woensdag 22 augustus 2018

Venezuela is opgeschrikt door een zware aardbeving, 7.3 op de Schaal van Richter

Beving zou ook in Suriname zijn gevoeld met korte lichte trillingen

(Bron: The U.S. Geological Survey)

Aardbeving zo'n kilometer of 250 ten oosten van hoofdstad Caracas


Venezuela is dinsdagavond 21 augustus 2018 opgeschrikt door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7,3 op de Schaal van Richter en vond plaats op zo'n honderdtien kilometer diepte, niet ver uit de Venezolaanse kust en een kilometer of 250 ten oosten van hoofdstad Caracas. Het epicentrum lag vlakbij de kustplaats Yaguaraparo in het noordoosten van het land.



Volgens de eerste berichten vluchtten mensen in paniek uit gebouwen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is en of er gewonden of doden zijn gevallen.


In de hoofdstad Caracas lijken de gevolgen mee te vallen. De beving werd daar wel gevoeld, maar een brandweercommandant zegt tegen persbureau AP dat er geen grote beschadigingen zijn en dat er geen gewonden zijn gemeld.

Over schade of slachtoffers is nog niks bekend, wel is al duidelijk dat de beving in veel gebieden gevoeld is - ook in Colombia en Guyana -, inclusief diverse eilanden in het Caribisch gebied. Vooral op Trinidad & Tobago lijkt men de beving flink gevoeld te hebben:



Ook in delen van Suriname zou de beving zij  gevoeld. Op Facebook verschenen meldingen van lichte trillingen gedurende enkele seconden uit Nickerie en het Jarikaba-Uitkijkgebied. Van enige schade of paniek lijkt in Suriname geen sprake te zijn. Starnieuws rept wel van paniek (kop boven berichtje luidt 'Surinamers in paniek na beving' maar dat lijkt wat overdreven en op sensatie gericht gesteld.).
Volgens een bericht op de website van de Ware Tijd zouden ook personen in Commewijne en Abrabroki, Zorg en Hoop, Uitvlugt en Tout Lui Faut trillingen hebben gevoeld. Anderen, zoals te Abrabroki  hebben echter niets gevoeld....


Mensen beschrijven het als een beving van meerdere minuten, terwijl anderen zeggen dat de auto waar ze in reden ineens begon te 'springen'.

Volgens het Pacific Tsunami Warning Center is er geen significant risico op een tsunami, hoewel er langs de kust in de buurt van het epicentrum kans is op wat hogere golven.


Aardbevingen met een kracht boven 6 op de Schaal van Richter zijn zeldzaam bij Venezuela: de laatste drie vonden plaats in 2013 (6,0), 2009 (6,4) en 2006 (6,1).



(Suriname Mirror/Time/TeleSUR/Fok.nl/Twitter/Facebook/NOS/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten