'Je kan niet met weinig middelen het totaalbeleid gaan ontwikkelen, kom met prioriteitsgebieden'
VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zegt vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, op Starnieuws dat hij het bij het juiste eind had toen hij aan de vooravond van de Jaarrede van president Desi Bouterse stelde, dat deze vol loze beloften zou zijn. De politicus zegt nu, dat de toon dezelfde is gebleven. De negende Jaarrede van de president is uitgesproken in een situatie waarbij het land in een zeer diepe crisis zit. Direct voelbaar binnen de gezondheidssector, de veiligheidssector, in de onderwijssector en de financiële sector.
'Ik had gehoopt nog 19 maanden te gaan voor deze president in deze periode, dat hij toch nog aan de samenleving zou kunnen zeggen dat het is misgegaan, volk van Suriname, de afgelopen jaren', zegt Santokhi.
'Dit, ondanks de miljarden inkomsten uit de hoge olieprijzen en hoge goudprijzen. Uit de export van verschillende producten zoals hout, rijst en bananen. We hebben geen goed beleid kunnen treffen, we hebben geen goede beslissingen kunnen nemen. Het is nog niet te laat. Dat had ik juist verwacht, het is nog niet te laat, we kunnen het herstellen en we gaan het als volgt herstellen voor wat betreft de gezondheid, waarbij concreet zou moeten worden aangegeven welke maatregelen daar worden getroffen.'
Zo had hij over de veiligheid duidelijk maatregelen verwacht, net als binnen de onderwijssector waardoor de samenleving met een beetje beter gevoel verder zou kunnen leven.
'De jongeren hebben moeten horen, jongeren u heeft geen werk, studenten afgestudeerd van de universiteit, u heeft geen baan. Dit zijn de maatregelen die ik ga treffen. dat u werk heeft. Ouders die de kosten niet kunnen betalen voor onderwijs, deze zijn de maatregelen die we gaan treffen zodat uw kinderen naar school kunnen. Dat had ik verwacht. Helaas is dat uitgebleven met weer een paar voorbeelden waarbij de samenleving een goed gevoel moet krijgen. In feite zegt hij de samenleving, je hebt me een heel slecht cijfer gegeven voor mijn beleid. Het enige wat ik zeg, we kunnen het werk wel aan. Alleen moest je concreet hebben aangegeven hoe je dat zou moeten doen en hoe je dat gaat doen in de resterende 19 maanden. Ik denk dat het een gemiste kans is voor de president, want meer tijd heeft hij niet om zijn beleid te corrigeren', meent Santokhi.
De VHP gaat zich blijven opstellen als een partij die gaat vragen om de crisis te beheersen met een crisisbeheersingsprogramma. 'Je kan niet met weinig middelen het totaalbeleid gaan ontwikkelen. Kom met de prioriteitsgebieden en in mijn ogen, in de ogen van de VHP, zijn er een paar prioriteitsgebieden', zegt de politicus.
'Op financieel-economisch gebied moet het weer stabiel worden, daar moet een aantal maatregelen worden getroffen. Tweede is, dat de gezondheidssector toegankelijk moet zijn voor elke burger, deze moet betaalbaar blijven en moet beschikbaar blijven voor elke burger. Derde punt is de onderwijssector. Kinderen kunnen niet naar school gaan, omdat ze moeten betalen. Ouders kunnen zich dat niet meer permitteren, vanwege de hoge kosten. Dat kan niet. Kinderen moeten naar school kunnen gaan. En als laatste zeggen wij, de samenleving wil veilig leven. We willen het veiligheidsgevoel hebben. Ik denk, dat als je met deze vier sectoren het eerstkomende jaar zou werken, om daarin concreet te investeren met alle middelen die je hebt, zodat er een stukje stabilisering ontstaat en vanuit die stabilisering zou je nu gericht kunnen werken naar de overige productiesectoren.'
'Maar, eerst moet die samenleving gezond worden, eerst moet die samenleving ook de voorziening krijgen om naar de arts te gaan, naar de dokter te kunnen gaan. De samenleving moet het gevoel hebben dat ze veilig kan leven. De samenleving moet een goed salaris hebben, waarvan zij gezond kan leven. Dan pas kan je aandacht schenken aan de overige productiesectoren. Maar, wat de regering doet is alle sectoren gelijktijdig aanpakken, dat is niet de wijze waarop je het land uit de crisis haalt.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten