'Het is een verkiezingstekort, een belazerd tekort om ons op een verkeerd been te zetten'
'Een fictief tekort, bedoeld om de samenleving in de maling te nemen, omdat de verkiezingen voor de deur staan'
Het door president Desi Bouterse op 1 oktober gepresenteerde begrotingstekort over 2019 is 'bullshit'. 'Het gaat om een fictief tekort, bedoeld om de samenleving in de maling te nemen, omdat de verkiezingen voor de deur staan.' Zo sprak Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gisteravond tijdens een lezing van de organisatie op persoonlijke titel.
Zowel de VES-voorzitter als inleider Steven Debipersad voerde aan, dat het begrotingstekort gefingeerd is, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 18 oktober 2018.
Bouterse presenteerde een begroting met een uitgavenpost van ruim Srd 15 miljard en Srd 6.3 miljard aan inkomsten. Dit komt volgens Debipersad neer op een feitelijk tekort van Srd 8.7 miljard. Volgens de ontwerpbegrotingen zal ruim Srd7 miljard worden geleend om het gat te vullen.
'Het tekort is dus fictief', zegt de econoom. Daarnaast is volgens hem onduidelijk waar de leningen aangetrokken zullen worden.
Ramautarsing praat van 'een verkiezingstekort, een belazerd tekort om ons op een verkeerd been te zetten'. Dat er nu stabiliteit heerst, komt volgens hem en mede-panellid Waddy Sowma, niet door eigen inspanningen van Suriname, maar door externe factoren. De gestegen prijzen van goud en aardolie hebben de nationale inkomsten doen toenemen.
Het huidige monetair evenwicht is ook geen eigen verworvenheid meent Sowma. 'Het wordt niet gedragen door de reële sector.' Dit evenwicht is tot stand gekomen door geleend geld en een sterke afname van importen als gevolg van de economische malaise.
Er is sprake van 'fake evenwicht'. De economie moet naar evenwicht gaan door eigen productie.
Sowma benadrukt, dat er geen politiek bedreven moet worden. 'We moeten economie bedrijven, door de productie op gang te brengen.' Bij de regering moet het besef komen dat niet het winnen van de volgende verkiezingen belangrijk is, maar vergroting van de nationale productie. 'Dat gaat ons op lange termijn redden.'
Debipersad voerde aan, dat vanaf 2008 de staatsschuld stelselmatig is toegenomen en nu bijna 90 procent van het bruto nationaal product bedraagt. Hij beweert, dat het aanpakken van de crisis vooruit wordt geschoven. Constant geleend geld pompen in de economie zonder dat er productie geleverd wordt, is volgens hem gevaarlijk.
Oplossing van het vraagstuk is volgens VES-voorzitter Ramautarsing 'niet eenvoudig'. De sociaal-politieke gevolgen zullen niet makkelijk zijn indien de regering eenzijdig harde aanpassing agreement wil door voeren. Hij adviseert dat in samenspraak met de sociale partners de maatregelen worden besproken om overeenstemming te bereiken hoe die uit te voeren. Want, zegt Ramautarsing, alleen met een 'asociaal plan' kan de economie weer op spoor gebracht worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten