De rechtsextremistische groep Agulias Negras stuurde dinsdag een doodsbedreiging naar Congresleden, mensenrechtenadvocaten en journalisten. Ivan Cepeda, senator van de socialistische partij Polo Democrático Independiente, tweette een beeld van de dreiging, die hem en een aantal andere oppositieleiders en organisaties noemde.
'Organisaties en leiders zullen verdwijnen, omdat ons land niet de bakermat kan zijn van linksen, guerrillastrijders, militieleden, verhalenvertellers tegen corruptie.'
Señor Presidente @IvanDuque llegó esta amenaza en contra de parlamentarios, defensores de derechos humanos, periodistas y a mi. En la amenaza esta el dirigente César Plata, de la UP y ya atentaron contra él. Presidente recibanos urgente. pic.twitter.com/5y3r8mTGlM— Aída Avella Esquivel (@AidaAvellaE) September 4, 2018
De lijst, die afkomstig was uit het 'Centrale blok' van de groep, omvatte Cepada, Claudia Lopez, het boegbeeld van Colombia's anti-corruptiebeweging, Alianza Verde senator Antonio Sanguino, journalist Daniel Coronell, cartoonist Julio Cesar Gonzales, en nog veel meer.
De groep zei, dat het vanwege die activisten was dat ze 'deze strijd van vernietiging op het gehele Colombiaanse grondgebied begonnen, en niets en niemand ons zal stoppen'.
Aida Avella, een andere oppositie senator genoemd door de groep, reageerde woensdag 5 september 2018 en belde voor een ontmoeting met president Ivan Duque: 'President, ontvang ons dringend.'
Maar, dit was slechts de meest recente dreiging van de groep, slechts enkele weken eerder dreigden de Aguilas Negras iedereen die zich verzet tegen de nieuwgekozen president te 'vernietigen'.
Na zich te verzetten tegen de voormalige president Juan Manuel Santos en de campagneplatforms van de voormalige presidentskandidaat Gustavo Petro, zei de groep dat de verkiezing van Duque 'onze positie legitimeert en ons aanmoedigt om door te gaan'.
Terwijl massamoorden op sociale leiders en activisten een langdurig probleem in Colombia zijn geweest, zijn de moorden de laatste jaren geëscaleerd. Sinds 2016 zijn in Colombia minstens 337 sociale leiders en mensenrechtenverdedigers vermoord.
Duque zwoer om die massamoorden te beteugelen, maar de regering moet nog steeds een eerste belangrijke stap zetten tegen het geweld.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten