'De wereld ligt aan onze voeten om te investeren want niemand gaat investeren in kale kikker'
‘Als je nooit hebt geleend, heb je gestolen’
‘Inspirerend’, zo typeert NDP-parlementariër Rachied Doekhie de Jaarrede die president Desi Bouterse maandag 1 oktober in De Nationale Assemblee (DNA) heeft uitgesproken. In het Dagblad Suriname van donderdag 4 oktober 2018 zegt de politicus, dat het staatshoofd heel duidelijk naar voren heeft gebracht dat er goede vooruitzichten zijn en dat het land nu gezamenlijk uit de impasse moet worden gehaald.
De parlementariër uit Nickerie heeft geen enkele moeite met het feit dat zeker 50% van de inkomsten op de conceptbegroting uit leningen zal worden gedekt, omdat ‘niemand in de wereld ooit vooruit is gegaan zonder te lenen’.
'If yu no leni, dan yu na wang wonder of je hebt gestolen. Noem mij een land in de wereld dat niet leent of geen schulden heeft. Zelfs China, de Verenigde Staten, Frankrijk en Holland hebben schulden. Zo werkt dat ding in de wereld. Daarom zijn er monetaire autoriteiten en instellingen in de wereld waar je kan aankloppen.'
Dat het buitenland nog steeds bereid is miljardenleningen aan de regering te verstrekken, is volgens de parlementariër een teken, dat president Bouterse en zijn regering kredietwaardig zijn.
'De wereld ligt hierdoor aan onze voeten om te investeren, want niemand gaat investeren in een kale kikker. Je moet het niet zien als bedelen, want men ziet potentie in Suriname. Je kunt niet ’s morgens wakker worden en een geldboom schudden', aldus de politicus.
Begroten is volgens de NDP’er precies als wanneer iemand over een bepaalde periode gaat trouwen en voornemens is om een eigen perceel te kopen en een huis erop te bouwen. Soms lukt het niet direct, maar gaandeweg de rit lukt het wel. 'Plannen zijn altijd vatbaar voor verandering, maar belangrijk is dat je gezegd heb dat je voornemens bent dat te doen. Mensen gaan natuurlijk schreeuwen, dat bepaalde dingen van voorgaande jaarredes niet zijn gedaan, maar wij moeten eerlijk zijn. Niet alles zou je kunnen doen binnen een bepaalde tijd, maar van 15 projecten moet je tenminste de helft kunnen halen. De rest neem je mee naar het volgend jaar en gaande de rit wordt het uitgevoerd.'
In tegenstelling tot de beweringen van oppositiefractieleiders Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Gregory Rusland (NPS) vindt de NDP’er niet dat de regering op het punt is het schuldenplafond te overschrijden. Beide oppositieleiders beweren, dat de huidige leningen al tegen de Srd 20 miljard liggen. 'Dat is niet waar. Het is erg wanneer men moedwillig vals nieuws verspreid', stelt Doekhie.
Dat Suriname nu ook moet lenen, ligt volgens hem aan het feit dat de ontwikkelingsdrempel nu anders ligt dan vroeger. 'De ontwikkelingshulp is niet goed ingezet, want onze oma’s en opa’s waren vroeger niet zo geweldig geschoold. Nu moeten wij anders gaan dealen en anders onze rijkdommen inzetten en daarmee het land proberen op te bouwen.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten