donderdag 18 oktober 2018

VIDS overweegt de Staat via rechter te dwingen tot uitvoering van Kaliña- en Lokono-vonnis

Staat heeft tot nu toe niets concreets uitgevoerd van vonnis....


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) overweegt om via de rechter de Staat te dwingen tot uitvoering van het Kaliña- en Lokono-vonnis. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (Corte Interamericana de Derechos Humanos) heeft Suriname op 25 november 2015 veroordeeld tot wettelijke erkenning van de collectieve rechten van inheemsen in het Marowijnegebied (de Kaliña- en Lokono-gemeenschappen). Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 18 oktober 2018.

Het vonnis is op 28 januari 2016 aan partijen betekend.

De Staat had twee jaar de tijd om de collectieve rechtspersoonlijkheid van inheemsen bij wet te regelen en drie jaar om collectieve grondtitels uit te geven voor de traditionele grondgebieden. De laatste deadline voor uitvoering van het vonnis verstrijkt eind januari 2019, maar er is tot nu toe niets concreets uitgevoerd.

Het enige dat is gedaan, is de vertaling van een samenvatting van het vonnis naar het Nederlands en Sranan en publicatie daarvan in de lokale dagbladen. Het bestuur van de VIDS heeft dit gisteren op een persconferentie meegedeeld:


Daar werd een presentatie gegeven van de tijdlijn die gevolgd had moeten worden voor het ten uitvoer brengen van het vonnis. Er was een stappenplan afgesproken waarvan de uitvoering op 1 oktober zou ingaan. Per die datum zouden voorbereidingen getroffen worden voor het installeren van commissies voor wetgeving, demarcatie en voorlichting.

De voorzitter van de VIDS, Theo Jubitana, zei dat behalve de rechter andere opties worden overwogen om het vonnis te laten uitvoeren. Daarover wilde hij niets zeggen, behalve dat het 'legale acties' zullen zijn.

Hij sloot niet uit dat de recente terugtrekking van dorpsbesturen uit de vereniging is genomen om de aandacht af te leiden van het niet uitvoeren van het vonnis. Op de persconferentie is benadrukt, dat de dorpsbesturen die zich hebben teruggetrokken niet uitgesloten zullen worden van de voordelen die uitvoering van het vonnis met zich zal meebrengen. 'Als we dat doen betekent het dat we zondigen tegen moeder aarde', voegde kapitein Ricardo Pané van Christiaankondre eraan toe. Hij wees op de traditionele binding die er is tussen de gemeenschappen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten