donderdag 2 augustus 2018

Regering wil op 1 januari 2019 rij- en voertuigenbelasting weer invoeren

'De belasting moet ook gezien worden als een inkomstenbron van de regering'


De regering is van plan om per 1 januari 2019 de rij- en voertuigenbelasting weer in te voeren. Deze belasting was in 2000 vervallen verklaard. De regering vindt dat de rij- en voertuigenbelasting rechtvaardig is en internationaal gangbaar is. 

'Verder moet de belasting gezien worden als een inkomstenbron van de regering', zei Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie die de wet voorbereid voor openbare behandeling, gisteren tijdens een openbare commissievergadering, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 2 augustus 2018.



Voor voertuigen tot 800 kilo wil de regering een belastingtarief invoeren van Srd 265. Abdoel stelde na overleg met commissieleden voor om het bedrag terug te brengen op Srd 75. Ook wordt voorgesteld om voor de categorie 800 tot 1200 kilo het tarief niet op Srd 385 te stellen, maar terug te brengen tot Srd 120.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft uitgerekend, dat hij ruim Srd 100 miljoen kan binnenhalen met de herinvoering van de belastingen. Met de voorstellen die Abdoel doet, gaat de minister het moeten doen met Srd 20 miljoen minder.

'De belasting wordt geheven op alle rij- en voertuigen die zich op de openbare weg bevinden. Er is voor deze belasting gekozen, omdat naast het genereren van inkomsten voor de Staat, het ook door ons als een rechtvaardige belasting wordt gezien. De rechtvaardiging ligt erin dat hoe groter en zwaarder het voertuig, hoe hoger het tarief zal zijn. De regering heeft aan de ene kant de verplichting om te zorgen voor begaanbare wegen, maar krijgt aan de andere kant niet de nodige bijdrage van de gebruikers. Het dagelijkse gebruik van de wegen door bestuurders van de voertuigen, zorgt voor achteruitgang en beschadiging van deze wegen. Het kost de regering tientallen miljoenen om deze wegen te onderhouden. De geïnde gelden kunnen bijdragen om de wegen te onderhouden. We weten wel dat u een voorstel heeft ingediend ten aanzien van de tarieven en we zijn bereid om daarover met u te praten. En in goed overleg tot overeenstemming te komen', zei Hoefdraad.



'We weten dat er haast is en dat er geld vanuit de samenleving gehaald moet worden. Wanneer wij minder haast hadden en wij beleidsmatig goed de zaken zouden voorbereiden, dan hadden wij niet zo'n bestuur in het land, waar vernietiging plaatsvindt', stelde Asiskumar Gajadien (VHP). Hij vindt, dat de ontwerpwet niet gereed is voor de verdere behandeling in een plenaire openbare vergadering. Hij wil dat alles technisch in orde is voordat de wet plenair kan worden behandeld.

'We praten over juridisch-technische zaken, maar zonder degelijke antwoorden op beleidsvragen, kunnen die zaken niet werken in de uitvoering. Op basis waarvan zijn de tarieven bepaald? Daarop hebben wij geen antwoord gehad. Ik moet ervan overtuigd worden hoe wij komen op die bedragen', zei William Waidoe (PL). 'Wanneer wij belasting betalen en de weg waarop ik rij naar huis wordt niet aangepakt, wat moet ik als burger doen? Ik verwacht een bevredigend antwoord van de minister om de samenleving gerust te stellen. We zijn in een crisis en we trekken alles recht, maar niet op zodanige wijze dat de kleine man alleen blijft inleveren.'

Minister Hoefdraad levert uiterlijk op maandag 13 augustus de documenten met de beantwoording in bij de Assemblee. Dan wordt besloten of de wet klaar is voor de plenaire behandeling of niet. Abdoel is blij dat een compromis is bereikt. 'We hebben dit goed afgehandeld, we hebben een heel vruchtbare behandeling gehad van de wet.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten