vrijdag 5 oktober 2018

Sinds 1995 zijn meer dan 9.000 kinderen in Mexico verdwenen - 'De cijfers over verdwijningen zijn alarmerend'

Bijna 5.000 kinderen verdwenen tijdens de 6-jarige regeerperiode van Enrique Peña Nieto

Meisjes in een school in Santa Catalina, Jalisco, México. (Bron foto: UNICEF/Richter)
- '4.677 Minderjarigen geregistreerd die nog steeds vermist worden, waarvan 2.840 meisjes'...
- 'Het grootste probleem dat in Mexico heerst is de cultuur van straffeloosheid'


Sinds 1995 zijn meer dan 9.000 kinderen in Mexico verdwenen, zo heeft Luis Raul Gonzalez, president van de Comisión Nacional de los Derechos Humanos (CNDH), woensdag 3 oktober 2018 onthuld tijdens de 3e Nationale Conferentie over de Rechten van Kinderen en Adolescenten.


Bijna 5.000 verdwenen tijdens de 6-jarige regering van Enrique Peña Nieto.

Sandra Mejia, van het Red por los Derechos de la Infancia en México (Redim), zei dat van elke vier gevallen van verdwijningen waarbij kinderen betrokken zijn, er drie zijn opgetreden tijdens de regering van Peña Nieto. Ze zei ook, dat Redim 4.677 minderjarigen heeft geregistreerd die nog steeds vermist worden, waarvan 2.840 meisjes. 'De cijfers over verdwijningen zijn alarmerend', klaagde Mejia.


Gonzalez verklaarde, dat gedwongen verdwijningen de meest extreme vorm van geweld tegen kinderen zijn, omdat het de slachtoffers blootstelt aan mishandeling en zelfs het verlies van mensenlevens.

Hij riep de regering ook op om het probleem 'serieus' aan te pakken en zich in te zetten tegen de onverschilligheid van ambtenaren die zich met deze zaken bezighouden en om de infrastructuur van onderzoeksmogelijkheden te verbeteren. 'Het is onaanvaardbaar dat de pijn en het lijden veroorzaakt door onzekerheid met attitudes van onverschilligheid worden opgevangen door ambtenaren', benadrukte Gonzalez.


Juan Martin Perez, uitvoerend directeur van Redim zei: 'We zijn bezorgd dat dit een onzichtbaar onderwerp blijft, afwezig in de publieke agenda. ... In elk ander land zou dit een internationaal schandaal zijn, niet in Mexico. In Mexico blijft het onopgemerkt.'

Verschillende van de mensen die deelnamen aan de conferentie waren het erover eens, dat het grootste probleem de 'cultuur van straffeloosheid' is die in Mexico heerst.

Jan Jarab, vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Mexico voor de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, legde uit dat dit verschijnsel voorkomt in een 'context van gegeneraliseerd geweld, een context van migratie, (en) doorvoer. Dat stelt kinderen en adolescenten bloot, ongeacht of ze al dan niet vergezeld zijn, aan het risico van verdwijningen, mensenhandel en geweld. ... In een context van extreem gewelddadig beveiligingsbeleid zonder aansprakelijkheid.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Animal Politico/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten