Nederlandse cocaïnehandelaren doen rechtstreeks zaken met berucht Colombiaans drugskartel
Onlangs werd Paul van W. uit Oosterhout opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij zou daarbij rechtstreeks hebben onderhandeld met leden van het Clan del Golfo. In juni van dit jaar bracht het Openbaar Ministerie naar buiten, dat ook Ricky A. uit Den Haag banden zou hebben met het Colombiaanse drugskartel.
Alle reden voor meer informatie over de grootste misdaadorganisatie van Colombia, aldus Crimesite.nl vandaag, donderdag 6 september 2018.
De oorsprong van het Clan del Golfo ligt in de noordelijke regio Urabá, waar veel bananen worden geteeld. Vandaar dat de organisatie zich tot voor kort Los Urabeños noemde. Het Clan del Golfo is niet als een zuivere criminele groepering te beschouwen. Zo is de misdaadorganisatie niet erg hiërarchisch, zoals de Siciliaanse maffia of het Mexicaanse Sinaloa-kartel. Het is meer een netwerk als de Zetas, ook uit Mexico, dat gebouwd is rond een aantal elementen en sleutelfiguren.
Het basiselement van het Clan del Golfo is het oficina de cobro, het incassokantoor, dat feitelijk is voortgekomen uit het Medellín-kartel van Pablo Escobar.
Andere elementen zijn groepjes die zich speciaal richten op drugssmokkel naar Europa, vooral via Spanje en Antwerpen en in mindere mate Rotterdam. Ook wordt er flink geëxporteerd naar andere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië. Die landen worden soms ook gebruikt om cocaïne te transporteren naar Europa.
Het Clan del Golfo richt zich ook op goud- en houthandel, afpersing en ontvoeringen. Dat gebeurt via kleinere netwerkjes die samenwerking zoeken met andere waar dat nodig is.
De netwerkjes krijgen als het ware een 'concessie' van het grotere verband om bepaalde zaken op te zetten, in ruil voor samenwerking, bescherming en winstafdracht. Geweld, of de mogelijkheid dat toe te passen indien nodig, blijft de hoeksteen van het verband.
De afgelopen tijd hebben de Colombiaanse autoriteiten het Clan del Golfo een paar klappen toegebracht. Zo werd in april van dit jaar de financiële topman van het kartel doodgeschoten in een gezamenlijke actie van politie en militairen. Volgens de politie had deze Manuel Arístides Meza Páez, alias 'El Indio', ongeveer 200 gewapende mannen onder zijn bevel.
Een jaar geleden werd ook al de tweede man van het kartel gedood bij een militaire operatie. Roberto Vargas Gutiérrez, alias 'Gavilán', was één van Colombia’s meest gezochte criminelen. Hij was verdacht in 22 onderzoeken naar onder meer moord, drugshandel en ontvoeringen. De leider van het netwerk, Dairo Antonio Úsuga (foto), (ook wel 'Otoniel' genoemd) is nog voortvluchtig. Hij wordt onder andere internationaal gezocht in een onderzoek van de openbaar aanklager in Brooklyn, New York.
Ook worden er steeds vaker ladingen cocaïne in Colombia onderschept. Zo werd in november vorig jaar 12.000 kilo coke ontdekt, een recordvangst voor het land. De partij zou hebben toebehoord aan 'Otoniel'. Er werd vorig jaar totaal zo’n 400 ton cocaïne in beslag genomen in Colombia.
(Suriname Mirror/Crimesite.nl)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten