maandag 1 oktober 2018

Vaticaan verwijdert Chileense priester Fernando Karadima (88)

(Bron foto: Twitter)
Karadima misbruikte tienerjongens gedurende vele jaren

'Karadima is een crimineel die zoveel mensenlevens met zijn misbruik heeft geruïneerd'


Paus Franciscus heeft vrijdag 28 september 2018 een Chileense uit het Vaticaan verwijderd, die in het middelpunt stond van het wereldwijde schandaal rond seksueel misbruik. Een verklaring van het Vaticaan vrijdag zei, dat Fernando Karadima, 88, door de paus werd gereduceerd tot de lekenstaat, een actie die het 'uitzonderlijk' noemt en 'ten behoeve van de Kerk' deed.


Karadima misbruikte tienerjongens gedurende vele jaren en woont nu in een tehuis voor ouderen in de Chileense hoofdstad, Santiago.

Hij werd schuldig bevonden in een onderzoek van het Vaticaan in 2011 en kreeg de opdracht om een ​​leven van 'gebed en boetvaardigheid' te leven, maar werd toen niet uit verwijderd, de laatste jaren van het bewind van de voormalige paus Benedictus.


Karadima, die altijd alles heeft ontkend, ontsnapte aan civiele gerechtigheid vanwege het statuut van beperkingen in het land. Zeven Chileense bisschoppen zijn sinds juni afgetreden na een onderzoek naar een vermeende verdoezeling van de misdaden van Karadima, sommigen van hen voormalige beschermelingen van Karadima, die hen voorbereidde op het priesterschap als jonge mannen.


Drie Chileense mannen die zeiden dat ze werden misbruikt door Karadima, beschuldigden er één, Juan Barros, de voormalige bisschop van Osorno, van getuige te zijn geweest van het misbruik. Tijdens een reis naar Chili in januari zei de paus, dat hij geen bewijs had tegen Barros, hij geloofde dat hij onschuldig was en dat beschuldigingen tegen hem 'laster' waren totdat het tegendeel werd bewezen. Maar, dagen nadat hij naar Rome was teruggekeerd, stuurde de paus, aanhalende nieuwe informatie, de onderzoeker van seksueel misbruik, aartsbisschop Charles Scicluna, van Malta naar Chili om met slachtoffers, getuigen en andere leden van de kerk te spreken.

Scicluna produceerde een 2.300 bladzijden tellend rapport waarin hij de Chileense bisschoppen beschuldigde van 'ernstige nalatigheid' bij het onderzoeken van de beschuldigingen en het genoemde bewijsmateriaal van seksuele misdrijven was vernietigd.

In juni aanvaardde de paus de aftredingen van drie Chileense bisschoppen in de nasleep van het schandaal. Daaronder Juan Barros.

In april hield paus Francis, die ook worstelt met seksueel misbruik crises in de Verenigde Staten, Duitsland en Australië, bijeenkomsten in Rome met drie slachtoffers: Juan Carlos Cruz, James Hamilton en Jose Andres Murillo. 'Ik heb een knoop in mijn maag, ik had nooit gedacht dat ik deze dag zou zien', zei Cruz in een tweet en bedankte de paus. 'Karadima is een crimineel die zoveel mensenlevens met zijn misbruik heeft geruïneerd, ik hoop dat duizenden overlevenden een beetje van de opluchting voelen die ik vandaag voel.'


Na de ontmoeting met de slachtoffers, riep Francis in mei alle 34 bisschoppen van Chili naar Rome en zij boden massaal hun ontslag aan.

Tot nu toe heeft Franciscus zeven personen aanvaard en 'apostolische bestuurders' benoemd om hun bisdommen te besturen. Ongeveer 80 rooms-katholieke priesters zijn gemeld aan autoriteiten in Chili wegens vermeend seksueel misbruik in de afgelopen 18 jaar.

(Suriname Mirror/Independent Catholic News/Prensa Libre/24horas/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten