'Indien die nieuwe prijs uitblijft dan gaan wij vrijdag de straat op'
- VVRE-voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin 'weet niets' van een ultimatum
- 'Als de boeren een hogere prijs willen, moeten ze niet bij ons komen, maar naar de overheid gaan'
De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) wil uiterlijk vanmiddag, woensdag 5 september 2018, twaalf uur een nieuwe opkoopprijs voor natte padie. Ze heeft dit ultimatum gesteld aan de opkopers/verwerkers aangesloten bij de Vereniging van Rijstexporteurs en de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE), aldus de Ware Tijd.
'Indien die nieuwe prijs uitblijft, gaan wij vrijdag de straat op en zullen een petitie aanbieden aan districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh', zegt SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw.
De belangenorganisatie heeft de afdelingsbesturen al opgedragen om de boeren in de polders te mobiliseren zodat zij massaal opkomen als het tot een demonstratie komt.
'De padie wordt nog steeds voor Srd 85 of Srd 90 per baal opgekocht, terwijl de overheid de exportkosten van 43 Amerikaanse dollar per ton rijst heeft vrijgegeven', zegt Oemraw.
VVRE-voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin beweert niet op de hoogte te zijn van een ultimatum. 'Ik weet van niets.'
Oemraw en een delegatie van de SPBA overhandigden op 29 augustus een petitie aan Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons.
Daarbij hield hij haar voor, dat mondeling met de exporteurs was afgesproken, dat die Srd 95 zouden betalen, maar dat de boeren nog steeds tussen Srd 75 en 85 ontvangen voor een baal natte padie.
Ook van de mondelinge afspraak zegt Ramadhin niet op de hoogte te zijn. 'Ik ben voorzitter, zoiets zou met mij besproken moeten zijn. Ze hebben niet met mij gesproken.'
Overigens maakt Ramadhin duidelijk dat met of zonder actie van de padieboeren er geen verhoging komt. 'De opkoopprijs wordt bepaald op basis van de exportprijs. We kunnen niet hoger. Als de boeren een hogere prijs willen, moeten ze niet bij ons komen, maar naar de overheid gaan.'
Oemraw beweert dat de verwerkers sedert zaterdag een nieuwe opkoopprijs zouden presenteren, 'maar, dat is tot heden niet gebeurd. Met onze boeren wordt nog afgerekend tegen de oude prijzen'.
Hij vindt dat de bewindslieden bij verwerkers moeten aandringen bekend te maken vanaf wanneer zij de nieuwe opkoopprijs gaan hanteren. De SPBA wil dat boeren die al uitbetaald zijn alsnog het verschil tussen de oude en nieuwe prijs ontvangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten