maandag 1 oktober 2018

Transseksuelen demonstreren in centrum van Asunción, Paraguay, tegen geweld

Protest voor het vijftiende opeenvolgende jaar door het centrum van Asunción

(Bron foto: AP/J. Saenz)

Een groep transseksuelen leidde zaterdag 30 september 2018 een demonstratie ter verdediging van de rechten van trans, lesbische, homoseksuele, biseksuele en interseksuele mensen, die voor het vijftiende opeenvolgende jaar door het centrum van Asunción voerde. 

De organisatie was het erover eens, dat dit jaar de mars zou draaien rond het transseksuele collectief, om de geboekte vooruitgang te vieren, maar ook tegen de agressie, met de moord op een transseksueel aan het einde van augustus.


Hoewel de reden voor de demonstratie het protest was, deden de honderden mensen die deelnamen aan de mars dat met een feestelijk enthousiasme, op het ritme van bakutadas, met geschilderde gezichten, bloemenslingers en regenboog- en transgendervlaggen (blauw, wit en roze).

De parade begon bij de Antequera-Trap, een punt in het centrum van Asunción, van bijzondere betekenis voor de LGTBI-groepen, waar mensen van verschillende leeftijden samen kwamen vanaf vier uur 's middags. In dit scenario presenteerden de transseksuelen een 'uitvoering' ter ere van degenen die de weg vrijmaakten, met het oog op de discriminatie en het geweld ervaren tijdens de dictatuur (1954-1989).


Met de presentatie voerden ze situaties op die zich in deze fase van de geschiedenis van Paraguay hebben voorgedaan, met arrestaties en vernederingen. De 'uitvoering' bleef echter niet beperkt tot het verleden, maar plaatste ook beelden in situaties van afwijzing die in hun eigen gezin, leven, wanneer zij hun seksuele geaardheid belijden.



Onder applaus vergaten de aanwezigen niet de eisen waarvoor ze ieder jaar demonstreren. Leticia Brítez, een transseksueel uit de stad Pedro Juan Caballero, aan de grens met Brazilië, nam deel aan deze mars voor het vijfde jaar en vertelde persbureau EFE, dat de rechten van het collectief 'kritisch' zijn. 'De wens die we hebben is dat wij, de trans-meiden, niet worden vermoord, dat we niet meer één zijn in die statistiek', zei Britez, terwijl hij opriep tot een beschermingswet.

Deze statistieken registreerden in 2017 in totaal 46 klachten over geweld tegen transseksuelen, volgens een rapport opgesteld door de vereniging van travestieten, transseksuelen en transgender Panambí. De demonstranten gaven de schuld van dat gedrag, evenals de afwijzing van homoseksualiteit, aan de conservatieve tendens van het land.

(Suriname Mirror/Informador/La Republica/Twitter)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten