Tijdslimieten voor abortus vallen niet netjes binnen liberale en conservatieve lijnen
Het Constitutionele Hof van Colombia verwerpt tijdslimieten voor abortus. Na veel discussie binnen en buiten het Constitutionele Hof, heeft de hoogste rechtbank van Colombia inzake constitutionele kwesties de status-quo over abortusrecht gehandhaafd.
De beslissing had betrekking op de vraag of het recht van een vrouw om de geboorte van haar kind af te breken, dat zich momenteel in elk stadium van de zwangerschap kan voordoen, moet worden verboden wanneer de foetus buiten de baarmoeder kan overleven (ongeveer 22-24 weken).
De vraag was aanvankelijk voorgelegd aan de rechtbank, rechter Cristina Pardo, die stelde dat een foetus na 24 weken levensvatbaar is en daarom de rechten van elk natuurlijke mens moet krijgen. Met een marge van 6-3 oordeelde de rechtbank, dat haar beslissing uit 2006 - een waarin abortus gelegaliseerd was in beperkte omstandigheden - gehandhaafd wordt zoals het is en dat er geen tijdslimiet zou worden gesteld aan moeders die om een wettelijke beëindiging vragen.
Het recht op een abortus is momenteel in Colombia tot beperkte gevallen;
waar de zwangerschap de gezondheid van de moeder in gevaar brengt;
waar de foetus lijdt aan een afwijking die onverenigbaar is met het leven;
of in het geval van verkrachting of incest.
Ondanks het feit dat het een zeer verdeeld onderwerp is, vallen de tijdslimieten voor abortus niet netjes langs liberale en conservatieve lijnen. Termijnen worden door conservatieven aanvaard om abortusrechten te beperken, maar ook door liberalen, van wie velen denken dat wanneer een kind eenmaal buiten de baarmoeder kan overleven, het alleen kan worden beëindigd als het de gezondheid van de moeder in gevaar brengt
Marcha por la Vida: Pro-Life NGO organises national protests against abortion
Veel landen die abortus hebben gelegaliseerd, hebben beperkingen voor vrouwen die in het derde trimester een beëindiging willen. Alleen al in de VS zijn er talloze termijnen waar zelfs liberale staten zoals Californië en New York na 24 weken abortussen verbieden.
De positie in Colombia is echter wat gecompliceerder vanwege de vertragingen bij het vaststellen van de wettelijke gronden voor abortus. Colombiaanse vrouwen worden geconfronteerd met veel wettelijke obstakels bij pogingen om wettelijke beëindigingen te zoeken en sommige worden door medisch personeel ontmoedigd om dit te doen.
Een recent geval betrof een vrouw die had vastgesteld dat haar kind afwijkingen had, maar herhaaldelijk werd geconfronteerd met vertragingen, waaronder het confronteren van een kliniek die weigerde de foetus af te breken en die voorafgaand aan de abortus een psychiatrische evaluatie moest ondergaan.
Haar wettelijke recht op een abortus was pas in de 24e week vastgesteld.
Rechter Pardo voerde echter aan, dat dit geval een reden was om redelijke limieten in te voeren, omdat abortus van een foetus op basis van foetale abnormaliteit in strijd is met de wetgeving inzake discriminatie. 'Het idee dat een foetus met afwijkingen een last voor de ouders is om te lijden, is het resultaat van sociale discriminatie van mensen met een handicap, die niet alleen de waardigheid van mensen met een handicap aantast, maar ook de Grondwet en zijn principes aanvalt', aldus Pardo.
Ondertussen verwelkomde Colombia's equivalent van Planned Parenthood, Profamilia, de beslissing en tweette: 'Vandaag heeft de rechtbank het keuzerecht voor vrouwen in Colombia geratificeerd. Nu hebben we een toezegging nodig om barrières weg te nemen, zodat geen enkele vrouw sterft aan onveilige abortussen.'
Celebramos la decisión de la Corte Constitucional al reconocer el derecho de las mujeres. Hoy la sentencia C-355 se mantiene. #AbortarEsUnDerecho— PROFAMILIA (@ProfamiliaCol) October 18, 2018
Hoy los derechos de las mujeres priman por encima del estigma y la desinformación que existe alrededor del aborto. #AbortarEsUnDerecho— PROFAMILIA (@ProfamiliaCol) October 18, 2018
Hoy avanzamos, retroceder no es una opción. En Colombia las mujeres mantienen sus derechos Sexuales y Reproductivos. #AbortarEsUnDerecho— PROFAMILIA (@ProfamiliaCol) October 18, 2018
Gezien de metafysische complexiteit van het onderwerp en de voortdurende dominantie van de katholieke doctrine in het land, blijft abortus een hot-button kwestie in Colombia met veel vrouwen die niet in staat zijn om te voldoen aan de wettelijke normen voor het verkrijgen van een wettelijke beëindiging.
Het is onwaarschijnlijk, dat de beslissing van afgelopen nacht het probleem heeft opgelost, ook al heeft het Constitutionele Hof zich erover uitgesproken de zaken zoals ze zijn in stand te houden.
(Suriname Mirror/The Bogota Post/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten