euro vrij te krijgen. Het Openbaar Ministerie in Nederland doet onderzoek naar witwassen in verband met deze geldexport. Nederland heeft via een rechtshulpverzoek onderliggende documenten opgevraagd die te maken hebben met de desbetreffende transacties. 'Dat hebben we conform het verzoek van het Openbaar Ministerie aangeleverd. Naar onze mening hebben we al onze onderliggende stukken transparant vastgelegd. Nu moeten we even afwachten', zegt Frangie.
De FinaBank-directeur en Centrale Bank-governor Glenn Gersie tasten in het duister wanneer deze kwestie kan zijn afgelopen. 'Het houdt mij ook bezig en wakker', zegt de governor.
Hij wacht het besluit van de Nederlandse autoriteiten rustig af. Veel wil hij over deze zaak niet kwijt. Op advies van juristen die bezig zijn met de zaak dient hij zich 'op de vlakte te houden met het verstrekken van informatie, omdat de bank onbewust een uitspraak kan doen die nadelig kan uitpakken'. Gersie is van mening, dat de Centrale Bank alle vereiste informatie aan Nederland heeft verstrekt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten