vrijdag 5 oktober 2018

Granman Albert Aboikoni der Saramaccaners op weg naar zijn residentie te Asindohopo

'Het grootopperhoofd noch de rest van het traditioneel gezag voelt zich bedreigd'

Vooral mensen aan Pikin Rio zouden niet blij zijn met Aboikoni en garanderen zijn veiligheid niet


Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners vertrekt vandaag, vrijdag 5 oktober 2018 naar zijn residentie te Asindohopo aan de Pikin Rio. Aboikoni werd op 12 augustus door president Desi Bouterse beëdigd. 

Volgens Iwan Adjako, secretaris van het grootopperhoofd, zal Aboikoni warm onthaald worden. 'Hij is de granman van de Saramaccaners, waarom zou hij zo'n onthaal niet krijgen?', vraagt Adjako zich af in de Ware Tijd.

Hij weet niet of de politie zal meereizen, maar vindt dat ook niet belangrijk. 'Het grootopperhoofd noch de rest van het traditioneel gezag voelt zich bedreigd. Als het ministerie van Justitie en Politie wil zorgen voor de veiligheid van de granman, is dat meegenomen, maar wij zullen geen beroep doen op veiligheidsdiensten', stelt de secretaris.

Volgens ingewijden lusten vooral de mensen aan Pikin Rio Aboikoni niet en garanderen zijn veiligheid niet.

De bedoeling is volgens Adjako dat de granman tijdens zijn bootreis zal stoppen waar mensen bijeen zullen komen om het grootopperhoofd te zien.

Aboikoni kon eerder niet vertrekken, omdat het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) wat zaken in orde moest maken. Het moet onder andere de reiskosten vergoeden en het grootopperhoofd moet attributen krijgen om zijn werk te kunnen doen. Ook moet de woning van de granman worden gerenoveerd en gemeubileerd. Verder moet het grootopperhoofd kunnen beschikken over een boot met buitenboordmotor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten