De meetresultaten van de luchtkwaliteit op Curaçao - verricht door de GGD Amsterdam in opdracht van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur - waren in 2017 wederom schokkend, terwijl de raffinaderij delen van het jaar minder actief is geweest vanwege technische problemen en financiële perikelen bij de huurder van de raffinaderij, PdVSA. Dat maakt stichting Schoon Milieu opCuraçao (SMOC) bekend, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 18 september 2018.
De uitkomsten van de metingen worden getoetst aan een norm. In dit geval heet die norm Attachment F, die al in zwang is sinds juli 1994. Waar het gaat over de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) staat die norm op het kengetal 80. Dat getal mag derhalve niet overschreden worden, in elk geval niet waar het ’t jaargemiddelde betreft. Incidenteel mag de norm een keer per jaar worden overschreden, om zo extreme uitstoot - bijvoorbeeld vanwege een technische storing - te kunnen billijken.
Ter vergelijking: de Wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organization) hanteert voor wat betreft de toegestane hoeveelheid zwaveldioxide in de lucht een heel andere norm, namelijk 20.
'Dus het is duidelijk dat de Curaçaose norm bijzonder slap is', zegt Arjan Linthorst, secretaris van SMOC. 'Als je dan ziet dat de uitstoot van zwaveldioxide in 2017 opnieuw boven de norm van Attachment F (80 dus) uitschiet, zowel qua jaargemiddelde als qua daggemiddelde, dan word je daar intens verdrietig van.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten