woensdag 5 september 2018

Minister Blok overleeft motie van wantrouwen DENK, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren

´Mijn uitspraken spijten me, de woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet´

(Bron screenshot: Tweede Kamer/Suriname Mirror)
'Alleen Suriname heeft mijn excuses niet geaccepteerd, maar, met dat land was de relatie voor mijn uitspraken ook al niet goed'


DENK, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zeggen het vertrouwen in minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op. Zij doen dat naar aanleiding van Bloks opmerkingen over de multiculturele samenleving. De regeringspartijen en de rechtse oppositie vinden dat Blok kan aanblijven en verwierpen vanmiddag, woensdag 5 september 2018, een motie van wantrouwen, aldus diverse media op gezag van persbureau ANP en Zembla-BNN/VARA.

Deze minister kan de geloofwaardigheid niet herstellen, zei Jesse Klaver (GroenLinks). Blok heeft de twijfel niet kunnen wegnemen, zeggen SP en PvdA. 50PLUS blijft Blok steunen. De regeringscoalitie blijft achter de minister staan. Naast steun van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houdt Blok ook het vertrouwen van de rechtse oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie.



Een aantal landen was boos over zijn opmerkingen. Vanuit zijn ambassades in Londen, Parijs, of Berlijn zijn er geen signalen 'dat de relatie met deze landen is verstoord', aldus Blok. Alleen Suriname heeft zijn excuses niet geaccepteerd. Maar, met dat land was de relatie voor zijn uitspraken ook al niet goed, voegde hij eraan toe.

PVV-voorman Geert Wilders vindt dat Blok weliswaar 'een schim' van zichzelf is na zijn knieval, maar wil hem 'niet wegsturen, omdat hij goede ideeën heeft'.

De regeringspartijen zijn juist tevreden over Bloks excuses. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft de minister berouw getoond. Hij spreekt van een valse start, waarvan hij hoopt dat Blok die achter zich kan laten. Ook zijn CU-collega Gert-Jan Segers ziet daarvoor ruimte. CDA-voorman Sybrand Buma drukte Blok nog wel streng op het hart dat die zijn woorden voortaan 'zorgvuldiger moet wegen en verstandiger kiezen'.

Blok constateert dat ´veel fracties gelukkig hun steun hebben uitgesproken' voor zijn aanblijven. Hij gaat ´nu weer vooruit, weer aan de slag met de volle agenda die voor me ligt, want het werk gaat gewoon door'.

Blok kreeg het flink voor de kiezen in het debat over zijn omstreden uitspraken over de multiculturele samenleving. Hij heeft opnieuw zijn spijt betuigd over zijn uitspraken, en gezegd dat hij het niet zo heeft gemeend. ´Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet´, aldus Blok.

Alexander Pechtold van coalitiepartner D66 wilde niet alleen nogmaals excuses van Blok, maar ook dat die zijn woorden zou terugnemen. Ook andere Kamerleden wilden weten of Blok nou echt meent dat het voor verschillende groepen in een multiculturele samenleving niet mogelijk is vreedzaam samen te leven. Als hij echt in zijn uitspraken gelooft 'past hij niet in dit kabinet', zei Pechtold.

PvdA, SP en Denk vragen zich af of Blok als minister nog geloofwaardig is, en of hij de belangen van Nederland over de grens nog goed kan vertegenwoordigen.

Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie toonden zich milder, maar waren niet kritiekloos. ´Vindt minister Blok de multiculturele samenleving hopeloos?´, vroeg CU-voorman Gert-Jan Segers. ´Dan is het uitvoeren van het regeerakkoord een mission impossible.´

Ook CDA-leider Sybrand Buma vraagt zich af wat Blok nou werkelijk denkt. ´Zeggen dat een multi-etnische samenleving niet kan functioneren, en dat ophangen aan genetisch bepaalde kwesties, maakt werken aan een moderne samenleving totaal zinloos.'

Het mildst was Bloks eigen VVD. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ging in eerste instantie niet in op Bloks uitspraken, maar noemde het 'curieus' dat iemand de uitspraken naar buiten bracht in plaats van het debat aan te gaan met de minister. Dijkhoff nam ook niet expliciet afstand van de suggestie van Blok, dat een afkeer van mensen die anders zijn genetisch bepaald is.

De enige expliciete steunbetuigingen kwamen van de PVV en Forum voor Democratie. Geert Wilders noemde de oproep aan Blok om zijn woorden terug te nemen 'politieke castratie'. Hij en Theo Hiddema (FvD) boden Blok een lidmaatschap van hun partijen aan. ´Waar gaat deze heisa over?´, vroeg Hiddema retorisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten