(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied) |
Na een achtervolging van ruim zeven uur heeft het stationsschip van de Koninklijke Marine Zr.Ms. Friesland, in samenwerking met Kustwacht Caribisch Gebied, ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde in de nacht van donderdag 20 september ten noorden van Aruba. De opvarenden zijn aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan de US Coast Guard. In het belang van het onderzoek wordt deze informatie pas dinsdag 2 oktober 2018 vrijgegeven door de Kustwacht.
Tijdens een patrouille kwam de NH-90 boordhelikopter een snelle boot (go-fast) op het spoor die met hoge snelheid voer. De helikopterbemanning identificeerde een grote hoeveelheid verdachte pakketten aan boord van de go-fast. De Friesland en de helikopter hebben vervolgens de achtervolging ingezet om het bootje tot stoppen te dwingen.
De DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied werd ook gelanceerd om te ondersteunen bij de achtervolging.
Stopsignalen en waarschuwingsschoten van de helikopter hadden helaas niet het gewenste effect op de bemanning van de go-fast. Deze ging er direct met een hoge snelheid vandoor.
De FRISC, één van de snelle onderscheppingsboten van Zr.Ms. Friesland, werd gelanceerd. Toen de helikopter de go-fast samen met de FRISC naderde, zette de bemanning van de go-fast diverse pakketten over boord. Deze zijn door de FRISC uit het water gehaald terwijl de helikopter haar achtervolging vervolgde. Met gericht vuur zijn twee van de drie buitenboordmotoren vanaf de boordhelikopter uitgeschakeld. Hierdoor was de go-fast beperkt in haar vaarsnelheid. De boordschutter van de FRISC wist de laatste buitenboordmotor uit te schakelen, waarna de bemanning van de go-fast zich over gaf.
De vier opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten. Counterdrugsoperatie In totaal is met deze actie ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept.
Namens de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) voert Zr.Ms. Friesland momenteel anti-drugsoperaties uit in de Caribisch Zee. Het schip en haar bemanning maakt daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door de Joint Interagency Task Force South. Het schip opereert binnen een Taskgroup waarover de CZMCARIB het commando voert. Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtakenz van Defensie in het Caribisch Gebied
Geen opmerkingen:
Een reactie posten