dinsdag 18 september 2018

Project ‘Stop Gras en vuilverbrandingen in Suriname’ lijkt halfslachtig

'We moeten mensen bewustmaken om geen vuil te verbranden op hun erf in droge tijd'....

- Maar, vuil verbranden op het erf mag nooit....ook  niet in de regentijd
- 'Keukenvuil wordt opgehaald, maar voor zaken als kapotte gasfornuizen moet ook een oplossing komen'


Het project ‘Stop Gras en vuilverbrandingen in Suriname’ is gisteren officieel gelanceerd door districtscommissaris Remi Pollack op het bestuurskantoor van ressort Pontbuiten. Het is een samenwerking tussen het Korps Brandweer Suriname (KBS), verschillende districtscommissariaten, stichting Healthy Root Wealthy Fruit en andere organisaties. Het project moet de gemeenschap bewustmaken van het gevaar van vuilverbranding, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 18 september 2018. 

Volgens brandweervoorlichter Ulrich Coats is het onderdeel van de reguliere voorlichtingscampagnes van KBS. De aanpak is deze keer groter en intensiever, omdat er meerdere partners betrokken zijn. Anders dan bij mediacampagnes wordt de informatie nu persoonlijk overgebracht.

'We moeten de mensen bewustmaken om geen vuil te verbranden op hun erf in de droge tijd. Srananman tranga yesi, maar als we ze de informatie op een juiste manier brengen, gaat het werken', vindt districtscommissaris Pollack. De campagne houdt in, dat medewerkers van het commissariaat en brandweerlieden aan huis buurtbewoners inlichten. Daarnaast worden flyers uitgedeeld met de waarschuwing 'Buur no let' a faya. Furutakru e panya' en 'Buur no bron yu doti moro, mi baby e kisi soro'. Met bussen en een mini-soundtruck rijden de voorlichters in groepen de hele week naar verschillende wijken. Maandag waren onder andere bewoners Menkendam, Nieuwzorgweg en Frederikshoop aan de beurt.

Coats stelt, dat het vraagstuk van grasbranden een sociaal probleem is dat structureel moet worden aangepakt. 'We weten dat het niet gemakkelijk is. Het is een proces, maar we komen er wel', aldus de voorlichter. Er is gekozen voor risicocommunicatie, omdat in de afgelopen periode is gebleken dat steeds meer mensen zich schuldig maken aan het verbranden van vuil of gras. Dit, ondanks dat  voorlichting wordt gegeven. Pollack zegt, dat er maandelijks meer dan 130 grasbranden worden geblust door de brandweer. Vooral in de droge periode is het daarom belangrijk, dat de voorlichting goed naar de mensen wordt gebracht.

Initiatiefneemster van de campagne, Bea Lachunsing, is blij dat haar idee zo groots wordt uitgevoerd. Ze zegt dat het niet slechts om brandveiligheid gaat. Er komt volgens haar veel meer bij kijken. 'De volksgezondheid, verkeersveiligheid en ga zo maar door', merkt ze op.

Ze wijst er ook op, dat er vanuit de overheid ook alternatieven moeten komen, zodat het vuil niet op de mensen blijft zitten. 'Keukenvuil wordt opgehaald, maar voor zaken als kapotte gasfornuizen moet ook een oplossing komen.' De initiatiefneemster stelt voor, dat iedere buurt een plaats krijgt om vuil te deponeren. Het project duurt tot midden oktober en zal landelijk worden uitgevoerd.

Lees ook dit artikel uit 2011(!) over de risico's van vuilverbranden op het erf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten