Voor veel bewoners is loslopend vee een doorn in het oog
Volgens de Ware Tijd van vandaag, dinsdag 16 oktober 2018, dat de autoriteiten machteloos schijnen te staan wat betreft het probleem van loslopend vee. Het vraagstuk doet zich al jaren voor, maar een oplossing blijft uit. Het gevolg is dat burgers nog steeds schade en hinder ondervinden. Albert Feller is één van de gedupeerden. Hij heeft gemeend om op een aparte manier aandacht te vragen.
‘Wij hebben hier ruim vijftien jaar last van koeien. Wie helpt?’ De tekst op een banner die de man aan de voorzijde van zijn woning te plantage Mary’s Hope in Coronie heeft geplaatst.
Wie daar voorbij rijdt, kan het niet missen. 'Praten schijnt geen zin te hebben dus ik dacht, weet je wat? Ik laat het zien', zegt Feller.
Op een deel van het perceel waar hij woont wil hij planten, maar dat wordt hem moeilijk gemaakt door het loslopende vee. 'Die beesten betreden het terrein massaal, alsof ze hier thuishoren. Ze trappen op mijn watermeloenen aanplant', zegt hij. Hij vindt het niet nodig om zijn beklag te doen bij het districtscommissariaat. 'Nee. Het heeft geen zin.'
Feller verwijst naar een verklaring van Mike Nerkust die enige tijd als districtscommissaris waarnam in Coronie. In die verklaring werden eigenaren van loslopend vee aangemaand om hun dieren van een herkenbaar merkteken te voorzien. Bij niet naleving daarvan, zou alle loslopend vee na die periode zonder pardon worden opgepakt en afgevoerd worden naar het openbare slachthuis.
Hij heeft een vergrote kopie van de verklaring naast de banner geplaatst. Hij merkt, dat ondanks de harde sancties die toen werden aangekondigd, men toch last bleef hebben van loslopend vee. Daarom verwacht hij nu, onder het bewind van de huidige districtscommissaris, RemieTarnadi, ook geen verandering.
Tarnadi heeft de banner voor het huis van de gedupeerde burger ook gezien.
De districtscommissaris zegt, dat het op zich een uitdaging is om dit probleem aan te vechten. Dat komt veelal door de ons-kent-ons cultuur in het district. Hij denkt dat personen die last hebben van loslopend vee er daarom niet voor kiezen om de dieren te schutten, terwijl dat juist de oproep is vanuit het commissariaat. 'Het heeft onze aandacht, maar de mensen moeten ook meewerken.'
Tarnadi stelt dat de vee-eigenaren zelf ook het gevoel moeten hebben dat dit niet kan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten